Plante

Tips&tricks: ce unelte și ce tehnici să folosești când tunzi gardul viu

publicat pe 22 mai 2020

    Traiul în sezonul primăvară-vară implică tratament special pentru verdele din viața ta. Dacă locuiești la bloc, ai grijă de plante, iar dacă locuiești la casă, îngrijești grădina și gardul viu. Tunzi, aranjezi și stilizezi. Dar cum? Venim în ajutor cu uneltele și pașii potriviți.

    Tehnica prezentată de cei de la The Spruce este adecvată pentru majoritatea tufelor care formează gardul viu, cu condiția să fie deja mature. Tufele proaspăt plantate au nevoie de altă abordare pentru primii doi ani, până ajung la maturitate.

    Materialele și uneltele necesare pentru tunderea gardului viu matur

    Ca să tunzi gardul viu ai nevoie fie de o foarfecă clasică pentru plante, fie de una electrică, care arată ca un fierăstrău mic. Mai adună niște araci sau stâlpi înalți, un ciocan, o ruletă pentru măsurători, sfoarăo scară (pentru gardurile mai înalte) și o nivelă.

    Pregătirea liniilor de ghidaj

    Înainte să întinzi sforile care acționează ca linii de ghidaj în tăierea gardului viu, scapă de ramurile nărăvașe. uniformizează doar un pic înălțimea, cât să poți folosi sforile. Apoi folosește patru sfori, câte două pe laturile superioare ale gardului și alte două pe cele inferioare. La gardurile foarte înalte e nevoie să pui încă un rând de sfoară pe la mijlocul laturilor, ca să-ți fie mai ușor.

    Montarea aracilor și primei sfori

    p

    1. Înfinge aracii în pâmânt cu ajutorul unui ciocan în locurile unde vrei să înceapă și unde să se termine gardul viu la care lucrezi. Înclină puțin aracii spre vârful gardului, pe baza expunerii solare. Pe partea gardului care va fi în soare direct, înclinația ar trebui să fie mai mică. Pe partea care va fi la umbră, înclinația trebuie să fie mai pronunțată.

    2. Pune în pământ al doilea arac la colțul opus al gardului, în același fel cum l-ai pus pe primul. Poți chiar să măsori distanța de la baza lui până la cea mai apropiată tufă, ca să te asiguri că este identică la ambii araci.

    3. Leagă o funie lungă de la un arac la celălalt, în apropiere de baza gardului viu. Asigură-te că distanța de la pământ la funie este aceeași în ambele părți. Dacă pământul este nivelat drept, atunci și sfoara ar trebui să fie la fel. Dacă pământul este înclinat, și sfoara va trebui să fie la fel.

    Montarea sforilor superioare

    p

    Repetă pașii de mai sus ca să montezi sforile superioare. Măsoară distanța de la sfoara inferioară până la cea superioară, de asemenea și cea de la pământ, pentru ambele părți, ca să fie uniforme. Dacă pământul este nivelat și drept, poți să folosești un boloboc. Dacă pământul nu este drept, atunci trebuie să măsori de la bază.

    Odată montate sforile, folosește o foarfecă ca să tai ramurile care se intersectează cu sforile. Sforile trebuie să fie cât mai drepte de la un capăt la altul.

    Montarea celei de-a doua pereche de araci și sfori

    p

    1. Repetă procesul de montare al aracilor și sforilor pe cealaltă parte a gardului viu.

    2. Verifică din nou că toate sforile sunt perfect drepte și dacă este necesar, taie ramurile care intră peste ele.

    3. Pune nivela deasupra sforilor superioare și ajustează-le dacă nu sunt drepte de la un capăt la celălalt. Asta te va ajuta să tunzi gardul viu în așa fel încât partea superioară să fie dreaptă, indiferent de denivelările pământului.

    Tunde partea superioară a gardului viu

    Începe să tunzi partea superioară a gardului în așa fel încât să fie uniform, în limitele indicate de sfori. Ține foarfeca cât mai dreaptă în timp ce tunzi gardul. Fii foarte atentă dacă tunzi un gard viu înalt și ești suită pe scară. E mai bine să pui scara foarte aproape de gard ca să poți să te apleci peste el în timp ce-l tunzi.

    Tunde laturile și capetele gardului viu

    p

    Tunde laturile gardului uniform și drept urmând liniile sforilor. Nu-ți face griji dacă în anumite părți ai subțiat gardul, fiindcă tunderea lui va stimula creșterea și noi ramuri vor umple aceste goluri. În final, tunde capetele gardului. Adesea capetele sunt tunse ca să fie cât mai drepte vertical, dar poți să le tai și mai înclinate spre interior.

    Hrănește gardul viu

    Compostul va ajuta gardul viu să-și revină mai repede după stresul tăierii.

    Tunderea gardului viu este destul de stresantă pentru tufe și vor avea nevoie să le ajuți puțin să crească rapid și sănătos. Este momentul oportun să le hrănești conform speciilor de tufe care îl formează. În general, niște compost sau un fertilizator pentru gardul viu sunt alegeri potrivite.

    Creștere stimulată de tunderea gardului viu va umple rapid spațiile din el. Dacă ești perfecționistă, poți repeta tunderea gardului viu și lunar, dacă speciile de tufe îți permit acest lucru.

    Tips & Tricks pentru tunderea tufelor proaspăt plantate

    • După ce ai plantat tufe noi pentru gardul viu, taie în primul vârfurile ramurilor proaspăt crescute, astfel nu se vor ramifica dezorganizat. În stadiul ăsta nu este important să dai o formă perfectă dreaptă laturilor cu ajutorul aracilor și sforilor. Poți face asta cu o foarfecă, sau chiar cu mâinile. Asta va stimula creșterea plantei și va asigura o formă mai plină a tufelor.
    • Taie ramurile superioare puțin mai scurte decât cele inferioare. Asta va permite luminii solare să ajungă la ramurile de la bază și să le stimuleze creșterea.
    • Genul ăsta de tundere merge susținută pentru aproximativ un an sau doi, în funcție de speciile de tufe. Când gardul viu a crescut și a devenit stufos poți să începi să folosești tunderea cu araci și sfori.

    Sursă foto: Shutterstock

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments