De la specialiști

Când să lași la vedere țevile de gaz sau căldură și când nu, în funcție de amenajare

  E absolut necesară mascarea țevilor orizontale sau verticale de căldură? Designerii de interior spun că nu, ba chiar le poți folosi ca elemente decorative în amenajare. Dar nu oricum și nu oriunde, așa că hai să vedem mai exact.

  Stilul industrial de amenajare a prins avânt și e asociat cu țevi, cărămidă și mobilier din metal. Dar te poți juca cu elementele astea și în alte stiluri de amenajare mai ales cu țevile. Trei designeri de interior îți spun când și de ce e sau nu necesară mascarea țevilor orizontale de căldură sau a celor verticale de gaze.

  Ţevi la vedere

  Când restul amenajării este în stil industrial. Cu o floare nu se face primăvară, la fel cum cu o ţeavă nu ajungi la un stil industrial. Dar când  în restul amenajării ai o canapea din piele, spații de depozitare din metal, texturi mate şi încăperi open space, atunci ţevile la vedere se integrează în mod natural. „Dacă dorești să creezi o imagine de loft industrial, atunci lasă-le la vedere. Le poţi vopsi negre, gri antracit sau, după caz chiar în culori foarte vii”, recomandă arhitecta Irina Radu de la iDecorate.

  Când ţevile sunt în stare bună şi au un aspect plăcut. Chiar dacă stilul industrial presupune un aspect deteriorat, atunci când ţevile sunt cu adevărat afectate de rugină şi arata neplăcut, efectul ar putea fi mult prea dramatic. În plus, nu trebuie să compromită funcţionalitatea de dragul esteticii. Păstrează la vedere ţevile cu un aspect „sănătos”, e de părere designerul de interior Cosmina Nidelea de la Chiral Interior Design Studio.

  Ţevile la vedere
  Ţevile la vedere trebuie să fie bine îngrijite, chiar şi în stilul industrial

  Când sistemul de instalaţii necesita intervenţii frecvente. Există situaţii în care sistemul de instalaţii comun în bloc este precar, mai ales în blocurile vechi. Iar unii proprietari au ghinionul să aibă parte de inundații dese sau probleme cu gazul. Dacă şi tu locuieşti într-un astfel de bloc, e mai eficient să laşi ţevile cât mai libere, astfel încât instalatorul să poată lucra mai uşor.

  Într-o casă de vacanţă. Casele de vacanţă nu sunt supravegheate permanent iar acest inconvenient poate întârzia soluționarea unor probleme legate de gaze. Când ele sunt identificate tardiv, timpul este crucial pentru a interveni. „În cazul caselor de vacanţă din structură uşoară (lemn) recomandarea este ca aceste ţevi să fie expuse”, completează designerul de interior Iulia Văculişteanu de la Designful.

  Ţevi ascunse

  Când ţevile se află în prim-plan. Chiar dacă nişte ţevi la vedere pot fi interpretate ca elemente decorative în anumite amenajări, frumuseţea acestora constă în faptul că sunt doar elemente decorative. Când ele, în schimb, fragmentează un perete dintr-o încăpere îngustă sau împiedică aranjarea coerentă a unor piese de mobilier, e mai bine să le ascunzi. Și o poți face prin structuri de rigips, sugerează Irina Radu.

  Când ţevile au un aspect deteriorat. Înainte de a le ascunde, cea mai bună soluţie este să le repari. O ţeavă deteriorată nu doar că va afecta aspectul camerei, dar va produce în scurt timp şi probleme serioase. Nu lăsa la vedere elemente neglijate şi nu scoate în evidenţă o țeavă cu un strat de vopsea veche, îmbătrânită de timp, te sfătuiește Cosmina Nidelea.

  Când stilul casei nu se potriveşte cu ele. Designerul de interior Iulia Văculişteanu atrage atenţia că ţevile la vedere nu au ce cauta în amenajările elegante, cu elemente glossy, cu texturi de catifea sau cu mobilier preţios. Dacă plănuieşti un astfel de decor, apelează la soluţia cu structuri din rigips sau la serviciile unui producător de riflaje (ansamblu de şipci paralele din lemn sau metal).

  mascarea țevilor orizontale de caldura
  Într-o amenajare clasică mascarea țevilor orizontale de căldură sau a celor de gaz este absolut necesară
  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Când să lași la vedere țevile de gaz sau căldură și când nu, în funcți...