Camera copilului

Tot ce ai nevoie să știi despre amenajarea camerei copilului, de când se naște până în adolescență

  Când plănuiești o amenajare de cameră pentru copii, fie că nici nu s-au născut încă, fie că sunt deja școlari, cel mai important e să gândești cu doi pași înainte. Nu te ghida numai după ce îți place sau le place lor acum, ci pentru cum poți adapta amenajarea asta pentru schimbările care vin.

  Din acest articol vei afla cum să amenajezi și să transformi camera în funcție de vârsta copilului: cum configurezi spațiul, de ce piese de mobilier ai nevoie și care sunt alegerile istețe care îți permit să le folosești un timp îndelungat, cum să îi creezi un decor de care să nu se plictisească prea curând, ce culori să alegi, cum să îl înveți să păstreze ordinea, cum să îi asiguri suficientă lumină și, nu în ultimul rând, ce alegeri sănătoase poți face atunci când îi amenajezi camera.

  Plan amenajare cameră copii/Piesele esențiale de mobilier pentru orice vârstă/Cum alegi mobilierul încât să-i fie bun de-a lungul mai multor ani/Cum alegi și combini culorile/Ordinea depinde de spațiile de depozitare/Cum pui corpurile de iluminat/Cât de mult contează materialele din care e făcută mobila

  1. Cum configurezi spațiul în camera celui mic

  Orice proiect de amenajare începe cu planul general al spațiului. Nu e nici pe departe cea mai distractivă etapă, ca alegerea stickerelor de perete sau a butonilor pentru mobilier, dar e cea mai importantă pentru că îți simplifică sau incomodează viața.

  În primele șase luni, Ioana Stănescu, consultant certificat în somnul bebelușilor și copiilor și fondator Nani Nani Bebeluș, recomandă ca bebelușul să doarmă în cameră cu părinții. Abia apoi începe să perceapă mai bine spațiul din jurul lui și poate avea spațiul personal, dar alegerea de a dormi sau nu împreună cu el le aparține părinților.

  Iar atunci când hotărăști cum să configurezi spațiul, pornește de la nevoile celor mici: siguranță, ordine, autonomie. Poți începe prin a decide unde vei amplasa pătuțul sau patul, care trebuie pus lângă un perete interior al casei: poziționarea pe peretele exterior sau spre geam e problematică, din cauza temperaturii. „Este foarte bine să lăsăm centrul camerei cât mai gol, pentru ca cel mic să aibă loc de joacă”, te sfătuiește arhitecta Irina Radu de la iDecorate.

  Când amenajăm o cameră de copii, ajută mult să ne punem în locul lor. O amenajare iDecorate. Foto: Vlad Crețeanu
  Modul în care amplasezi mobilierul trebuie să îi permită celui mic să se poată desfășura în voie, fără să se accidenteze de diferite obiecte. O amenajare iDecorate. Foto: Vlad Crețeanu

   

  Pe măsură ce crește, spațiul de joacă se transformă în spațiu de învățat sau petrecut timp cu prietenii. La vârsta adolescenței, de exemplu, nevoia principală este aceea de spațiu personal: „Adolescentul are nevoie de intimitate. Camera trebuie să reflecte cine e el, nu cine e mama sau tata”, spune Daiana Benga, psiholog și fondator al Grădiniței Heidi din Brașov.

  2. De ce piese de mobilier ai nevoie și cum le adaptezi pe termen lung

  Toți designerii cu care am vorbit sunt de acord că mobilierul ar trebui să fie redus la strictul necesar, pentru că oricum camerele celor mici se aglomerează cu jucării. Partea bună atunci când păstrezi decorul mai simplu este că generezi mai mult spațiu pentru joacă, iar camera devine o „pânză albă” pe care poți adăuga noi elemente, pe măsură ce copilul crește, este de părere Daiana Benga.

  Amenajare camera bebe Miso Architects (3)
  Cameră de bebe amenajată în nuanțe neutre de MiSo Architects în București. Foto: Alexandru Drăgoi.

  Într-o cameră de bebeluș, vei avea nevoie de pătuț, un dulap, un pat sau o canapea în care să dormi la nevoie și o lampă de veghe, a observat din proprie experiență Cosmina Aloman, designer de interior la Kiwi Studio și mama a două fetițe (de șase ani jumătate și doi ani și jumătate). Alte piese, ca masa de înfășat, balansoarul, comoda, sunt opționale. Dacă decizi totuși să le iei, alege-le astfel încât să le poți folosi pe termen lung: fotoliul poate deveni spațiu de citit pentru cel mic, iar patul de o persoană poate fi mai târziu patul copilului.

  O investiție bună este și patul multifuncțional (transformabil), care se reglează pe măsură ce copilul crește. Natalia Berezovskaia, arhitect la Creativ Interior și mama unei fetițe de cinci ani, recomandă mobilierul inovator de la Vox, care se adaptează pe măsură ce copiii se măresc.

