CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

Cu ce se curăță argintul: 8 trucuri pentru veselă și tacâmuri

  Nimic nu se pierde, totul se transformă. Iar asta e valabil chiar şi pentru vesela de argint a bunicii, care ar arăta grozav la o cină festivă și nu numai. Dar ce faci când starea în care se află nu e tocmai dining-friendly? Îți oferim câteva tips&tricks ca să-ți arătăm cu ce se curăță argintul.

  Argintul pur nu oxidează, dar majoritatea tacâmurilor şi veselei din argint includ şi un aliaj de cupru, pentru a fi mai uşor de prelucrat. Acesta este cel care generează petele, la contactul cu umezeala şi cu oxigenul din aer. Chiar dacă vesela de argint s-a oxidat, poţi găsi câteva moduri naturale de a-i reface vechiul aspect, ca apoi s-o afişezi cu mândrie. 

  Vrei să afli cu ce se curăță argintul? Pe lângă clasica metodă cu sare și apă, mai sunt cel puțin 7 trucuri la fel de eficiente.

  1. Cu bucăţi de cretă

  Dacă vrei să știi cum se curăță tacâmurile de argint doar în scop preventiv, iată o propunere pentru tine, conform Bobvila.com: în sertarul sau în vitrina în care-ţi ţii argintăria, pune şi câteva bucăţi de cretă. Aceasta va absorbi umiditatea şi va încetini procesul de oxidare.

  2. Cu lămâie

  Cel mai simplu mod de a elimina aspectul învechit al veselei de argint este să o scufunzi în zeamă de lămâie. O să sacrifici câteva lămâi bune pentru această operaţiune, dar după o jumătate de oră de stat în suc de lămâie ar trebui ca petele de pe vesela de argint să dispară. Poţi înlocui lămâia cu oţet.

  3. Cu amoniac

  O alternativă a lămâii şi a oţetului este amoniacul. Folosește o concentraţie de 10% de substanţă pentru a scufunda vesela din argint. După jumătate de oră clătește vasele și șterge-le cu un prosop curat.

  4. Cu detergent de rufe

  vase din argint
  Detergentul de rufe va pătrunde în spaţiile pe care nu le poţi curăţa bine, prin frecarea cu o cârpă moale

  Dacă ai rămas fără lămâi și nu găsești nici amoniac prin casă, poţi folosi detergent de rufe în aceeaşi combinaţie cu o folie de aluminiu aşezată la baza unui castron şi totul scufundat apoi în apă caldă, conform The Happy House Cleaning. Nu vei avea nevoie de mai mult de-o lingură de detergent de rufe, dar trebuie să-i dai puţin timp să acţioneze.

  5. Cu bicarbonat

  argintarie
  Pe lângă citrice, poţi folosi şi bicarbonat pentru a recăpăta strălucirea argintăriei

  Metoda constă în depozitarea veselei de argint într-o folie de aluminiu îngropată în bicarbonat, pe fundul unui lighean sau al unui castron mai mare. Peste acest aranjament, toarnă apă clocotită şi las-o câteva minute, ca să acţioneze spuma și să îndepărteze petele.

  6. Cu sare

  Dacă preferi metoda cea mai simplă, poţi apela la “baia de argint”, numele popular al acestei intervenţii. Nu trebuie decât să laşi câteva ore tacâmurile sau vesela din argint în apă cu sare şi să laşi acest amestec să dizolve petele create de oxidare.

  7. Cu pastă de dinţi

  Această soluţie vine cu o atenţionare: există posibilitatea ca pasta de dinţi să fie mai abrazivă decât restul alternativelor, însă albirea este garantată. Nu trebuie decât să freci puţin tacâmurile cu pastă de dinți, iar apoi să clăteşti argintăria cu apă caldă, conform Apartment Therapy. Efectul de strălucire ar trebui să fie instantaneu.

  8. Cu dezinfectant de mâini

  Argintăria oxidată poate fi îngrijită cam la fel cum te tratezi şi tu după ce interacționezi cu suprafețe murdare: cu dezinfectant de mâini. Aplică soluţia pe o cârpă moale şi freacă uşor tacâmurile şi vesela, până când încep să strălucească.

  solutii la indemana
  O parte dintre soluţiile pe care le poţi folosi pentru a scoate petele de oxidare

  Cu siguranţă vei găsi în această listă soluţia potrivită pentru setul tău de argint. Aplic-o însă cu moderaţie pentru a nu afecta metalul. Te vei bucura în scurt timp de o veselă din argint curată şi gata să fie expusă.

  Cu ce se curăță tacâmurile de argint: soluții de criză

  Ai încercat tot ce se putea, dar încă nu ai aflat cum se curăță tacâmurile de argint, căci petele vechi refuză să iasă? Avem pentru tine și o soluție de urgență, care presupune câțiva pași simpli. Află cu ce se curăță tacâmurile de argin atunci când alte soluții dau greș.

  cum cureti tacamurile de argint

  Cum se curăță tacâmurile de argint cu oțet distilat și bicarbonat de sodiu

  Această metodă de curățare este perfectă pentru petele vechi de pe tacâmurile tale de argint, pentru care orice altă metodă a dat greș. Atenție însă în folosirea ei pentru tacâmurile antichizate – este o soluție dură și ar putea afecta materialele îmbătrânite de timp.

  tacamuri de argint

  Totuși, este o metodă perfectă pentru a reda strălucirea tacâmurilor de argint.

  Pune tacâmurile de argint într-un vas cu o dimensiune adecvată și acoperă-le în întregime cu oțet din alcool alb sau oțet din alcool etilic distilat, perfect pentru uz casnic.

  1. Adaugă bicarbonat de sodiu în bol – proporțiile aproximative sunt de patru linguri de bicarbonat de sodiu la o cană de oțet.
  2. Lasă tacâmurile de argint în vasul cu oțet și bicarbonat timp de aproximativ o oră.
  3. Clătește-le cu apă curată și usucă-le bine cu o cârpă moale de bumbac.

  Avem pentru tine și un răspuns de-a dreptul surprinzător la întrebarea cu ce se curăță tacâmurile de argint: ketchupul. Acesta funcționează grozav dacă tot ce vrei este să îndepărtezi murdăria. Poți să pui câteva picături de ketchup pe un prosop de hârtie și să freci ușor argintăria.

  cu ce se curata tacamurile de argint

  Dacă există o suprafață veche, deformată, aplică sosul direct pe zona afectată și lăsați-l să acționeze timp de 15 minute. Freacă apoi tacâmurile de argint cu o cârpă din microfibră și clătește cu apă călduță. Dacă ai probleme în a ajunge între crăpături sau nu poți curăța eficient detaliile, folosește o periuță de dinți.

  • Optează pentru un burete natural – se dovedesc mai eficienți în curățarea tacâmurilor decât bureții de nailon.
  • Ia în considerare lustruirea profesională dacă tacâmurile tale de argint au multe zgârieturi și nu reușești, sub nicio formă, să le redai luciul de altădată.

   

   

   

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Cu ce se curăță argintul: 8 trucuri pentru veselă și tacâmuri