DIY

20 de proiecte DIY pentru casă: ce schimbări mici poți face cât ești în izolare

    Pe 6 aprilie, președintele Klaus Iohannis a anunțat că prelungește situația de urgență până pe 15 mai. Așa că vom mai sta în casă ceva săptămâni și avem nevoie de câteva idei și proiecte pentru casă cu care să ne ocupăm timpul. Dacă nu știi încă ce mici schimbări poți face, iată 20 de idei.

    Acum că petreci mult timp acasă a venit momentul să pui în aplicare proiecte pentru casă: te ocupi de problema cu spațiul din dulap, să organizezi mai bine lucrurile și chiar să recondiționezi una, alta prin camere. Inspiră-te din cele 20 de proiecte DIY pentru casă de la House Beautiful pe care să le faci acum.

    1. Tapițează un scaun

    Recondiționează scaunul vechi și tapițează-l

    Pentru proiectul ăsta ai nevoie de material, foarfece, șurubelniță, un capsator și răbdare ca să urmezi instrucțiunile pas cu pas. Posibil să ai deja prin casă materiale pe care să le folosești pentru tapițat, iar dacă nu, poți comanda online de la o mercerie. Sau folosește haine mai vechi cu material gros, cum ar fi catifea sau tweed.

    2. Pune o plantă la înmulțit

    Dintr-o plantă îți poți face mai multe. Foto: Vio Dan

    Ai plante acasă? Am vești bune pentru tine: poți să le înmulțești foarte ușor. Multe plante, precum ficusul, kalanchoe sau iedera pot fi crescute din frunze sau ramuri. Pui ramura sau frunza într-un borcan cu apă și o lași acolo până face destule rădăcini. Apoi o plantezi în ghiveci și uzi bine substratul. Dacă nu ești sigură că plantele pe care le ai în casă se propagă în apă, caută online numele lor și modul de înmulțire. De asemenea poți afla rapid și ușor cum se numesc plantele cu aplicația PlantNet.

    3. Schimbă clanțele

    O clanță neagră arată mult mai cool decât una clasică.

    Asta e una din schimbările alea mici, dar de impact. Ai nevoie doar de zece minute, o șurubelniță și o clanță nouă. Dacă vrei o schimbare și mai profundă schimbă clanțele la toate ușile și la mânerele de la dulapuri. Ce-ai zice de unele aurii sau negre, nu-i așa că ar arăta cool?

    4. Fă-ți draperii noi

    Idee DIY: poți să-ți faci draperii noi fără să trebuiască să coși.

    Chiar dacă n-ai mașină de cusut sau chef să coși, poți să-ți faci draperii noi în câțiva pași simpli. Ia dimensiunile draperiilor pe care le ai acum și comandă-ți material nou în ton cu tendințele. În loc să le coși poți să folosești bandă adezivă pentru material textil.

    5. Recondiționează mașina de spălat vase

    p

    Dacă vrei să faci o schimbare în design-ul bucătăriei, dar fără prea mult efort, poți să îmbraci ușa mașinii de spălat vase în tapet din vinil. Este rezistent la apă și îl găsești în mai multe nuanțe și cu printuri diferite. Poți să faci același lucru și cu sertarele sau ușile de la dulapuri.

    6. Rearanjează cărțile și decorațiunile pe rafturi

    Aranjată pe culori și cu ajutorul decorațiunilor biblioteca ta va arăta mai cool.

    Biblioteca nu este doar un spațiu de depozitare al cărților, ci și un element important de design din living. Poți să-i dai un aer nou sufrageriei tale dacă schimbi aranjamentul din bibliotecă. Poți să-ți ordonezi cărțile în funcție de culorile cotoarelor și să folosești obiecte decorative în nuanțe similare cu cărțile. O altă metodă este să pui cărțile ordonate pe tăvi circulare, dacă ai o bibliotecă cu rafturi încăpătoare. Joacă-te cu obiectele decorative și cărțile și lasă creativitatea să-ți dicteze cum organizezi spațiul din bibliotecă. Până la urmă, cu cât o faci mai personal, cu atât te vei simți mai bine cu efectul final.

    7. Atârnă artă pe pereți

    Arta pe pereți va face timpul petrecut în izolare mai frumos.

    Cel mai bun mod în care poți decora pereții este cu ajutorul artei. Rearanjează-ți tablourile sau comandă-ți printuri noi, care să te inspire și să-ți aducă bucurie pe timp de carantină. Deși trebuie să păstrăm distanța socială, poți totuși să te apropii de artiștii tăi favoriți și să-ți comanzi artă chiar de la ei. Fă-ți curaj și scrie-i pe Facebook sau Instagram fotografului a cărei fotografie te fascinează și spune-i că îți dorești un print. Poți face la fel și cu pictorii și artiștii care fac colaje. Va însemna foarte mult pentru ei, iar tu vei avea în casă arta pe care o admirai de la distanță.

    8. Coș DIY pentru perne cu biluțe pufoase

    p

    Pernele decorative și păturile arată mult mai bine organizate într-un coș. Poți să-ți faci chiar tu unul cu biluțe pufoase din lână. Ai nevoie de un coș din material textil pentru rufe și lână netoarsă. Fă biluțe din lână la dimensiunea dorită și leagă fiecare dintre ele cu o bucată de sfoară după modelul de aici. Apoi trece sfoara prin gaura unui ac pentru lână (este mult mai mare și nu te vei chinui să o nimerești). Trage sfoara cu acul prin materialul coșului și apoi fă un nod pe dos. Fă asta pentru fiecare biluță pufoasă.