  Când montezi mobilierul, ține mereu cont de siguranța celui mic: prinde-l în perete și folosește accesorii de protecție (babyproof): după ce începe să meargă, riscul de accidentare este mare. Nu așeza deasupra patului rafturi sau obiecte grele și nici nu atârna în jurul lui fire, cabluri sau alte obiecte cu care cel mic s-ar putea îneca.

  Când ajunge școlar, cel mic va avea nevoie și de o măsuță de activități sau birou, o zonă de jucării mai mare, o zonă de dulap. Și aici poți gândi pe termen lung: există soluții de mobilier de birou pentru copii reglabil pe înălțime, pe care îl poate folosi pe măsură ce crește, iar dulapul, dacă nu are un decor prea jucăuș, poate rămâne în cameră o lungă perioadă de timp.

  amenajare cameră copii
  Truc: pentru o notă jucăușă, folosește mai degrabă butoni de dulap colorați sau stickere care pot fi dezlipite. Sunt mai ușor de înlocuit mai târziu decât fronturile unui dulap colorat. O amenajare MiSo Architects. Foto: Alexandru Drăgoi.

  Apoi, adolescenții au nevoie de depozitare pentru haine, cărți, gadgeturi și poate o zonă media – jucăriile încep să dispară. Ca să îi determini să studieze cât mai mult, asigură-te că au parte de un loc plăcut pentru învățat: poate o masă de birou cu o formă atipică, un scaun ergonomic, neapărat lumină dedicată și, de ce nu, le poți crea un colț de citit la geam.

  3. Cum să alegi un decor de care să nu se plictisească

  Dacă vrei un dormitor de copil care să reziste în timp, alege un decor cât mai simplu, care suportă ușor schimbările. Deși asociem camerele de copii cu imaginile din povești și culorile exuberante, adevărul este că cei mici se pot plictisi de ele mai repede decât ai crede. Așa că mergi pe camere tematice doar dacă știi că le poți înlocui în scurt timp. Fetița care la opt ani alege o cameră cu păpuși L.O.L. sau băiețelul care ar face orice pentru un mobilier cu supereroi nu se vor mai regăsi în aceste personaje la 14 ani.

  amenajare cameră copii
  Amenajare cameră copii: camera unui băiețel din București, amenajată de Kiwi Studio cu tematică marină.

  Asta nu înseamnă că trebuie să te ferești complet de camerele tematice, ci doar să le simplifici și să le aplici cât mai inteligent. O temă sau un concept sunt practice, pentru că te ajută să amenajezi mai ușor orice spațiu: ele îți dictează cromatica, decorul și piesele de accent. Pornește de la preferințele celui mic și aplică-le în moduri subtile: o lavabilă sau un tapet sunt mai ușor de schimbat decât un pat sau un dulap cu forme din povești; un tablou e mai ușor de scos decât o pictură de perete, iar o lenjerie de pat cu Batman se înlocuiește mai ușor decât un covor.

  Daiana Benga observă că părinții sunt tentați să picteze pe pereți personaje din desene sau să aleagă un pat în formă de mașină sau castel, dar ele devin stimuli care îi pot obosi pe cei mici, care trebuie să-și descopere singuri creativitatea. Sugestia ei este să creezi mai degrabă „expoziții” cu desenele pe care le fac la grădiniță sau la școală, prinse pe un panou de plută sau în rame dispuse pe perete.

  amenajare cameră copii
  Amenajare cameră copii: pat Montessori într-o cameră de fetiță amenajată de MiSo Architects în București. Foto: Alexandru Drăgoi.

  Tot mai căutate în ultima perioadă sunt camerele de copil în stil Montessori. Arhitecta Sorana Leru de la Miso Architects enumeră câteva principii ușor de aplicat într-un dormitor în stil Montessori:

  • Pătuțul tipic Montessori trebuie așezat direct pe pardoseală
  • Rafturile se montează jos, la înălțimea și nivelul lui, la fel oglinda
  • Pentru depozitare, așază pe rafturi cutii și coșuri deschise, ușor de utilizat
  • Materialele trebuie să fie naturale: lemn și fibre naturale
  • Adaugă un set de mobilier în miniatură din lemn (măsuță cu scaune) și un covor pufos.

  4. Ce culori să alegi pentru camera copilului

  Poți aplica sfaturile de la punctul anterior și pentru cromatica aleasă: dacă cel mic își dorește neapărat o anumită culoare, e mult mai simplu să o folosești pentru piese care se înlocuiesc cu ușurință. Dormitorul celui mic trebuie să inducă liniște, armonie, mai ales în prima etapă a copilăriei, când are nevoie de mult somn.

  amenajare camera copii
  Amenajare cameră copii: nuanțele pastelate sunt preferabile culorilor pure, iar cu mobilierul alb nu dai niciodată greș. O cameră de fetiță decorată de Simona Ungurean.

