UTILE

Cum să faci economie la căldură iarna ca să ai facturi mai mici

  Pe timp de iarnă, senzația de cald la interior nu trebuie să lipsească. Însă, odată cu creșterea costurilor la energie electrică și gaze naturale, facturile prea mari devin o teamă constantă. Iată cum să faci economie la căldură prin apelarea la diverse soluții și practici utile. Cu acestea, poți să reduci semnificativ costurile și facturile și să treci cu bine peste sezonul rece. 

  Cum să faci economie la căldură iarna: cum ajută un termostat

  cum sa faci economie la caldura iarna shutterstock

  Instalarea unui termostat reprezintă, poate, una dintre cele mai bune soluții care te ajută să faci economie iarna. Pentru că nu ai mereu nevoie de aceeași temperatură în toate camerele casei, termostatul te poate ajuta să reduci energie și căldură. Deci să ai costuri mai mici. 

  În general, temperatura ideală ambientală la interior pe timp de iarnă este cuprinsă între 18 și 22 de grade Celsius, în funcție de preferințe. Orice grad în minus sau în plus poate crește costurile. Un termostat setat corect te ajută să faci economii la facturi între 5 și 10%. 

  În aceeași măsură, poți să te gândești să reduci temperatura la interior pe timp de noapte în camerele nefolosite. Sau, de exemplu, în bucătărie atunci când faci mâncare. Sau atunci când nu ești acasă. Pentru că sistemul de încălzire nu trebuie să funcționeze la capacitate maximă. 

  Cu un singur grad în minus pentru temperatura setată într-o cameră, economiile pot să fie de 2 – 3% din consumul general. 

  Cum să faci economie la căldură iarna: izolează casa corect

  Un consum ridicat la căldura este dat și de pierderile de căldură ale locuinței. În lipsa unei izolații corecte a casei, sistemul de încălzire trebuie să compenseze și astfel să consume mai multă energie. Care, ulterior, se traduce prin bani mai mulți la factură. 

  Poți să reduci pierderile de căldură dacă, de exemplu, izolezi corect ferestrele, ușile și balconul. Ține cont de faptul că cea mai mare cantitate de căldură se pierde prin pereți, ferestre, uși și la nivelul podului. Asigură-te că aceste elemente ale casei au parte de sisteme corect de izolație. 

  Cum să faci economie la căldură iarna: așa se aerisește casa

  cum sa faci economie la caldura iarna shutterstock

  Nu ține geamurile deschise sau rabatate pentru prea mult timp. Dacă ventilezi și aerisești corect locuința, atunci pierderile de căldură nu vor fi atât de mari. 

  Pentru aerisirea locuinței este indicat să deschizi ferestre din zone opuse ale casei. Vei crea astfel un flux de aer care va reîmprospăta rapid locuința. Închide ferestrele după cinci minute. 

  Cum să faci economie la căldură iarna: ce draperii să folosești

  cum sa faci economie la caldura iarna shutterstock 4

  Cu ajutorul draperiilor poți să faci economii la căldură pe timp de iarnă. Important e să știi când să le tragi și când să le lași închise. 

  Astfel, în zilele însorite de iarnă, lasă draperiile ridicate pentru ca soarele să pătrundă în casă. În felul acesta, temperatura de la interior va crește fără ca centrala termică să fie pusă în funcțiune. La apus, coboară draperiile pentru a conserva temperatura ambientală. 

  Pe de altă parte, în zilele reci fără soare, lasă draperiile închise. Vei limita astfel pierderile de căldură și intrarea la interior a aerului rece din zonele cu ferestre și pereți. Draperiile din țesătură groasă sunt ideale pentru a izola termic zona ferestrelor. 

  Cum să faci economie la căldură iarna cu un sistem de încălzire potrivit

  Pentru ca sistemul tău de încălzire să funcționeze optim pe timp de iarnă, asigură-te că acesta  este verificat din toamnă. Trebuie să aerisești caloriferele și să știi precis dacă instalația are presiunea recomandă în sistem. De asemenea, asigură-te că tuburile de ventilație și coșurile sunt curate. 

  Totodată, dacă ai un sistem de încălzire învechit, poți lua în calcul schimbarea lui. O centrală termică cu condens, de exemplu, te poate ajuta să reduci consumul de energie cu până la 35%. Ia în calcul și investiția inițială înainte de amortizarea acesteia. 

  Nu folosi radiatoare electrice sau pe ulei. Cheltuielile pentru folosirea lor pe timp de iarnă sunt ridicate, ineficiente pe termen lung și căldura degajată este limitată de folosirea lor în timp. 

  Alte sfaturi care te ajută să faci economie la căldură iarna: 

  • nu acoperi caloriferele cu haine. Căldura degajată va fi blocată, iar nivelul de umiditate va crește. Ceea ce duce la apariția mucegaiului și igrasiei; 
  • acoperă podelele din gresie cu covoare. Suprafața rece a gresiei poate duce la disconfort termic. Și favorizează circulația aerului rece; 
  • închide caloriferele din camerele nefolosite pentru a nu consuma atât de multă căldură; 
  • dacă ai posibilitatea, investește într-un sistem propriu de producere a energiei și căldurii. Panourile solare sau fotovoltaice reprezintă soluții de luat în calcul. 
  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Cum să faci economie la căldură iarna ca să ai facturi mai mici