CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

La ce temperatură se spală corect hainele negre, albe sau colorate fără să le strici

publicat pe 20 mai 2024

    Temperatura la care speli hainele este esențială pentru păstrarea lor în condiții optime. Contează culoarea sau materiale, dar și indicațiile de pe etichetă ori tipul de program de spălare. Am aflat la ce temperatură se spală hainele în funcție de nuanță, de la cele negre până la cele albe sau colorate. Venim și cu câteva sfaturi utile. 

    Cum afli temperatura de spălare pentru diverse obiecte vestimentare 

    eticheta haine spalare corecta masina de spalat
    Eticheta unei haine arată cum poate să fie spălată corect

    Spălarea hainelor pare o operațiune destul de simplă de realizat. Lucrurile se complică în momentul în care, după spălare, găsești hainele încă pătate sau culorile amestecate pe țesături diferite. În plus, spălarea incorectă a hainelor duce la deteriorarea lor timpurie. 

    De aceea, temperatura de spălare a hainelor reprezintă un punct esențial de bifat în procesul de spălare. 

    Există mai multe indicații care să te ajute să afli temperatura corectă de spălare, în funcție de tipul hainei. În primul rând, eticheta de pe fiecare haină indică temperatura, ciclul și tipurile de tratamente la care articolul poate fi supus. Consultă eticheta cu atenție și separă hainele în funcție de indicații, înainte de spălare. 

    În al doilea rând, culoarea hainei determină alegerea programului potrivit de spălare. O haină de culoare albă nu poate să fie spălată cu o haină colorată, de exemplu. Pentru că nuanța colorată va duce la pătarea fibrelor albe. De aceea, separarea hainelor înainte de spălare trebuie făcută pe trei categorii: haine albe, albe negre și haine colorate. 

    În al treilea rând, textura hainei este importantă când vine vorba de spălarea corectă. În acest caz, hainele se separă pe cele de tip delicate, cele din lână și cele din bumbac. Fiecare material trebuie spălat la un ciclu special al mașinii de spălat. 

    La ce temperatură se spală hainele, în funcție de nuanță 

    Înainte de spălarea efectivă pe categorii și nuanță, hainele trebuie sortate. Verifică buzunarele, scoate resturile solide și îndepărtează curelele sau cataramele de la pantaloni. Pantalonii pot să fie întorși pe dos. 

    Odată ce hainele sunt sortate și pregătite, pune-le la mașina de spălat haine, cu programele alocate acestora. Foarte important, poți folosi detergenți speciali în funcție de culoare, balsamul este opțional și uneori nerecomandat, iar dacă vrei să lași hainele să se usuce prin ciclul de centrifugare trebuie să consulți eticheta acestora înainte. 

    Dacă o haină este extrem de murdară, alege să o speli singură, într-un ciclu dedicat. 

    Haine negre

    haine negre spalare corecta masina de spalat
    Temperaturile joase sunt potrivite pentru a spăla hainele negre

    Hainele negre se spală, în general, la cicluri reduse și la temperaturi joase, cuprinse între 15 și 30 de grade. Temperaturile prea ridicate pentru haine negre pot duce la decolorare și deteriorare. 

    Pe lângă hainele negre per se, în această categorie mai poți include articole în nuanțe mai închise, cum ar fi cele mov, maro, gri închis sau bleumarin. 

    Haine albe 

    haine albe spalare masina de spalat
    Albul este ajutat de temperaturile mari să își păstreze strălucirea

    Hainele care au nuanțe deschise se spală la temperaturi mult mai ridicate. De exemplu, hainele albe din bumbac pot să fie spălate la 80 – 90 de grade Celsius. Contează și tipul de material din care hainele albe sunt făcute. 

    Unii producători recomandă spălarea hainelor albe la temperaturi de pânâ în 60 de grade. Însă, spălarea la temperaturi mari menține albul hainelor, fără să îl îngălbenească.

    Haine colorate 

    haine colorate temperatura corecta spalare
    Hainele colorate sunt mai speciale și necesită o temperatură adecvată de spălare

    Când vine vorba de hainele colorate, atunci spălarea lor se face la temperaturi cuprinse între 30 și 40 de grade. Aceste haine trebuie spălate cu un tip de detergent special care nu conține mult înălbitor pentru ca țesătura să fie protejată. În caz contrar, hainele se pot decolora în timp, după mai multe spălări. 

    Atenție la hainele cu pigmenți puternici de culoare. Aceste haine pot păta restul articolelor în timpul spălării. Se recomandă spălarea lor separată. 

    Ce să mai faci când speli haine

    În cele din urmă, ți-am pregătit și câteva sfaturi când vine vorba de situațiile mai speciale de spălat haine sau materiale. 

    • Folosește șervețele care nu transferă culoarea: când speli haine colorate există riscul ca nuanțele să se transfere de la un articol la altul. Evită acest lucru cu ajutorul șervețelelor care împiedică transferul de culoare; 
    • Lenjeria intimă: este recomandat ca lenjeria intimă să nu intre în contact cu alte haine. Pune lenjeria intimă în saci pentru rufe delicate și spală-le în acest fel. Materialul fin al lenjeriei este protejat, iar spălarea se face la temperaturi între 40 și 60 de grade Celsius; 
    • Hainele delicate: materialele cum ar fi mătasea, catifeaua sau vâscoza nu se pun direct în mașina de spălat. Hainele din aceste materiale trebuie să fie puse în saci protectori și să fie spălate la maxim 30 de grade Celsius, cu un număr de rotații ale mașinii de spălat între 400 și 800. 

    Lasă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *