Amenajarea bucătăriei: de la cum să o proiectezi și unde să integrezi electrocasnicele, până la ce lumini să alegi
publicat pe 15 nov. 2021Bucătăria nu mai este doar un simplu spațiu folosit doar pentru gătit. Este inima casei și locul în care stai la povești alături de cei dragi, așa că e important să o amenajezi încât să-ți răspundă tuturor nevoilor, să ai toate lucrurile la îndemână, dar să fie și un spațiu în care să-ți fie drag să te afli.
Am stat de vorbă cu Alin Albu de la KUIBA – un magazin specializat pe bucătării, care oferă și servicii de design și proiectare – despre cum să eficientizezi proiectarea și utilizarea unei bucătării.
Cea mai mare provocare actuală
În trecut, mașina de spălat vase era considerată un moft. Între timp, și-a demonstrat utilitatea și a ajuns în tot mai multe case. Dar asta nu înseamnă că locuințele sunt proiectate corespunzător.
„În numeroase proiecte de amenajare a bucătăriilor am întâmpinat problema poziționării surselor de alimentare și evacuare a apei în locul destinat mașinilor de spălat vase. În multe bucătării, spațiul nu este adaptat corespunzător din punct de vedere tehnic și ergonomic pentru instalarea acestora,” spune Alin Albu.
Sursele de alimentare și evacuare trebuie poziționate în stânga sau în dreapta mașinii de spălat vase, în funcție de spațiu – niciodată direct în locul în care se dorește instalarea mașinii.
Soluția pe care o recomandă Alin în această situație este renunțarea la sursele de alimentare și evacuare a apei și conectarea acestora la alimentarea cu apă rece a bateriei și la sistemul de evacuare a chiuvetei.
În plus, încearcă să-i găsești un loc cât mai aproape de zonele de depozitare a tacâmurilor, paharelor și farfuriilor ca să economisești timp și să eviți deplasările inutile când trebuie să pui vasele curate înapoi.
Bucătăria open space
Bucătăria și-a depășit rolul strict funcțional și a devenit un mediu în care ne deconectăm de stresul acumulat în cursul zilei și un loc care ne aduce alături de cei dragi.
„Consider că bucătăriile de tip open space sunt cele mai potrivite pentru nevoile generației actuale, întrucât oferă un spațiu fluid, favorizează accesul liber al luminii naturale și unifică două zone distincte într-un spațiu comun de care ne putem bucura cu toții, în același timp,” completează Alin Albu.
În bucătăriile de tip open space apare adeseori problema răspândirii mirosului de mâncare în zona de dining și sufragerie, motiv pentru care unele persoane optează pentru o bucătărie închisă. Alegerea se reduce, în final, la preferințele fiecăruia.
Stilul și funcționalitatea se completează reciproc
Alegerea stilului o faci, în primul rând, în funcție de preferințele tale, iar apoi de spațiul disponibil. Spațiile largi beneficiază de mai multe opțiuni de configurare a bucătăriei din care se poate alege: cu insulă, peninsulă, liniară, în formă de U sau L.
În schimb, când spațiul este limitat, și opțiunile sunt mai puține. În acest caz, o bucătărie liniară, configurată pe un singur perete sau pe doi pereți paraleli, este atât o soluție estetică, cât și una cât se poate de practică.
Trebuie să urmărești două aspecte esențiale: funcționalitatea amenajării și eficiența fluxului de lucru. Configurația trebuie să îți permită mișcări libere, să faciliteze munca pe care o desfășori zilnic în bucătărie, potrivită pentru stilul tău de viață.
Zonele cheie din bucătărie respectă o ordine logică: zona de depozitare, zona de spălare și pregătire a alimentelor, zona de gătit.
Pentru spațiile de depozitare contează compartimentarea
Spațiile de depozitare sunt proiectate, întotdeauna, în funcție de nevoile clienților – spune Alin – și de configurația spațiului destinat bucătăriei.
De obicei, peretele cel mai lung se mobilează de sus până jos cu dulapuri suspendate. Dacă optezi pentru o insulă, în structura acesteia poți integra rafturi, sertare sau dulapuri pentru a exploata la maxim spațiul disponibil. Rafturile montate pe perete și sertarele sunt, de asemenea, de mare ajutor când locul de care dispui este limitat.
„Nu materialul din care corpurile de depozitare sunt realizate este, neapărat, cel mai important. Mai degrabă, esențial este felul în care acestea sunt compartimentate: sertare, sisteme de culisare, rafturi etc. Rezistența mobilierului de bucătărie depinde în foarte mare măsură de felul în care este întreținut. Un mobilier Doimo Cucine, în condițiile în care este curățat în mod regulat și utilizat corespunzător, are o durabilitate de peste 20 de ani,” spune Alin Albu.
Cuptorul și plita sau aragazul simplifică munca dacă sunt poziționate corespunzător
În proiectarea bucătăriei trebuie întotdeauna să ai în vedere felul în care o folosești. Alin de la KUIBA consideră că îți poți face viața mai ușoară și prin schimbarea poziției clasice a cuptorului.
Cuptorul trebuie să se afle la o înălțime medie, pentru un acces ușor fără a necesita aplecare repetată când vrei să verifici starea alimentelor care se gătesc. În felul acesta eliberezi loc sub plită sau aragaz și îi poți da o nouă funcționalitate. Un sertar poziționat aici înseamnă că poți avea la îndemână ustensilele necesare în timpul gătitului.
Hota, elementul musai de avut
Alin Albu spune că o bucătărie fără hotă nu ar trebui să fie în planul niciunei case. Este important ca hota pe care o montezi să fie cu evacuare. Te scapă de mirosurile de mâncare și te ajută să eviți depunerea aburilor și a grăsimilor rezultate în urma gătitului pe suprafața pereților și pe corpurile suspendate.
Materiale compozite pentru blat și chiuvetă
Pentru alegerea materialului din care este realizat blatul de bucătărie, ia în considerare materialele compozite. Sunt mai durabile, mai rezistente, mai igienice. Folosite pentru blaturi, îți permit montarea chiuvetei sub acestea, fapt ce îți ușurează munca încă o dată, fiindcă facilitează curățenia mai rapidă.
Cele mai bune materiale de pe piața locală pentru chiuveta din bucătărie sunt inoxul și compozitul. Ambele sunt calitative, ușor de întreținut, durabile și rezistente, deci o alegere ideală.
Zona de luat masa depinde de momentul zilei
Locul în care iei masa depinde de momentul zilei și, bineînțeles, de configurația spațiului. Spre exemplu, într-o bucătărie prevăzută cu insulă ori peninsulă sau o extensie de tip masă, este convenabil să iei micul dejun sau o gustare rapidă. Iar cina în zona de dining.
Lumina în bucătărie diferă în funcție de zonă
Luminează zona de gătit din partea inferioară a corpurilor suspendate, în funcție de design, cu diferite corpuri de iluminat: benzile led și spoturile sunt doar două exemple.
În zona unde servești masa ai nevoie de corpuri de iluminat decorative, cu o lumină mai caldă, nu foarte puternică, capabilă să întrunească specificațiile estetice ale întregului spațiu.
-
Curte
Molidul argintiu: cum se îngrijește și înmulțește acest copac superb de curte
Un arbore unic, care poate fi punctul central al grădinii tale.
-
LIFE
Semnificația coroniței de Crăciun. Unde e bine să o așezi în casă și ce simbolizează
Îți spunem și cum să îți faci una acasă.
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
La câte grade se spală pernele și ce trebuie să știi dacă nu vrei să le duci la spălătorie
Depinde de tipul pernei.