Ori canapeaua nu se potrivește cu stilul camerei, ori sunt prea multe imprimeuri, ori covorul este prea mic. E greu să-ți dai seama ce îți strică amenajarea sufrageriei, dar cu ajutorul specialiștilor, poți evita câteva greșeli comune de design interior în living.
De la alegerea potrivită a culorilor, la adaptarea mobilei la stilul de amenajare, totul trebuie analizat înainte să treci la fapte. Designerii și arhitecții ne-au spus care sunt cel mai des întâlnite greșeli de design interior în living.
1. Alegi toată mobila din același set
Arhitecta Beatrice Marta, de la Something We Design, atrage atenția că o greșeală comună de amenajare în living este să achiziționezi un întreg set de mobilier cu aspect unitar, ce dă impresia că ești într-un showroom. Designerul de interior Cosmina Nidelea, de la Chiral Interior Design Studio, spune că această greșeală este realizată de cele mai multe ori din teama de a experimenta.
Amenajarea poate părea monotonă și lipsită de viață dacă, spre exemplu, alegi aceeași nuanță de lemn pentru toate piesele de mobilier și nu ai nicio pată de culoare. Nu trebuie să lipsească nici accentele personale ori micile decorațiuni.
Pentru un design dinamic, îmbină piese de mobilier și decorațiuni diferite, care dau bine între ele și oferă un aspect creativ încăperii. „Pentru a evita aspectul impersonal, recomand completarea amenajării cu obiecte de artă, obiecte cu valoare sentimentală, plante în ghiveci sau buchete de flori, și accente care să aducă o pată de culoare, dar și un plus de confort – o pătură călduroasă, perne cu imprimeu, lumânări parfumate etc”, spune Cosmina.
2. Combini prea multe imprimeuri
Sunt la modă pattern-urile geometrice și există tendința să le combini în fel și chip, ceea ce adesea rezultă într-o aglomerație de culori fără armonie.
Arhitectul Sergiu Califar, de la Pure-Mess Design, îți sugerează să alături modele de imprimeu cu texturi uni sau în culori contrastante. Nu pune un model cu romburi lângă unul cu flori de aceeași mărime și cu aceeași paletă de culori, altfel niciunul nu va ieși în evidență.
3. Încarci încăperea cu mobilier masiv
În living, poți avea tendința să aduci mobilier masiv, cum erau bibliotecile părinților noștri în comunism. Însă nu orice tip de spațiu este compatibil cu această idee. Una dintre greșelile frecvente de design interior în living, în opinia Cosminei, este aceea de a nu ține cont de dimensiunile și proporțiile spațiului atunci când mobilezi.
Soluția este adaptarea mobilei la context. „O canapea prea mare poate ocupa foarte mult din spațiu, ceea ce îl va face mai puțin util, iar zonele de circulație vor fi sufocate”, spune designerul Cosmina Nidelea.
O altă greșeală este atunci când nu avem în vedere toate nevoile pe care trebuie să le satisfacem. „Camera ajunge un spațiu incoerent și nefuncțional și nu livingul în care ne relaxăm, ne strângem prietenii sau petrecem o seară în familie”, explică designerul de interior.
Cosmina spune că, înainte să îți faci planul pentru amenajare a livingului, trebuie să îți pui o serie de întrebări. Ele te vor ajuta să construiești un spațiu util, dar și plăcut din punct de vedere estetic. „Ce activități se vor desfășura aici? Ce categorii de lucruri trebuie depozitate aici și care este volumul lor? Întotdeauna trebuie căutat un echilibru între spațiile libere și piesele de mobilier, între zonele deschise și cele închise”, completează designerul.
4. Pui corpurile de iluminat la întâmplare
Arhitecta Alina Andrei, de la Za.Da, atrage atenția asupra importanței iluminatului în living. De multe ori, acesta este poziționat la întâmplare sau se rezumă doar la corpul central.
Cum putem optimiza lumina în living? „Este foarte important să fie bine poziționată și bine delimitată. Nu este bine că lumina să fie deasupra capului unei persoane la masă sau pe canapea, de exemplu. De obicei, sursa de lumină este poziționată deasupra meselor, deasupra unui tablou mai important sau unei piese de artă, în spatele televizorului poate pentru accentuarea imaginii, în biblioteci pentru accentuarea unei zone sau chiar pentru atmosferă”, explică arhitecta.
5. Alegi un covor de dimensiuni nepotrivite
De multe ori, covorul este pus în fața canapelei și are o dimensiune prea mică. Cosmina e de părere că această piesă face legătura între toate elementele din cameră.
Covorul este elementul care completează întregul decor, așa că este foarte important ca el să fie ales și la dimensiunile corecte. Încearcă să îl raportezi la proporțiile spațiului, precum și la dimensiunile și modul de aranjare a pieselor de mobilier. De preferat este varianta în care el depășește dimensiunile canapelei și este poziționat până la jumătatea ei, pe dedesubt.
-
hotnews
La câte grade se spală catifeaua. Cum se curăță corect acest tip de material
Contează și detergentul sau dacă folosești balsam.
-
UTILE
De ce să pui folie de aluminiu în mașina de spălat rufe. Cel mai cool truc
Efectul se va vedea pe hainele tale.
-
Sponsored
Gătești rapid și sănătos cu grătarele electrice NINJA. Potrivite pentru orice ocazie (P)
Pentru mulți dintre noi, ideea de a avea un „cheat day” în timpul unei diete este tentantă. Dar ce ai spune dacă ai putea transforma acea zi de răsfăț într-o […]