UTILE

Cum îți poate afecta sănătatea să întinzi rufele ude direct pe calorifer

  Poate că hainele lăsate la uscat pe calorifer pot fi purtate mai repede. Însă metoda te poate afecta fără să știi. Iată de ce să nu pui rufele la uscat pe calorifer și cum acest gest îți poate afecta starea de sănătate. 

  În sezonul rece, speli hainele și te tentează să le întinzi pe calorifer, căci e cald și vrei să se usuce cât mai repede. Te înțelegem, însă e un obicei care poate deveni dăunător. Te poți alege cu probleme respiratorii, iar cei mai afectați sunt copiii. Îți explicăm de ce să nu pui rufele la uscat pe calorifer în cele ce urmează. 

  De ce să nu pui rufele la uscat pe calorifer: cum îți afectează sănătatea

  de ce sa nu pui rufele la uscat pe calorifer shutterstock

  Concret, să lași hainele la uscat pe calorifer poate să ridice umiditatea din casă cu până la 30%. Acest lucru este vizibil prin apariția condensului pe geamuri și prin umezeala de pe pereți. 

  Obiceiul poate duce la dezvoltarea sporilor de mucegai care, la rândul lor, pot provoca probleme pulmonare. Astfel, prin aerul cald de la interior, generat de uscarea hainelor pe calorifer, umiditatea este reținută în locuință. 

  Din aproape în aproape, prin repetarea obiceiului de uscare a hainelor pe calorifer, te poți trezi că ai în casă mucegai cu puncte negre. Acest tip de mucegai este specific obiceiului de uscare a hainelor în casă, acolo unde există și praf. Cele mai frecvente zone în care poate să apară sunt draperiile, care atrag ușor umezeala, precum și în spatele mobilierului. 

  Mai mult, o tură de rufe proaspăt spălate poate să conțină până la doi litri de apă. Eliberată în camera de zi, de exemplu, apa sub formă de umezeală poate provoca dificultăți de respirație. Persoanele care suferă de astm sau cele cu un sistemul imunitar slăbit pot avea, de asemenea, de suferit. 

  De ce să nu pui rufele la uscat pe calorifer: soluții și alternative

  de ce sa nu pui rufele la uscat pe calorifer shutterstock 2

  Ca mucegaiul să nu îți apară în casă chiar dacă usuci hainele la interior, un obicei bun de urmat ar fi aerisirea corespunzătoare. Chiar dacă încălzirea funcționează, deschide larg ferestrele și lasă să se aerisească pentru minim zece minute în fiecare zi. E important ca aerul umed din casă să fie eliberat în exterior. 

  O alternativă la uscarea rufelor pe calorifer ar fi amenajarea unui spațiu special. Cum ar fi un balcon închis sau o încăpere separată. Acolo o să ai nevoie de o sursă de căldură pentru a usca hainele. 

  Nu în ultimul rând, dacă tot vrei să usuci hainele în casă, atunci o variantă și mai bună ar fi să investești într-un uscător de rufe electric. Care te poate scuti de orice bătaie de cap și îți poate usca hainele fără riscul umidității excesive. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Cum îți poate afecta sănătatea să întinzi rufele ude direct pe calorifer