DESIGN INTERIOR

Inspirație Lovedeco pentru bibliotecă: de la rafturi suspendate, la etajere

  O bibliotecă în care să aibă loc și cărțile, și plantele, și bibelourile nu mai presupune demult o cantitate industrială de lemn și jumătate din spațiul încăperii pierdut. Există acum rafturi suspendate, etajere și polițe. Ca să te inspiri, am căutat prin arhiva bibliotecilor pe care le-am vizitat și care ne-au rămas pe retină.

  Da, știm că o bibliotecă fără uși sau vitrină presupune o atenție mai mare la praf, dar promitem (am văzut, confirmăm) că nu e imposibil de îngrijit. Ba chiar ușor. 

  Rafturi suspendate pe întreg peretele

  rafturi suspendate
  Miruna și Mihai au vopsit și montat singuri biblioteca.

  Dacă îți plac bibliotecile înalte care te duc cu gândul la librării sau biblioteci, nu e nevoie să încarci pereții cu mobilă masivă.  

  Biblioteca din living-ul Mirunei și al lui Mihai Marcu este făcută din polițe de lemn vopsite în alb și montate pe un întreg perete.  

  Etajeră pentru cărți și plante 

  rafturi suspendate
  Ikea salvează întotdeauna situația.

  Dacă îți dorești o bibliotecă aerisită, prin care să treacă lumina și pe care să o poți muta ușor prin casă, alege o etajeră. Ana Constantinescu folosește una de la Ikea, care e și suport pentru plante. 

  Opțiuni există pentru orice gust și pe orice dimensiune, iar dacă ai o cameră destul de mare, etajera bibliotecă poate deveni și perete despărțitor. 

  Bibliotecă aerisită dintr-o bucată

  rafturi suspendate
  Poți face pe comandă o astfel de bibliotecă.

  Dacă îți dorești o bibliotecă la fel de aerisită ca una din rafturi suspendate, dar cu un model aparte (care să nu presupună o muncă titanică în a găuri pereții din metru în metru), alege una pe care doar s-o înșurubezi în perete. Poate te inspiră cea aleasă de Sorina Fredholm în apartamentul ei din zona Basarab, care cere un spațiu generos. 

  Colț boem cu rafturi suspendate 

  rafturi suspendate
  Anca și-a dorit dintotdeauna o bibliotecă din rafturi suspendate, până în tavan.

  Se întâmplă des în apartamente ca un perete din hol sau living să aibă două grosimi diferite. Undeva la jumătatea lui are un colț care te bagă în ceață: nu-ți mai lasă loc să pui o bibliotecă încăpătoare, dar nici să îl lași gol nu-ți vine. Atunci improvizează o bibliotecă din rafturi suspendate. Alege unele simple și montează-le până cât mai sus, ca să dai senzația unui spațiu mai mare. 

  Așa a făcut și Anca Dumitrescu în apartamentul de pe Strada Frumoasa, din București. Ea a așezat pe ele tot ce-i mai drag, cărțile, pickup-ul, vinilurile.

  Scară din lemn pe post de bibliotecă

  bibliotecă scară
  Biblioteca scară e făcută pe comandă. Foto: Radu Gospodinov

  Dacă îți dorești ceva aparte, inspiră-te din living-ul acestui apartament din Cotroceni. O bibliotecă în formă de scară păstrează camera aerisită, îi dă un stil modern și este practică, toate în același timp.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  1 Comment
  Oldest
  Newest Most Voted
  Inline Feedbacks
  View all comments
  trackback

  […] sau în teancuri, organizarea lor poate fi o modalitate grozavă să-ți faci de lucru. În final, biblioteca ta va arata […]

  icon

  Inspirație Lovedeco pentru bibliotecă: de la rafturi suspendate, la etajere