UTILE

Cum prepari un săpun de casă ca la bunica. Rețeta autentică și simplă

publicat pe 18 iul. 2024

    Săpunul de casă ca la bunica încă se folosește la curățenie și îngrijire. Se preparată relativ simplu, însă cu atenție la un ingredient. Iată cum prepari un săpun de casă ca la bunica cu ajutorul unei rețete simple și autentice. Pași de urmat și sfaturi, în articol. 

    Săpunul de casă încă este o soluție de curățare și îngrijire folosită și în prezent. Rețeta de preparare a săpunul de casă a fost pasată de la o generație la alta. Cel mai adesea, fiecare dintre noi intra în contact cu săpunul de casă atunci când mergea în vizită la bunici. 

    Rețetă simplă pentru săpun de casă ca la bunica

    Săpunul de casă era folosit de bunici pentru îngrijirea personală, dar și pentru a spăla hainele. Grăsimea din componența săpunului făcea ca după utilizare pielea să fie fină și catifelată. Iar celelalte ingrediente ajutau la o curățare eficientă. 

    Rețeta de săpun de casă nu este greu de realizat. Ea diferă ca gramaje, ingrediente sau metodă de la o regiune la alta. Însă, la final, rezultatul este același. 

    Iată care este rețeta simplă de săpun de casă ca la bunica, cum se face și ce ingrediente ai nevoie. 

    Ingrediente pentru săpunul de casă

    Pentru a face săpunul de casă, ai nevoie de minim 5 kilograme de untură de porc. O să mai ai nevoie de minim 1 kilogram de sodă caustică, minim 10 litri de apă și maxim 1 kilogram de sare grunjoasă. 

    Opțional, pentru un iz plăcut, poți să adaugi frunze de mentă, de pelin, de salvie sau lavandă proaspătă. 

    Spunem minim sau maxim în dreptul ingredientelor pentru că fiecare poate decide în timpul preparării săpunul ce cantitate finală de produs dorește. Pentru mai mult săpun, cantitățile cresc. 

    Atenție: soda caustică este periculoasă. Poate provoca arsuri dacă intră în contact cu pielea și cu ochii. Manevrarea acestei substanțe se face obligatoriu cu mănuși. 

    Cum prepari săpunul de casă, pas cu pas

    reteta sapun de casa ca la bunica
    Săpunul de casă trebuie amestecat încontinuu când stă la foc pentru a se omogeniza corect

    Procesul are loc în aer liber. Pune untura la topit într-o oală mare așezată pe pirostrii. Focul ar trebui să fie făcut din lemne, la început intensitatea fiind mică. 

    După ce untura s-a topit, adaugă pe rând apa, soda caustică, ierburile aromate și sarea. Poți pune și resturi vechi de săpun. Amestecă cu o lingură de lemn pentru a omogeniza. 

    Focul trebuie apoi intensificat. În tot acest timp, săpunul de casă trebuie amestecat încontinuu pentru a nu se prinde de oală. Totodată, fiind amestecat constant, săpunul nu va crăpa după ce se va usca. 

    Amestecul de săpun de casă se va umfla constant până când va deveni tot mai consistent. Procesul poate dura 2 sau 3 ore până apare efectul de saponificate, adică mirosul caracteristic de săpun. 

    În momentul în care lingura de lemn cu care învârți săpunul poate să stea dreaptă în amestec, atunci poți opri focul și poți începe să scoți săpunul. 

    Pentru o aromă și mai intensă, în acest moment mai poți adăuga uleiuri esențiale. 

    Cât stă săpunul la întărit

    Săpunul trebuie scos într-un recipient orizontal de dimensiuni mari, de tip matriță, în care există un material textil. E important ca săpunul să se prindă de materialul textil. Săpunul de casă se lasă apoi peste noapte să se întărească.  

    În oală, după ce scoți săpunul, va rămâne ceea ce se numește leșie. Practic, soda caustică care s-a lăsat la fundul oalei după separarea de grăsime. Pe vremuri, leșia era folosită pentru a spăla vase. Aceasta este în continuare periculoasă la contactul cu pielea sau ochii. 

    A doua zi, după ce s-a răcit complet, săpunul poate să fie tăiat în formele și mărimile dorite. Săpunul de casă trebuie pus apoi depozitat la un loc ferit pentru a sta la uscat timp de câteva zile.