Must have: 11 ustensile de bucătărie care o să-ți facă viața mai ușoară
publicat pe 15 apr. 2021În orice bucătărie ai intra sigur vei da peste niște boluri, cuțite, un mixer, palete, să nu mai spunem de electrocasnicele cunoscute, precum frigiderul sau cuptorul. Toate obiectele enumerate te ajută să pregătești masa, însă te-ai gândit că poți folosi anumite ustensile pentru bucătărie care să-ți economisească și mai mult timp atunci când gătești?
Am stat de vorbă cu cinci food bloggeri care ne-au povestit despre cele mai importante ustensile din bucătăria lor. În rândurile următoare vei găsi informații utile despre chopper, cuțitul bucătarului, tigaia de fontă, tocătoarele din lemn și chiar despre cuțitul special de avocado.
P.S: pe unele dintre ele le poți folosi chiar și pentru a-ți crea un decor instagramabil în bucătărie.
1. Tocătorul din lemn de nuc
Un tocător bun din lemn nu se va putea compara niciodată cu unul din plastic. Iar Doina, aka Chez Doinush, a moștenit o colecție impresionantă de tocătoare de la bunicul ei, cioplite chiar de el din lemn de nuc.
„În bucătăria noastră se gătește foarte mult, așa că tocătoarele sunt împărțite pe categorii: de carne, de pește, legume și fructe, pentru cozonac și prăjituri. Le folosesc des și ca platouri de servire, pentru brânzeturi, pâine, cozonac sau banana bread”, povestește Doina.
Sfatul Doinei este să nu arunci toată strânsura de-o viață a bunicilor și a familiei, fiindcă „uneori cele mai mici sau neînsemnate lucruri se pot dovedi mici comori de-a lungul timpului. Nu exagerează părinții noștri atunci când se plâng că nu se mai fac lucruri ca înainte. Sau dacă se mai fac, sunt foarte scumpe.”
Tocătoare românești cu design plăcut și durabile găsești atât prin târgurile țărănești, dar și la Kutt, Atelier Lignum și Atelier Wooddesign.
2. Ustensile pentru bucătărie durabile – tigăile din fontă
Tigaia de fontă e mana cerească la casa omului. Această ustensilă are și un super avantaj, și anume că te te poți bucura de ea toată viața. Din bucătăria Nicoletei Catargiu nu lipsește tigaia din fontă, asta și pentru că durabilitatea și flexibilitatea de a putea fi folosită atât pe aragaz, cât și în cuptor, o transformă în ajutorul de nădejde din bucătărie.
„Bunica încă folosește o astfel de tigaie și este funcțională și după mai bine de 20 de ani. Tigaia din fontă este un instrument util și datorită multitudinii de rețete pe care le poți face în ea: fripturi din tot felul de cărnuri, legume, sosuri, pizza, deserturi la tigaie. Eu am pregătit în ea shakshuka, fripturi din vită, omletă la cuptor cu legume, ratatouille, fajitas cu pui și multe altele”, povestește Nicoleta.
Ea a primit-o cadou în urmă cu un an și de atunci o folosește mereu. Iar dacă ar fi pusă să aleagă în ce recipient să gătească toată viață, ai ghicit, ar alege această tigaie din fontă de la brandul Lodge Cast Iron.
3. Un mojar cu pistil pentru orice aromă
De când a început să gătească mai serios, Chez Doinush a descoperit mojarul și pistilul, două ustensile de care nu se mai poate despărți. Mai ales de când a dezvoltat o pasiune puternică și pentru bucătăria orientală și secretele ei.
„Îl folosesc în mod special pentru mentă și alte plante aromatice mai delicate pe care doar le zdrobesc ușor cât să își lase mai rapid aroma. Am și un pistil vechi, de peste 50 de ani (tot de la bunicul) pe care îl folosesc pentru mujdeiul de usturoi, dar și pentru pisat boabe de piper, de coriandru, semințe de chimion sau de cardamom”, spune Doina.
Mojarul ei din marmură este de la IKEA, un model mai vechi, iar pistilul original, după ce i-a scăpat pe jos și s-a spart, a fost înlocuit cu unul de 5 lei, din târgul țărănesc din Bragadiru.
În bucătăria ei există și câteva ustensile pe care nu le consideră neapărat utile, dar care o ajută, iar printre ele se enumeră lingurița pentru miere (sucitor), feliatorul de ouă și termometrul pentru mâncare.