  Regula generală pentru camerele copiilor este că e preferabil să mergi pe culori calme, pastelate, deschise, plăcute. Dacă alegi culori închise, camera trebuie să beneficieze de o cantitate mare de lumină, altfel va părea mică și întunecată. Nici culorile stridente nu sunt recomandate: ele îi stimulează atenția și așa distrasă de jucării, gadgeturi și alte piese. Nu uita că, oricât de mult ți-ai dori, camera nu va arăta niciodată ca în fotografii, iar lucrurile se vor aduna inevitabil pe rafturi, pe covor și pe birou.

  5. O cameră în care ordinea se păstrează singură

  Ajungem astfel la un alt ingredient esențial pentru o copilărie fericită: ordinea. Daiana Benga ne-a explicat că ordinea e ceva ce se învață din copilăria fragedă: „Între 1-3 ani, e o perioadă sensibilă, cei mici au nevoie să știe că găsesc un lucru acolo unde îl pun, că fiecare obiect are locul lui. Poți să îi înveți deja să se ocupe de ordinea din camera lor și să îi implici.”

  Pentru un somn bun, Ioana Stănescu te sfătuiește ca înainte să îl adormi când e bebeluș, să reduci stimulii (lumină, gălăgie) și să depozitezi jucăriile. Când crește, puteți face acest lucru împreună, formându-i astfel obiceiuri legate de ordinea din cameră. Puneți jucăriile la somn, la locul lor, le înveliți, le spuneți somn ușor și abia apoi merge și cel mic la nani.

  amenajare camera copii
  Amenajare cameră copii: în această cameră de copil amenajată de Kiwi Studio, spațiile de depozitare sunt la îndemâna celui mic.

  O cameră ordonată are cât mai multe locuri de depozitare, accesibile atât părintelui, cât și copilului. Daiana Benga îți sugerează să cumperi mai puține și să le grupezi în coșuri separate: cuburile într-un loc, mașinile într-un loc, și așa mai departe. Trucul ăsta te ajută și să păstrezi ordinea, și să îi menții interesul pentru mai mult timp.

  Nu uita că ordinea în mediul fizic influențează ordinea mentală, extrem de necesară la vârsta școlară și la vârsta adolescenței. Mărește spațiile de depozitare pe măsură ce copilul crește și creează o strategie de păstrare a ordinii:

  • implică-l de mic și stimulează-l să participe la curățenie – cu puțină imaginație, poate fi un moment pe care să îl perceapă ca pe o joacă
  • încurajează-l să renunțe la lucrurile pe care nu le mai folosește: le puteți găsi împreună o casă nouă, prin donații
  • nu în ultimul rând, menține ordinea în restul casei – copiii sunt o oglindă a părinților.

  6. Cum să îi asiguri suficientă lumină

  Lumina naturală este importantă în orice interior, dar în camera celor mici este esențială. Încăperea ar trebui să primească lumină naturală cât mai multă, iar pentru zilele înnorate și seri, asigură lumină ambientală: un corp de iluminat suspendat de tavan sau spoturi. În preajma patului vei vrea să ai o lumină de veghe și, mai târziu, o veioză. În primii ani, e bine să ai o lumină reglabilă (dimabilă) și draperii tip black-out, deoarece dormitul pe lumină este mai puțin odihnitor. Când crește, pentru zona de birou sau activități, va fi necesară o sursă de lumină dedicată.

  amenajare camera copii
  Amenajare cameră copii: amplasarea biroului trebui să țină cont de lumină: ideal este ca aceasta să vină din stânga. O amenajare iDecorate. Foto: Vlad Crețeanu.

  Alege corpurile de iluminat în funcție de dimensiunile spațiului: într-o cameră până în 20 de metri pătrați, o singură sursă de lumină ambientală cu o intensitate adecvată ar trebui să fie suficientă. În camere mai mari, montează luminile în funcție de zonele create: joacă, relaxare, studiu, dressing.

  Există multe variante de corpuri de iluminat special create pentru cei mici, care au și funcție decorativă. Nu uita de nevoia de siguranță: amplasează corpurile de iluminat astfel încât cei mici să nu le poată atinge.

  7. Ce alegeri sănătoase poți face

  Alegerile din camera copilului îi pot afecta sănătatea în moduri la care nici nu te-ai gândi. Citește întotdeauna etichetele ca să vezi din ce este fabricat produsul pe care vrei să îl cumperi și decide dacă merită cu adevărat sau nu investiția. Orice obiect emană în mediul înconjurător, în timp, compușii din care este fabricat, afectând calitatea aerului și sănătatea celor care îl inspiră.

  Iată câteva dintre alegerile sănătoase disponibile pe piață:

  • mobilierul vopsit cu lac ecologic și lipit fără adezivi toxici
  • vopseaua pentru pereți pe bază de apă, care nu conține compuși toxici
  • materialele naturale folosite pentru finisaje și mobilier

  Sperăm ca acest articol să îți fie de ajutor și să îi aducă puiului tău o copilărie fericită și sănătoasă! Pentru și mai multă inspirație, continuă să citești articolele noastre despre amenajare cameră copii. Spor la amenajat!

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Tot ce ai nevoie să știi despre amenajarea camerei copilului, de când se naș...