    9. Spații de depozitare cu panouri perforate

    p

    Dacă să-ți pui rafturi ți se pare prea complicat și chinuitor pentru pereții tăi, atunci poți să folosești panouri perforate și accesorii speciale pentru ele. Practic îți poți crea rafturi pe panou cu ajutorul polițelor și șinelor. Dacă adaugi și cârlige vei putea și atârna lucruri pe panou. Partea cea mai bună la panoul perforat este că îl poți personaliza după bunul plac oricând dorești, iar pereții tăi nu vor avea de suferit.

    10. Cuier DIY cu scară

    p

    N-ai spațiu să-ți atârn pălăriile sau prosoapele? Sau poate ai nevoie să-ți atârni câteva ghivece. Dacă ai o scară din lemn o poți recondiționa, îi adaugi câteva cuie de care să agăți ghivece sau cârlige în care să-ți pui pălăria. Dacă ai chef de un proiect DIY mai amplu, comandă-ți placaje din lemn și fă-ți scara de la zero.

    11. Dulap DIY pentru prosoape

    p

    Dacă ai o baie mică și nu-ți permite spațiul să pui un dulap pentru prosoape, poți să improvizezi chiar tu unul pe perete. Agață coșuri de diverse dimensiuni pe unul dintre pereți și folosește-le pe post de rafturi pentru prosoape.

    12. Etichetează-ți recipientele din bucătărie

    p

    Borcanele și recipientele pentru ingrediente pot arăta mult mai cool dacă le pui etichete personalizate. Pentru un alt nivel, ia-ți vopsele acrilice și pensule și pictează-le. Dacă ai copii invită-i și pe ei la atelierul DIY, se vor bucura nespus să își lase și ei amprenta creativă pe borcanul cu cacao, de exemplu.

    13. Suport DIY pentru cărți

    p

    Proiectul ăsta DIY este grozav pentru cărțile subțiri ale copiilor. Păstrează-le cărțile preferate într-un singur loc organizate cu ajutorul suportului făcut din material textil, sfoară, nasturi și lemn. Este puțin mai migălos, dar nu zice nimeni că trebuie să-l faci într-o singură zi.

    14. Suport pentru chei

    p

    Nu-ți vei mai uita niciodată cheile dacă-ți faci un suport colorat pentru ele. Îți trebuie un placaj din lemn (poți folosi orice formă îți place), culori acrilice și câteva cârlige mici sau chiar cuie. Este ușor de realizat și nu durează foarte mult, poți să-l faci într-o seară, după ce ai terminat munca de la biroul de acasă.

    15. Colorează-ți cheile

    p

    Cel mai probabil că ți s-a întâmplat și ție: ajungi în fața ușii, dar nu mai știi care e cheia de sus și care e cea de jos. În loc să-ți cumperi capace din plastic colorate pentru chei poți să le pictezi. O metoda foarte rapidă și la îndemână este cea cu ojă. Vopsește fiecare cap de cheie în culori diferite și nu le vei mai încurca niciodată.

    16. Organizează-ți condimentele

    p

    Depozitarea condimentelor îți poate da bătăi de cap. Să le pui magneți ca să le agăți poate fi destul de scump și îți ocupă spațiul de pe perete. Să le bagi în dulap înseamnă că va trebui să scotocești ceva vreme până găsești piperul. O metodă mai bună este să agăți un suport pe ușa interioară de la dulapul din bucătărie. Astfel, condimentele tale vor fi mereu organizate și la îndemână.

    17. Suport pentru produsele de curățenie

    p

    Cuierul pentru duș poate fi folosit și pentru altceva în afară de șampoane și geluri de duș. Folosește-l pentru produsele de curățenie. O să te ajute să le ai la îndemână, mai ales în perioada asta când faci curățenie mai des.

    18. Suport pe roți pentru cosmetice

    p

    Transformă căruciorul Raskog de la Ikea într-un suport pe roți pentru cosmetice. Împarte cosmeticele în funcție de tip pe trei categorii: pentru față, păr și unghii. Rezervă un raft pentru fiecare variantă ca să-ți ții organizate produsele. Cu ajutorul unei cleme prinde de brațele laterale ale căruciorului un suport pentru ustensile ca să-ți pui foehnul și placa pentru păr.

    19. Suport clips pentru încărcătoare

    p

    Trucul ăsta super simplu îți va face viața mult mai ușoară de acum înainte. Dacă obișnuiești să-ți încarci device-urile pe noptiera de lângă gat, nu trebuie decât să prinzi un clips pentru hârtie de marginea ei. Trage cablul de la încărcător prin spațiul metalic și gata, nu-l vei mai pierde pe sub pat niciodată.

    20. Suport pentru telefon

    p

    Aproape că putem pune pariu că-ți încarci telefonul aleatoriu, pe unde apuci, într-o dezordine totală. Dacă da, atunci există o soluție la îndemână pentru asta. Îți poți face un suport pentru telefon pe care îl poți și atârna și pune pe jos. Decupează un recipient din plastic de la o loțiune de corp sau un gel de duș după modelul din imagine și picteaz-o sau îmbrac-o în material textil.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    20 de proiecte DIY pentru casă: ce schimbări mici poți face cât ești în iz...