„Lingurița pentru miere o folosesc doar în pozele pentru blog, fiindcă se poate folosi doar pentru mierea lichidă, iar eu cum prefer mierea naturală, care se zaharisește, mă descurc mai bine cu o linguriță. Feliatorul de ouă nu a costat o avere, dar fix când am avut cu adevărat nevoie de el, nu și-a îndeplinit scopul, iar mama s-a descurcat mult mai bine cu un cuțit ascuțit bine. Cât despre termometrul pentru mâncare, l-am folosit doar de două ori și nici atunci nu mi-au ieșit rețetele. Este o ustensilă utilă pentru chefi, dar personal mă descurc bine și fără el”, povestește Doina.
4. Un mini-sucitor pentru mini preparate
Atunci când realizezi un preparat des, realizezi că ai nevoie de anumite ustensile potrivite pentru a-ți ușura munca. Așa s-a întâmplat și în cazul Andreei Farcaș, aka Romandian Masala. După ce a avut o perioadă în care a făcut lipii des, și-a dat seama că un sucitor mare o încurca mai mult decât să o ajute. Așa că a apelat la un mini sucitor vechi, de când încă era mică și îi plăcea să întindă aluaturi cu „făcălețul”.
„Nu aș ști să zic dacă mai există așa ceva pe piață, însă ar fi foarte util, nu numai pentru lipii, ci și pentru mini sărățete, biscuiți, de ce nu și mini gogoși. Practic pentru tot ce este mini și are nevoie de un mini sucitor. Spre deosebire de sucitoarele clasice, unde mai pui că ocupă și foarte puțin spațiu și se spală foarte ușor?”, punctează Andreea.
5. Pensula de patiserie
Dacă-ți place să faci prăjituri, ori produse de panificație, trebuie neapărat să ai prin bucătărie și o pensulă de patiserie. Pentru Andreea Farcaș, această pensulă și-a găsit loc la ea în bucătărie în urmă cu doar câteva luni, când a început să facă lipii indiene – un preparat ce necesită o pensulă bună, pentru a distribui uniform untul pe suprafața lor.
A pornit în căutarea ei și, pentru că își dorea ceva cu peri mulți și putere de absorbție mare, a găsit-o repede în Carrefour. A plătit în jur de 3-4 lei pe ea.
„Are atât de multe utilizări: pe lângă uns, eu o folosesc foarte des pentru a îndepărta excesul de făină de pe lipii sau de pe diferite aluaturi, chiar și cel de pâine. Aș numi-o «mini mătură», pentru că te scapă de praf (în cazul meu de făină) exact când ai cea mai mare nevoie. Bineînțeles, ea este de nelipsit și când vine vorba de uns tigăi sau forme de copt cu ulei sau unt topt, dar și la finisarea eclerelor sau aluaturilor de tartă, cu un clasic amestec de ouă bătut și lapte”, povestește Andreea.
6. O tigaie mică pentru condimente
Dacă tot povestim despre mini obiecte, tot Andreea Farcaș folosește și o tigaie mică, al cărei scop s-a schimbat radical de când se află în bucătăria ei. Inițial tigaia putea fi folosită pentru a pregăti ouă ochiuri sau pancakes. Însă Andreea o folosește pentru rumenirea condimentelor, astfel încât savoarea lor să fie puternică.
Pentru că o tigaie mare se incinge prea tare pentru o cantitate mică de condiment și există riscul arderii lor, dar și o pierdere a aromei, Andreea crede că mini tigaia este ideală pentru acest proces.
„După ce m-am trezit de câteva ori cu o lingură de condimente arse într-o tigaie de zece ori mai mare, am zis că este timpul să schimb ceva. Și așa a rămas de atunci: mini tigaia mă salvează de la scrum. Să nu mai zic că este ideală pentru topirea cantităților mici de unt pe care ulterior îl amestec cu diverse (usturoi, pătrunjel, coriandru) și îl adaug peste lipii, pâine ori alte preparate delicioase”, spune ea.
7. Chef’s Knife – cel mai bun cuțit dintr-o bucătărie
Chef’s Knife sau cuțitul bucătarului este poate cel mai nelipsit obiect din bucătăria multor pasionați de gătit și nu numai. Un cuțit bun, ascuțit bine, îți poate ușura munca, iar tăiatul legumelor, fructelor, dar și a cărnurilor se poate transforma într-o plăcere. Nicoleta Catargiu a câștigat un astfel de cuțit în urma unui concurs pe Instagram și este primul ei cuțit professional care, de aproape trei ani, a însoțit-o în pregătirea mai multor preparate.
„Consider că este una dintre ustensilele indispensabile din bucătăria oricărei persoane. Un cuțit care este ușor de manevrat și care taie bine, deci are lama ascuțită, te va face să te simți mult mai în siguranță și vei evita posibile accidente: tăierea este mai fixă, mai precisă și nu alunecă lama în timpul tăierii”, povestește Nicoleta.
