
Am gătit cele mai cunoscute paste de pe Tik Tok într-o bucătărie smart și nu vreau să mă întorc la aragazul meu clasic
În primăvara lui 2020, după ce lucram deja de vreo lună de acasă din cauza izbucnirii pandemiei de Covid-19, am început să gătesc. Și după ce am urmărit zeci de alți oameni gătind în bucătării fancy ca să copiez rețetele, după destule eșecuri colosale, dar și câteva preparate delicioase care mi-au ieșit, s-a născut un vis: să gătesc într-o bucătărie smart. Și acum am făcut-o! Am testat gama Mythos de la Franke și nu vreau să mă întorc niciodată la aragazul meu clasic.
Am gătit împreună cu Franke și pornisem pregătită să prepar rețeta de negresă moștenită din familie, să fac niște pește, poate chiar somon, dar m-am liniștit între timp și am făcut cea mai simplă rețetă de paste pe care o vei întâlni vreodată, pastele cu feta de pe Tik Tok.
Am ales rețeta pentru două motive importante. În primul rând, e extrem de simplă, durează foarte puțin să o prepari și o poți folosi în zilele în care nu ai chef și timp de gătit. Apoi, pentru ea am folosit și plita, și cuptorul din noua gamă Mythos, concepută de Franke. Iar asta mi-a dat ocazia să le folosesc opțiunile principale, dar și să le butonez mai mult, ca să văd ce au în plus față de unele obișnuite.
Și am descoperit funcții cu care în mod clar aș găti mai des (și mult mai bun, ar zice prietenii mei care au fost nevoiți să guste din experimentele mele culinare). Dar să o iau cu începutul, iată ingredientele pentru pastele Tik Tok:
brânză feta
ulei de măsline
usturoi
paste
busuioc
Te întrebi de ce nu am scris cantități, ei bine pentru că depind de tine. Vrei să fie mai zemos, pui mai multe roșii cherry, căci ele se sparg în cuptor și lasă zeamă. Vrei să fie mai cremos, pui o bucată mai mare de brânză, care se topește ușor și se întinde ca untul pe pâine. Acestea fiind spuse, iată modul de preparare și cât de mult m-au ajutat cuptorul și plita Mythos în tot procesul:
1. Torni un pic de ulei de măsline în tavă, apoi adaugi roșiile cherry, brânza feta și usturoiul (extra tip: eu l-am pus la început și s-a copt împreună cu celelalte ingrediente, dar dacă îl vrei mai proaspăt în aroma finală, îl poți pune după ce scoți tava din cuptor)
2. În mod obișnuit, ar fi nevoie să pornești cuptorul și să aștepți să se încălzească înainte să bagi tava. Dar nu e cazul și pentru cuptorul Mythos: îi dai drumul, bagi tava, setezi programul și ajunge rapid la temperatura dorită.
Și nici nu e nevoie să ghicești temperatura, căci are mai multe programe din care poți alege, pentru orice tip de preparat. Ai de ales între grill, aer forțat, coacere prin convecție, reîncălzire rapidă și abur, printre altele. Dar le și poți combina. Eu am folosit aer forțat + abur, ca să scoată cât mai bine aroma din roșii și usturoi. Cuptorul a setat singur 180 de grade și am programat pentru 30 de minute.

Extra info: Cuptorul are și modulul Cook Assist, în care scrollezi prin mai multe rețete prestabilite, o alegi pe cea dorită, iar își setează singur ce program de aer folosește, temperatura și durata.
3. Cât timp brânza și roșiile se coc în cuptor, te apuci de paste. Pui apă pe foc, aștepți să fiarbă și apoi torni pastele și le lași cât scrie pe ambalaj. Eu am folosit penne și le-am ținut pe foc nouă minute.
Spre deosebire de aragazul meu de acasă, cu care am dat multe rateuri pentru că nu reușesc întotdeauna să potrivesc intensitatea flăcării și să păzesc cratița, am avut un enorm avantaj cu plita Mythos: am pornit-o dintr-un buton și apoi doar am ales programul de gătire potrivit mie din cele prestabilite, cum ar fi coacere, fierbere, prăjire delicată sau normală, foc mic, gătire lentă etc. La fel ca în cazul cuptorului, fiecare opțiune vine cu setări personalizate.

Extra info: Plita cu inducție are opt zone de gătit și pe fiecare zonă poți concomitent să gătești altceva. Pe o zonă fierbi apă pentru paste, în timp ce pe alta prăjești cartofi și pe alta gătești lent vită, de exemplu. Poți configura setări diferite pentru fiecare zonă și ai spațiu suficient pe fiecare pentru oală, cratiță sau tigaie, fără le înghesui.
4. După ce sunt gata și pastele, și brânza cu roșiile, le pui laolaltă și amesteci cât poți de bine totul. Apoi adaugi busuioc proaspăt, nu foarte mult, și e gata.
Extra info pentru curățenia de după masă: Nu e cazul rețetei de față, dar dacă pregătești ceva care pătează cuptorul, mai ai o opțiune salvatoare: curățarea pirolitică a cuptorului. E o funcție specială care presupune că se încinge până la 500 de grade Celsius și transformă orice murdărie, fie că sunt stropi de ulei sau de grăsime, de sos, în cenușă pe care apoi o cureți rapid cu o lavetă udă.
Pentru cineva ca mine, care are o relație love-hate cu gătitul și cu orele petrecute în bucătărie, e o gură de aer proaspăt să văd că pot lucra împreună cu bucătăria, în sensul în care cuptorul și plita îmi dau rețete, stabilesc pentru mine temperatura și durata, apoi îmi permit să mă și relaxez cât îmi gătesc mâncarea.
Găsești mai multe detalii despre plita și cuptorul cu care am gătit, dar și despre întregul portofoliu Franke din care poți comanda orice, pe https://www.