Apartamente

Un apartament colorat din Militari unde aproape fiecare perete are câte-o ilustraţie

  Nume: Vio Dan
  Oraș: București, zona Militari
  Tip de locuință: apartament cu două camere
  Suprafață: 55 metri pătrați
  Stă aici: din 2019, proprietar

  Pasionată de artă și de obiecte aparte, Vio Dan, art director la galeria de new media art One Night Gallery, și-a dorit ca și acasă – la fel ca la birou – să aibă parte de o atmosferă boemă. Soluția? A umplut pereții apartamentului ei cu ilustrații. Apoi, ca să tempereze „explozia cromatică” de pe pereți, a adus în casă culoarea gri: canapeaua din living e gri, baia e gri, o parte din mobilier e gri.

  plante ilustratii si culori
  Trei elemente sunt recurente în amenajarea apartamentului: plantele, ilustrațiile și mobilierul gri

  Vio s-a ocupat singură de amenajarea acestui apartament colorat, care a fost gata la începutul lui 2019, după două luni de muncă. A fost mulţumită de muncitorii pe care i-a ales, mai ales ca aceştia realizaseră şi decorul părinților, şi a apreciat că au fost deschişi la propunerile care ieșeau din liniile cu care erau obișnuiți fără colțare la tavan, plintă de altă culoare față de parchet, culoarea neobișnuită a kitului. Propunerile ei inedite au fost puse în aplicare aşa cum îşi dorea.

  Punctul de plecare

  Primul lucru pe care a vrut să-l bifeze a fost un design minimalist, cu spaţiu aerisit, în care să introducă pete de culoare. Aşa că a optat pentru puţine piese de mobilier, cu aspect simplu, care să completeze colecţia de ilustraţii şi plante. Îi place modul în care soarele lasă umbre peste plantele pe care vara le mută în balcon in acest apartament colorat. Dar anul acesta plănuieşte să aducă pe balcon şi un birou.

  plante in dormitor
  Conceptul amenajării a fost simplu: linii drepte, forme geometrice și armonie cormatică

  Pe măsură ce planul amenajării s-a extins, Vio a introdus şi câteva influențe Bauhaus: linii drepte, suprafeţe plane şi lipsite de decoraţiuni, forme geometrice, accent pe funcţionalitate şi îmbinări cromatice intense, ce pot fi remarcate atât în baia în care griul se îmbină cu faianţa roz, cât şi în ilustraţiile în care formele geometrice se întrepătrund.

  baie roz
  Baia roz din acest apartament colorat nu a fost prima opţiune, dar acum se bucura de rezultat

  Partea amuzantă este că plăcile roz care sunt acum atracţia apartamentului nu au fost prima ei opţiune. „Îmi comandasem pentru peretele colorat din baie o faianță galbenă, niște plăci ceva mai mari ca cele de acum. După două săptămâni de așteptat, am mers la showroom unde am aflat că au uitat să trimită comanda. Nu îi puteam ține pe loc pe meșteri încă două săptămâni, așa că am început să iau la rând toate magazinele de unde puteai cumpăra pe loc. Ah, și era deja seară, iar ziua următoare meșterii voiau să înceapă să lucreze la peretele rămas. Am luat niște plăci tare nepotrivite dacă mă gândesc acum – gri-pământiu) -, dar în graba de moment mi se păreau ok.

  A doua zi s-au apucat să le pună și după câteva rânduri m-au sunat că ei se opresc. Să merg să mai caut, poate găsesc ceva cu care să fiu mai împăcată. Mi s-a părut drăguț, probabil nici nu ei erau prea fericiți de cum arăta :)). Am dat peste plăcile roz întâmplător, eram pe picior de plecare din magazinul respectiv – erau puse undeva afară, în spate, destul de ascunse!”, povestește Vio.

  perete de accent roz in baie
  Restul pereților din baie sunt placați cu faianță gri, iar mobilierul este alb

  Alegerea mobilierului

  Pentru că nu avea un buget mare, a încercat să îmbine mobila de Ikea cu cea de la producători locali. Mobila de bucătărie, dressingul și patul sunt făcute de LimeDesign, iar canapeaua este de la Casa Eduard. Comoda TV a fost găsită întâmplător într-un magazin de mobilă dintr-un centru comercial, în Ghencea.

  etajera cu plante
  Plantele țin loc de obiecte de decor peste tot prin casă

  Plantele ocupă locul decoraţiunilor şi se găsesc peste tot in acest apartament colorat: în living, în dormitor, chiar şi în bucătărie. Fiecare cameră are propria ei personalitate, dată de ilustraţiile în stil Bauhaus şi de culoarea pereţilor.