Pentru o întreținere corespunzătoare, este important ca imediat după folosire să fie spălat și șters, apoi depozitat într-un loc sigur. În funcție de cât de mult este folosit, trebuie ascuțit din când în când. Urmând toți acești pași, un astfel de cuțit te poate ține chiar și toată viața.
8. Tava de tartă cu fund detașabil
Atunci când vrei să faci o tartă poți întâmpina dificultăți când vine vorba de crustă. De aceea, o tavă de tartă cu fund detașabil îți poate face pregătirea desertului mult mai ușoară.
Adina Chițu, aka Pancake Planet, a găsit în urmă cu câțiva ani o astfel de tavă într-un magazin cochet din Londra. A fost tare entuziasmată pentru că era pentru prima dată când vedea o tavă de acest tip. În timp, tăvile cu fund detașabil au început să apară și pe piața din România.
„Tartele ies minunat atunci când folosești o astfel de formă și sunt foarte ușor de folosit. Pun forma deasupra unui bol mic, poziționat cu gura in jos (în timp nu vei mai avea nevoie de acest little trick) și desprinzi forma cu foarte mare usurință, trăgând-o ușor în jos. Rezultatul? O crustă minunată cu care să te mândrești”, povestește Adina.
De curând, ea și-a cumpărat o astfel de tavă de la Simona’s Cookshop, care să o înlocuiască pe cea veche.
9. Cuțit special pentru avocado
Din bucătăria Ruxandrei Rațiu este nelipsit cuțitul pentru avocado – o ustensilă dotată cu un mic cuțit pe o parte și cu zimți pentru feliat pe cealaltă parte. Cu ajutorul lui nu se risipește pulpa, așa cum se întâmplă când îl tai normal, iar bucățile de avocado ies egale.
Ea l-a cumpărat de la Kuiba Shop, brandul Joseph Joseph, și a costat în jur de 70 lei. Chiar dacă nu e chiar ieftin, Ruxandra recomandă achiziția lui, mai ales dacă consumi des avocado.
„Am ținut neapărat să îl achiziționez pentru că îmi era foarte inconfortabil să îl tai cu un cuțit, pe urmă să îndepărtez pulpa cu o lingură și mai apoi să îl feliez pe un tocător. Se murdăreau alte trei ustensile și acest lucru, consider eu, nu este necesar când ai un astfel de cuțitaș”, spune Ruxandra.
10. Tigaia grill din fontă cu capac grill
Despre beneficiile tigăii de fontă a vorbit și Nicoleta Catargiu, însă, pentru Adina de la Pancake Planet, tigaia grill din fontă cu capac tot grill este noua ustensilă preferată din bucătărie. Ea a cumpărat-o de la Simona’s Cookshop și cu ajutorul ei și-a făcut curaj să gătească un steak perfect.
„Mult timp am avut un pic de teamă în ceea ce privește steak-ul, dar o tigaie grill, mai ales dacă este din fontă, este perfectă pentru fripturi. Durează puțin mai mult până se încinge, dar în timpul acela te poți ocupa de asezonarea perfectă a cărnii. Capacul presă mi se pare un accesoriu excelent, fiindcă poți găti simultan carnea pe amble părți”, povestește Adina.
11. Un chopper este bun la toate
Ruxandra a cumpărat un mini chopper de la KitchenAid în urmă cu doi ani și de atunci îl folosește aproape zilnic în diferite moduri. L-a ales pentru a-și scurta timpul petrecut în bucătărie și a-i ușura munca, dar și pentru a scăpa de nenumăratele lacrimi în urma cepei tocate.
Dacă credeai că poți doar toca legume în acest chopper, te va surprinde ce fel de preparate a putut pregăti Ruxandra cu ajutorul lui.
„El mai poate fi folosit si la realizarea diferitelor tipuri de aluat (cel de tartă, de exemplu), supe creme, diferite piureuri, sosuri sau chiar și la tocarea cărnii. Am făcut chifteluțe vegane sau din carne, am facut si pesto cu chopperul și toate au ieșit delicioase. În plus, prepararea lor a fost foarte rapidă”, povestește Ruxandra.
-
Case
Au renovat o casă de chirpici din Jurilovca și au folosit aceleași materiale din care a fost construită
Cea mai drăguță casă de vacanță.
-
UTILE
Când se trece o persoană la întreținere. Ce se întâmplă dacă nu faci asta, conform legii
Nedeclararea unei persoane la întreținere poate avea consecințe serioase.
-
Sponsored
Ploom X Ora ïto: colaborarea care stârnește emoții și senzații
O fuziune perfectă între formă și funcționalitate.