9 băi luxoase în care marmura naturală e piesa de rezistență
publicat pe 17 aug. 2021O investiție – asta reprezintă marmura în baie. E un finisaj de calitate care poate schimba întreaga atmosferă într-o încăpere. Iar asta poți observa cu ochii tăi în aceste amenajări în care designerii au ales să o folosească în compania altor finisaje precum lemnul natural sau chiar gresia și faianța.
Întotdeauna să investești în finisaje de calitate – asta ar spune orice designer de interior dacă l-ai întreba pe ce merită să dai mai mulți bani într-o amenajare. Este unul dintre sfaturile care te ajută să-ți dai seama ce să prioritizezi pe lista de cumpărături atunci când îți decorezi sau renovezi casa. Iar într-o baie, asta înseamnă placările pardoselei și ale pereților. Ceramica e probabil opțiunea cea mai prietenoasă cu bugetul, există și variante de amenajare a băii fără gresie sau faianță, mai poți alege terrazzo sau microciment, dar niciuna dintre opțiunile astea nu e la fel de luxoasă ca marmura.
Dar nu trebuie să ne crezi pe cuvânt – e suficient să o vezi în „acțiune”. Îți prezentăm șapte amenajări realizate de designeri și arhitecți români cu marmură în baie, printre alte finisaje menite să o completeze.
1. O baie placată în totalitate cu marmură
În cazul acestei amenajări realizate de Anna Chițan și Maria Farcaș de la Annterior, nu se poate spune pur și simplu că există marmură în baie. Aproape întreaga încăpere este placată cu ea, inclusiv glafurile. Proprietarii apartamentului din Piața Universității sunt doi tineri antreprenori care și-au dorit să închirieze spațiul în sistem Airbnb – așa că au vrut ceva spectaculos.
Și nu a fost deloc simplu. „Una dintre provocările normale cu care ne-am confruntat a fost căratul plăcilor de marmură până la etajul șapte pe scări”, povestește Anna. Ca să aducă totuși un contrast în spațiu, Anna și Maria au decorat cu o statuie aurie la capătul căzii, asortată cu materialul corpului de iluminat, și obiecte sanitare negre, care ies în evidență.
2. Terrazzo și marmura gri fac echipă bună
Nuanța albă de marmură în baie este clasică, însă dacă ți se pare plictisitoare, te poți juca și cu alte variații. Cum ar fi marmura gri pe care arhitecții IOG ARHITECTURA, Omid Ghannadi și Ilinca Rădulescu, au folosit-o în baia acestui duplex din București. Și ca să nu creeze un spațiu prea întunecat, l-au „deschis” prin peretele placat cu terrazzo. În continuarea lui, oglinda lavoarelor se extinde printr-o zonă colorată cu oranj și albastru care schimbă complet energia spațiului și o transformă dintr-o încăpere sobră, într-una primitoare.
3. Pasteluri și jocuri de lumini în baia copiilor
În același duplex, arhitecții Omid Ghannadi și Ilinca Rădulescu au amenajat și baia copiilor tot cu marmură. Numai că au combinat-o cu pasteluri și inserții de lumini ca să facă locul un pic mai jucăuș și prietenos. Marmura albă este concentrată pe podea și în zona căzii, iar pentru zona lavoarelor, echipa IOG ARHITECTURA a ales un mozaic turcoaz. Cele două oglinzi au forme ovale, mai puțin sobre decât în baia matrimonială, și sunt conturate cu lumini LED.
4. O lastră din marmură a înlocuit ceramica demodată din baie
Să montezi marmură în baie e destul de complicat, mai ales dacă vrei neapărat o lastră, adică o placă de mari dimensiuni care se montează ca atare, fără să fie tăiată și rostuită. Iar designerii Cosmina și Adi Aloman de la KiwiStudio au insistat asupra acestui aspect pentru baia acestui apartament de 36 metri pătrați din București. Au cumpărat lastra de la Piatra Online – are un metru lățime și 2,7 metri înălțime, și au investit câteva sute de euro. Asta ca să ajungă cu ea la fața locului și meșterul să le spună că o va face bucăți ca să o monteze. După multă muncă de lămurire, Cosmina și Adi au reușit să obțină ce și-au dorit, iar acum baia are o prețiozitate aparte.
5. Lastre de marmură Nero marquina din Iran și mozaic 3D
Arhitectul Ștefan Bugalete a avut o viziune clară pentru amenajarea băii acestei case din Iași – să folosească multă piatră naturală, linii și forme minimaliste și „cât mai mult negru”, căci asta și-au dorit proprietarii. Și direcția a fost urmată întocmai în baia matrimonială, care a fost cea mai costisitoare încăpere. Asta pentru că Ștefan a adus aproape exclusiv marmură în baie. Doar că în diferite forme. Dușul este placat cu lastre de marmură Nero marquina, importante cu mari dificultăți din Iran prin Stona. Iar peretele cu oglinda este și el placat tot cu marmură neagră, doar că aceasta este montată sub forma unui mozaic tridimensional.
6 și 7. Jocuri de alb și negru în două băi mici, dar impunătoare
Costul la care a ajuns marmura pentru baie în amenajarea acestui apartament din București este de 4000 euro, cu manopera inclusă. Echipa Area Interior Design a gândit un concept luxos pentru cele două băi mici, dar impunătoare prin design. Ca să „onoreze” piatra naturală, au ales și un mobilier din stejar natur, înfoliat ca să reziste mai bine la umiditate.
În ambele băi au combinat plăci marmorate albe cu unele negre, ca să creeze puțin contrast. Au creat iluzia de spațiu mai mare prin benzile luminoase inserate pe alocuri, iar într-una dintre băi au simțit nevoia de textură de lemn ca să-i dea un aer modern, dar totodată mai „cald”. „Respectă raportul 70% – 30%. În orice încăpere ar trebui să existe un finisaj dominant, contracarat de un altul care să asigure echilibrul în proporții”, spun designerii.
8 și 9. Mix de finisaje: faianță, gresie, lemn rezistent la umiditate și marmură în baie
Un alt exemplu că marmura și lemnul fac echipă bună în amenajare îl reprezintă cele două băi din acest apartament din cartierul bucureștean Militari. Designerul Inga Bunduche a făcut, de fapt, un mix de finisaje, și le-a combinat cu faianța și gresia.
În baia mare, tot peretele pe care se află instalate obiectele sanitare este placat cu lemn rezistent la umiditate, iar peretele opus, care se reflectă în oglindă, este acoperit cu marmură. În baia mică există un raport asemănător – peretele cu dușul este placat cu lemn, iar cel cu lavoarul cu marmură.
Foto principală: Area Interior Design
-
LIFE
Ce semnificație are bufnița în Feng Shui. Unde se pune această amuletă în locuință
Locul în care o pui în casă poate stimula și mai mult puterile amuletei.
-
LIFE
Ce semnificație are elefantul cu trompa în jos. E bine sau nu să ai acest simbol în casa ta?
Prezența lui în casă chiar poate canaliza energiile pozitive.
-
Case
Un cuplu de români și-a amenajat casa de lângă Londra cu mobilier gândit și construit pe cont propriu
Linii clasice și inspirație farmhouse.