Ce să pui în șifonier să miroasă frumos. Metode banale care nu dau greș
publicat pe 18 iul. 2024Hainele depozitate în șifonier prind un miros neplăcut dacă nu sunt curățate corect și dacă sunt ținute astfel la grămadă pentru multă vreme. Mirosul poate ieși greu, iar hainele nu vor putea să fie purtate. Uite ce să pui în șifonier să miroasă frumos și ce să faci ca hainele tale să nu mai prindă un miros neplăcut. Detalii și sfaturi, în articol.
Hainele ținute prea mult timp depozitate în șifonier au tendința de a prinde un miros neplăcut. Lucru care le face să nu poată fi purtate. Efectul este unul normal în aceste condiții. Însă o serie de soluții chiar banale te pot ajuta să scapi de mirosul nedorit al hainelor.
De ce miros hainele din șifonier
Depozitarea la grămadă și pentru multă vreme a hainelor este principala cauză pentru care acestea au un miros neplăcut. Aerul nu mai circulă optim printre țesăturile hainelor din cauza aglomerării, ceea ce duce la acumulare de praf.
Mai mult, în acest mediu static, larvele de molii și acarienii se pot atașa ușor de haine și le pot deteriora.
Totodată, hainele din șifonier pot să miroasă ciudat din cauza prezenței mucegaiului în interior. Mirosul este unul specific și iritant, atât șifonierul, cât și hainele fiind afectate.
Uscarea incompletă a hainelor sau mirosul corporal al fiecărei persoane poate schimba odorul articolelor odată depozitate în șifonier.
Ce să pui în șifonier să miroasă frumos
Mirosul neplăcut al hainelor din dulap poate fi îndepărtat complet cu ajutorul unor substanțe pe care le ai la îndemână.
Foarte important: înainte de depozitare, hainele trebuie să fie curate și uscate complet.
Iată ce metode și soluții banale poți să folosești pentru astfel încât hainele din șifonier să miroasă frumos.
Uleiuri esențiale
Uleiurile esențiale pot să reîmprospăteze rapid aerul dintr-un spațiu mic. Ia un prosop de bucătărie, împăturește-l, după care aplică mai multe picături de ulei esențial. Pune prosopul îmbibat într-un colț al șifonierului, iar efectul va fi imediat.
Uleiul de cedru sau cel de lavandă sunt cele recomandate pentru că pot contracara mirosurile cel mai repede. Și au și efect de respingere asupra moliilor.
Bicarbonat de sodiu
Proprietățile benefice ale bicarbonatului de sodiu sunt nelimitate și pot fi de ajutor și pentru mirosurile din șifonier. Pune trei linguri de bicarbonat într-un recipient, după care așează-l într-un colț al șifonierului. Simpla prezență a bicarbonatului de sodiu va neutraliza orice miros. Efectul durează până la două luni dacă bicarbonatul nu este vărsat.
Cărbune activ
Cărbunele activ este foarte eficient în neutralizarea mirosurilor grele și pentru a regla umiditatea.
Pune cărbune activ sub formă de pudră în recipiente sau în pungi. După care lasă cărbunele să își facă efectul în șifonier, dar fără să atingă hainele. În scurt timp, acest tip de odorizant natural își va face efectul.
Cedru
Lemnul de cedru roșu are un parfum deosebit, precum și proprietăți de absorbție a umezelii și mirosurilor. Folosește bucățele mici de cedru roșu pentru a da un miros plăcut hainelor, dar și dulapului.
Săpun și parfum
Săpunurile parfumate, în special cele handmade, cu ingrediente naturale, pot să transfere din aroma lor încăperii în care sunt puse. În șifonier, săpunul parfumat trebuie ținut într-o cârpă fină.
Pentru un efect imediat, folosește-te de dischete de bumbac îmbibat în parfumul tău preferat. Odată îmbibate, pune dischetele într-un borcan de sticlă și acoperă gura cu o cârpă subțire. Dischetele parfumate vor rezista cam o lună.
Soluții ca hainele să nu mai prindă un miros nedorit
În cele din urmă, ți-am pregătit câteva sfaturi legate de întreținerea și de depozitarea hainelor. Mirosurile neplăcută nu se vor mai prinde de haine, iar acestea vor rămâne bune de purtat pentru multă vreme. Iată ce să faci:
- După spălare, hainele nu trebuie puse în același loc din care au prins miros. Șifonierul trebuie dezinfectat și aerisit înainte de a depozita iarăși haine;
- Dacă mirosul neplăcut persistă, folosește o soluție formată din apă și vodcă în cantități egale pentru a împrospăta hainele. Acestea trebuie apoi spălate la programul scurt al mașinii de spălat;
- Folosește pungi vidate care pot menține mirosul plăcut al hainelor și le poate proteja de praf și molii pentru perioade lungi de timp;
- Depozitează hainele mai rarefiat, într-un loc răcoros și uscat. În felul acesta, mirosul neplăcut nu se va pune pe haine;
- Spală hainele regulat, folosește balsam de rufe și aerisește-le constant chiar dacă se află în șifonier.
-
Curte
Molidul argintiu: cum se îngrijește și înmulțește acest copac superb de curte
Un arbore unic, care poate fi punctul central al grădinii tale.
-
LIFE
Semnificația coroniței de Crăciun. Unde e bine să o așezi în casă și ce simbolizează
Îți spunem și cum să îți faci una acasă.
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
La câte grade se spală pernele și ce trebuie să știi dacă nu vrei să le duci la spălătorie
Depinde de tipul pernei.