DESIGN INTERIOR

Amenajarea unui dormitor mic la bloc și factorii de care trebuie să ții cont 

publicat pe 29 mart. 2024

    Amenajarea unui dormitor mic la bloc nu este o sarcină imposibilă. Elementele de design, combinate cu elementele practice, la care se adaugă puțină inspirație, pot să transforme dormitorul cu totul. Dimensiunea camerei dictează felul în care poate să fie amenajată. Însă noi îți spunem la ce trucuri să apelezi ca să folosești la maxim tot dormitorul. 

    Factori de care să ții cont când amenajezi un dormitor mic

    Dimensiunea mică a unui dormitor impune de la sine o serie de restricții. Nu vei putea acomoda, de exemplu, un dulap foarte mare. Iar o masă de machiaj poate să aglomereze spațiul și mai mult. La fel și un birou de lucru. Cu toate acestea, tipul de mobilier pe care îl poți integra, combinația dintre lumina naturală și cea artificială sau culorile folosite pot să dea senzația de spațiu și de relaxare. 

    Iată la ce factori să ții cont când amenajezi un dormitor mic. 

    Dimensiunile camerei

    Dormitorul, în mod normal, este una dintre camerele spațioase ale casei. Iar mobilierul și elementele de design compun dimensiunea generoasă a camerei. Însă dacă este vorba de un dormitor mic la bloc atunci ai nevoie să recreezi senzația de confort și funcționalitate cu altfel de piese de mobilier. 

    De aceea, poți folosi piese compacte, cum ar fi o saltea de pat joasă. Sau o noptieră cu dimensiuni mai reduse. Spațiul poate fi astfel maximizat. La fel de bine poți integra în amenajarea dormitorului mic de bloc elemente de sticlă și oglinzi. Efectul va fi unul de spațiu generos. 

    Mobilier folosit

    Patul este una dintre piesele centrale ale dormitorului, indiferent de dimensiune. În cazul unui dormitor mic, mobilierul trebuie ales conform dimensiunilor. În general, se optează pentru mobilier care are o construcție ușoară, care are forme aerodinamice și permite mobilitatea în cameră, fără să ocupe atât de mult spațiu. 

    Într-un dormitor mic, patul ar trebui să fie cu cadru cât mai îngust și să fie și tapițat pentru a preveni accidentele cu marginile. De asemenea, patul trebuie poziționat departe de ușă și de fereastră. 

    Dacă este pus în centrul camerei va da senzația de spațiu pe laterale și va oferi și simetrie. 

    Rolul luminii

    Lumina poate schimba cu totul percepția asupra camerei. Pentru asta, ai nevoie de o sursă de lumină naturală, dar și de o sursă artificială. De exemplu, o fereastră de dimensiuni mari poate da senzația de căldură și confort pentru un dormitor mic. În timp ce o o sursă de lumină artificială poate scoate în evidență elemente de design ale dormitorului. 

    Efectul comun va fi senzația de spațialitate în ciuda dimensiunilor reduse. 

    Compartimentare cu sticlă

    Compartimentarea cu sticlă glisantă este potrivită unui dormitor mic care face parte dintr-un spațiu de tip open space. Compartimentarea se poate face cu panouri glisante din sticlă în loc de peretele despărțitor clasic. 

    Senzația oferită de acest tip de compartimentare devine familiară. Pentru că permite o separare în spațiu și face ca totul să fie mai deschis și mai luminos. De asemenea, compartimentarea cu sticlă glisantă poate crea diferite zone de iluminare în dormitor. 

    Culori folosite

    O cameră vopsită în întregime cu alb nu va da senzația de confort tipică dormitorului. O idee bună este să amesteci tonuri de alb pentru senzația de aerisire. Nuanțele neutre pot să amplifice vizual spațiul și să reflecte mai bine lumina. Iar pentru un contrast interesant, poți adăuga culoare în dormitor fie prin vopsea, fie prin tapet sau panouri decorative. 

    Idei de design ale unui dormitor mic 

    Cu aceste idei în minte, iată, în cele ce urmează, câteva idei de design care pot să fie aplicate în cazul unui dormitor mic. 

    Dacă dormitorul este destinat unei singure persoane, atunci un pat de dimensiuni mai mici, o noptieră și un dressing pot fi strictul necesar amenajării. În acest caz, contează funcționalitatea elementelor fără ca acestea să încarce spațiul. Pentru decorațiuni, poți utiliza plante, oglinzi sau tablouri și corpuri de iluminat. 

    În cazul unui dormitor destinat unui copil, prioritatea ar trebui să fie găsirea cât mai multor spații de depozitare. În felul acesta, spațiul va fi ordonat și aerisit. Alte elemente necesare pe care le poți include în amenajarea unui dormitor mic pentru un copil sunt un pătuț, un dulap de haine și un covor. Poți delimita și un mic spațiu de joacă, iar pe pereți poți adăuga desene. 

    Un dormitor mic poate să fie și unul matrimonial. În acest caz, decorul trebuie să fie minimalist, intim și primitor. Un astfel de dormitor va trebui să integreze un dressing spațios, chiar dacă va ocupa din spațiu. Elementele decorative, cum ar fi tablourile și corpurile de iluminat, pot crea estetica dormitorului și pot inspira aerul matur și relaxat al camerei. Oglinzile pot fi integrate pentru a maximiza vizual spațiul. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments