Smart ideas

Câteva metode super eficiente pentru curățarea rosturilor gresiei

publicat pe 18 sept. 2020

    Poate ai observat cum rosturile dintre plăcile de gresie acumulează praf, mizerie, depuneri de calcar sau pete de mucegai și capătă, treptat, nuanțe de gri. Dar asta nu înseamnă că nu pot fi din nou strălucitoare. Ți-am pregătit mai jos trei metode eficiente pentru curățarea rosturilor gresiei.

    Instrumentele esențiale de care ai nevoie pentru a curăța rosturile dintre plăcile de gresie sunt o perie aspră (sau o periuță de dinți dacă nu ai încotro) și un produs de curățare potrivit, preparat din ingrediente pe care le ai la îndemână în casă. Conform celor de la thespruce.com, poți proceda la fel și în cazul rosturilor de faianță de pe pereți.

    1. Curățarea rosturilor gresiei cu un detergent alcalin

    Detergentul alcalin este recomandat pentru îndepărtarea petelor, în special a celor de grăsime. Ar fi o idee bună să aplici această metodă pentru rosturile de gresie din bucătărie. Ceea ce trebuie să faci este să amesteci detergentul cu apă, respectând cantitățile indicate pe ambalaj. Aplică cu un burete soluția rezultată pe rosturi și las-o să acționeze câteva minute. Cu peria de care am vorbit anterior, freacă bine rosturile dintre plăci. Vei observa cum își recapătă culoarea inițială. La final, clătește cu apă întreaga suprafață și șterge-o cu un prosop sau o cârpă curată.

    2. Curățarea rosturilor gresiei cu înălbitor pe bază de clor

    Clorul este, în mod tradițional, folosit pentru curățare și dezinfectare. Tot ce trebuie să faci în acest caz este să înmoi peria în soluția de albire și să freci rosturile murdare. Insistă acolo unde petele nu dispar din prima. Apoi clătește cu apă întreaga suprafață.  Clorul este o substanță care provoacă diverse iritații. De aceea, e recomandat să folosești o pereche de mănuși și să aerisești bine încăperea (ține geamurile deschise pe tot parcursul operațiunii).

    3. Curățarea rosturilor gresiei cu percarbonat de sodiu (sare înălbitoare)

    Deși este tot o substanță folosită pentru albire, percarbonatul de sodiu nu este toxic și nici nu lasă în urmă un miros chimic specific. Are în compoziție carbonat de sodiu (sodă de rufe) și peroxid de hidrogen (apă oxigenată). Se găsește sub formă de pudră și trebuie amestecată cu apă. Rezulatul este o pastă de consistența celei cu care te speli pe dinți. Exact ca în cazul detergentului solid, aplică compoziția peste rosturile de gresie cu ajutorul unui burete. Las-o să-și facă treaba timp de maximum zece minute. După care freacă cu o perie aspră toate îmbinările. Clătește resturile de pastă cu apă și șterge suprafața cu o cârpă curată.

    Trucuri pentru o curățare cât mai eficientă

    • Evită oțetul

    Substanțele acide, precum oțetul, pot dizolva chitul dintre rosturi. De asemenea, oțetul poate deteriora chiar și placa de gresie sau faianță. În cazul acestei operațiuni de curățenie, este recomandat să folosești substanțe alcaline.

    • Evită aburul

    Deși aburul este folosit pentru îndepărtarea murdăriei și a petelor, s-ar putea ca în cazul gresiei să producă deteriorări, mai ales dacă este aplicat des și pe termen lung.

    • Sigilează rosturile cu silicon

    Pentru ca rezultatele muncii tale să fie de lungă durată, sigilează rosturile cu silicon. Pe viitor, siliconul va proteja rosturile împotriva depunerilor și a murdăriei. Plus că se curăță mult mai ușor. Este important să respecți instrucțiunile de aplicare de pe ambalajul tubului de silicon. Înainte să te apuci de treabă, asigură-te că nu mai e nicio pată de care trebuie să scapi și că întreaga suprafață este complet uscată.

     

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments