Bucătărie

Ce fel de blat de bucătărie să alegi și din ce material în funcție de cât de des gătești

    Se spune despre bucătărie că este inima casei. Aici îți începi ziua la cafeaua de dimineață, înveți să gătești preparatele preferate, petreci timp cu cei dragi sau îți pregătești ceaiul înainte de culcare. E un loc activ și plin de amintiri, iar când vine vorba de amenajarea lui, unul dintre elementele importante e blatul de bucătărie. Este cam cel mai folosit element din cameră, iar alegerea lui nu este întotdeauna ușoară.

    Andra Raicu, fondatoarea studioului The Interior Instinct, te sfătuiește ca înainte să cumperi blatul, să ții cont de o serie de factori importanți: gradul de folosință și întreținere al acestuia, modul în care completează designul mobilierului de bucătărie și bugetul pe care vrei să-l aloci.

    Gândește-te cât de des folosești bucătăria

    Când pornești în căutarea blatului perfect, trebuie să știi cât de des folosești bucătăria, deoarece este un aspect esențial pentru alegerea materialului.

    „Dacă folosești bucătăria zilnic și gătești mereu preparate diverse, vei avea nevoie de un blat dintr-un material foarte rezistent la șocuri mecanice, apă și căldură. În acest caz, recomandarea mea este ca funcționalul să primeze în fața esteticului. Accentul pe partea estetică poate fi pus atunci când blatul nu este folosit prea mult”, explică arhitecta.

    Alte criterii importante sunt cele legate de întreținerea lui și ușurința cu care se curăță. În felul ăsta scutești niște timp și bani pe viitor. N-o să mai fie nevoie să cumperi soluții speciale de curățat și te asiguri că investețti într-un blat care n-o să se deterioreze în câțiva ani. Andra Raicu este de părere că nuanțele deschise și materialele ușor de întreținut, precum compozitul, sunt cele mai indicate.

    Alege materialul după ce analizezi toate opțiunile

    După ce ai stabilit cât de des folosești blatul, poți să-ți îndrepți atenția asupra materialului, texturii și nuanței. Arhitecta spune că blaturile din piatră naturală, compozit, granit sau inox sunt mult mai rezistente și mai ușor de întreținut decât cele din lemn, PAL sau MDF, chiar dacă costurile acestora sunt mai ridicate.

    „Pentru bucătăriile des folosite, optez în cele mai multe cazuri pentru blaturi din materiale compozite de quartz sau alte compozite, deoarece au o textură non-poroasă și se adaptează oricărui design datorită aspectului rafinat, plus că se găsesc într-o mare varietate cromatică. Partea mea preferată la acest tip de blaturi este că pot integra chiuveta. Astfel, menținerea curățeniei devine facilă, în timp ce bucătăria capătă un design liniar, minimalist și exclusivist”, povestește Andra.

    O altă opțiune de luat în seamă este un blat de bucătărie din ardezie, datorită termorezistenței ridicate, durabilității și texturii care oferă autenticitate spațiului.

    Blaturile din PAL sau MDF acoperite cu folie termorezistentă mată sau lucioasă sunt o soluție accesibilă, rapidă și foarte des întâlnită, după cum explică arhitecta, dar șansele ca ele să se deterioreze în timp sau destul de repede sunt mai mari, dacă nu sunt întreținute corespunzător și sunt folosite foarte mult.

    Dacă optezi pentru un blat de bucătărie din lemn masiv, află că ele oferă căldură și unicitate spațiului și au o durată lungă de viață, mai ales dacă sunt tratate corespunzător. Andra Raicu atrage, însă, atenția că nu sunt rezistente la zgârieturi și pete.

    În cazul în care esteticul primează și nu folosești bucătăria des, alegerea blatului devine o misiune mult mai ușoară, după cum precizează arhitecta. „De exemplu, pentru o bucătărie de muzeu, alegerea unui blat din marmură poate fi opțiunea perfectă. Marmura este un material pretențios, care se pătează ușor.”

    Ține cont de dimensiunea spațiului

    Alegerea materialelor pentru blaturile de bucătărie este strâns legată de dimensiunea, numărul de decupări și amplasarea acestora. Dacă vorbim despre un blat de MDF, unde ai nevoie de mai multe decupări, iar acestea sunt poziționate spre margine, există riscul de a se crăpa.

    Andra spune că, în general, dimensiunile blatului sunt standard, cu o lățime cuprinsă între 60-65 centimetri și grosimi care variază între 16-58 milimetri, în funcție de materialul și lungimea acestuia. Ea precizează că lungimea și lățimea blatului este influențată de dimensiunile mobilierului de bucătărie.

    Dacă spațiul îți permite, poți opta pentru alegerea unui blat cu o adâncime mai mare, deoarece îți va oferi mai mult spațiu de lucru, dar va crea și loc în spatele dulapurilor pentru a masca eventualele țevi.

    „Alegerea grosimii blatului de bucătărie ține de estetica locului. Spre exemplu, pentru o bucătărie cu un design minimalist, contemporan, se recomandă blaturile slim, cu grosimi de 16-20 milimetri”, concluzionează arhitecta.

    5 modele recomandate de arhitecta Andra Raicu:

    1. Blat de bucătărie Polar White

    Blatul din compozit și quartz, prin simplitatea de care dă dovadă, se integrează ușor în orice design de bucătărie. Dacă optezi pentru un decor minimalist și vrei să îmbini funcționalul cu esteticul, acest blat este o variantă minunată.

    Blat de bucatarie Polar White
    Blat bucătărie Polar White

    2. Insulă cu bol

    Blaturile din compozit se fac pe comandă și există o varietate de modele și materiale, menționează arhitecta. Acest tip de blat înlocuiește cu succes piatra naturală și partea bună este că vine la pachet cu chiuvetă integrată în blat.

    Gama Rector de la Kuma are o textură mătăsoasă, iar suprafața se poate igieniza ușor. Deși este o variantă de blat mai costisitoare, deoarece este turnat în forme, reușește să redea bucătăriei un aspect exclusivist.

    Blat de bucatarie Insulă cu bol
    Blat bucătărie Insulă cu bol

    3. Blat de bucătărie Ardezie Nero

    Ardezia folosită în bucătărie are un impact vizual puternic. Andra apelează de multe ori la acest material, datorită rezistenței lui, dar și a texturii care reușește să aducă o parte din natură în spațiul interior.

    Blat de bucătarie Ardezie Nero
    Blat bucătărie Ardezie Nero

    4. Blat de bucătărie Stejar Sălbatic

    Blaturile din PAL sau MDF oferă o multitudine de decoruri. Blatul de la Egger, spune Andra, poate fi o variantă ideală, atunci când îți dorești căldura lemnului în bucătărie, dar nu ai buget pentru alegerea unui blat din lemn masiv.

    Blat de bucătarie stejar
    Blat bucătărie stejar

    5. Blat de bucătărie Marmura Volakas

    Blatul din marmură este pretențios și de cele mai multe ori costisitor. Folosit în scop estetic, poate veni cu acel WOW în designul bucătăriei. Exemplul de blat de la Piatra Online este o variantă accesibilă care poate avea același efect.

    Blat de bucătărie marmură Volakas
    Blat bucătărie marmură Volakas
    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Ce fel de blat de bucătărie să alegi și din ce material în funcție de cât...