  În dormitor, cea mai cozy cameră, Vio a ales nuanţa caramelului pentru un perete, iar ilustraţia cu forme geometrice seamănă puţin cu covorul multicolor din fata patului. În livingul acestui apartament colorat, se remarcă cel mai bine contrastul galben-gri, preferatul proprietarei, pe care l-a realizat cu ajutorul unui covor simplu, a canapelei de tip colţar şi a peretelui gri, de lângă televizor. Ilustraţiile aduc un plus de culoare în acest spaţiu şi se asortează și cu draperia.

  Lucruri învăţate din amenajare

  Vio crede că cel mai important lucru când începi o amenajare este să fii flexibil. Nu mereu o să găsești ce-ți dorești (nu într-un buget stabilit deja!) și trebuie pe parcurs să faci mici ajustări – mobilă, gresie, faianță, parchet, uși poate nu vor fi toate exact, exact așa cum sperai la început.

  Un alt lucru care a ajutat-o să treacă peste această perioadă cu bine a fost faptul că a învăţat să aibă răbdare. E de părere că uneori ai tendința să cumperi ceva de care crezi ai nevoie chiar dacă nu ești 100% convins de alegere. Dacă mai aștepți puțin, ai șanse să găsești ceva mai potrivit, crede Vio.

  Plantele se regăsesc în fiecare încăpere

  Un alt lucru pe care proprietara l-a învăţat din amenajarea unui apartament colorat este să nu elimine imediat magazinele care nu-i spun nimic la început. Chiar şi în cele în care a intrat şi n-a găsit nimic la prima vedere, a continuat să analizeze în amănunt marfa şi s-a dovedit o decizie bună.

  Stilul casei: Am încercat să merg pe un stil minimalist, dar care să păstreze un aer homey. Poate și cu ceva influențe Bauhaus.

  Inspirație: Instagram și Pinterest, dar și site-uri de arhitectura – The Spaces, Dezeen, Domus.

  Elementul preferat: Se pun plantele? Dacă da, ele sunt. Dacă nu, cred că am mai multe. Comoda TV, pentru că nu găsisem nimic ok înainte și mă obișnuisem cu ideea că o să-mi iau ceva de care nu o să fiu prea încântată. Faianța roz din baie care s-a dovedit o surpriză plăcută (trebuia să fie galbenă, dar a fost o încurcătură la comandă). Ușile de interior – știți ce greu e să găsești uși simple albe cu mâner negru? Covorul galben din sufragerie, ușa de la dressing. Și cred că mai sunt.

  Cea mai mare provocare: Să îndrept pereții. Aparent, toți pereții erau strâmbi și a fost nevoie de multe plăci să poată fi aduși la un nivel decent.

  Cel mai costisitor obiect? Nu a fost chiar cel mai costisitor, dar a fost peste bugetul pe care îl alocasem inițial pentru asta. Ușile de interior – v-am zis că a fost greu să le găsesc.

  perete accent galben bucatarie
  În bucătărie a vopsit un perete de accent galben și a gândit chiar ea design-ul mobilierului

  Include vreun obiect DIY? DIY da, dar nu de mine. O carpetă făcută de bunica mea, cam acum 30 de ani. La DIY poate se încadrează și designul pentru mobilă de bucătărie și ușa de la dressing, dar fără partea de implementare.

  Poți să descrii cum era casa înainte să începi tot proiectul de amenajare? Era foarte aglomerat, cu mobilă veche, pereți strâmbi și acoperiți în humă, faianță cu floricele (care era chiar simpatică). Singurul lucru pe care l-am păstrat și recondiționat a fost cuierul.

  Îți amintești cum te-ai simțit după ce ai terminat procesul de amenajare? Dacă „terminat” înseamnă când m-am mutat, atunci a fost bucurie mare. Altfel, nu s-a terminat chiar atunci. Au mai fost 6-7 luni în care încă mai cumpăram câte ceva și cred că abia recent am considerat că e gata. Încă mai e loc de plante și postere/ilustrații. Și de biroul din balcon.

  Fiecare element se integrează cromatic în amenajare, chiar şi bicicleta

  Ce personaj de ficțiune crezi că s-ar simți cel mai bine în acea casă? Suzy Bishop (Moonrise Kingdom) dacă m-aș lua după cromatică, Monica Geller dacă mă gândesc la doză mică de OCD :))

  Dacă ai și tu o locuință în care te simți bine și care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre! Completează acest formular simplu și spune povestea casei tale!

  Sursa foto: Vio Dan

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Un apartament colorat din Militari unde aproape fiecare perete are câte-o ilust...