12 trenduri de design interior din 2020 care rămân valabile și 2021
publicat pe 21 dec. 2020Anul 2020 ne-a făcut pe toți să stăm mai mult acasă, ne-a schimbat relația cu spațiul intim și ne-a pus pe treabă în a face modificări mici sau mari prin camere. Câteva dintre trendurile din 2020 sunt moștenire din anii trecuți, altele au prins amploare anul ăsta și cele mai multe vor continua și în 2021.
Ca să știi de ce să ții cont când îți aranjezi casa, îți prezentăm 12 trenduri de design interior pentru anul 2021 ca să nu duci lipsă de inspirație. Câteodată ai nevoie doar de o mică modificare, deci alege ce elemente îți reprezintă stilul de viață și creează-ți un acasă cu stil.
1. Rustic vogue
Stilul ăsta poate satisface multe gusturi, în special pe ale celora care iubesc confortul unei case moderne, dar vor să adauge și o notă rustică. Cel mai bine funcționează în case care au grinzi la vedere, podeaua originală sau panouri decorative din lemn. Dar poți să-l integrezi oricum dacă găsești un echilibru între piese noi și vechi. Elemente din stilul ăsta a folosit și designerul Diana Dragne pentru casa ei din Prahova.
2. Mai aproape de natură
Dacă în 2020 ai apucat să te îndrăgostești de plantele de interior și să le integrezi în decor, află că și în 2021 trendul ăsta continuă. Îți poți decora casa cu plantele preferate și poți adaugă mobilier din ratan, buturugi, tablouri cu elemente naturale și orice lucru care te duce cu gândul la timpul petrecut în natură. Designerii de la Val Decor, Alia Bakutayan și Daniel Tufiș și-au decorat casa din Mihăilești cu elemente naturale, inspirate din stilul japonez.
3. Finisaje și mobilă cu mult metal
Metalul în interior nu este doar practic, dar arată și bine din punct de vedere stilistic. Deși pe timpuri metalul se folosea mai mult în baie și în bucătărie, acum îl poți folosi în orice cameră căci e un material foarte versatil. Poate fi integrat în orice tip de amenajare, fiindcă scoate în evidență restul accentelor decorative în amenajări clasice și elegante. Folosit în mod „excesiv” într-o cameră îi oferă un look geometric.
4. Perete texturat/cu tapet
Un alt trend care se intră și în 2021 este cel al tapetului și al pereților decorativi. Mulți oameni deja au început să folosească din ce în ce mai des tapetul în amenajarea locuinței. De exemplu, Biroul de Arhitectură Pure-Mess Design a pus tapet în fiecare cameră dintr-un apartament de trei camere. Poți fi în tendințe dacă folosești tapetul sau poți să-ți montezi panouri decorative pe perete, pentru a le oferi textură și dimensiune.
5. Fascinația luxului
În materie de trenduri de design interior, 2021 vine cu o readaptare a stilului modern cu note elegante și elemente de art deco. Organizarea simetrică a spațiului, detalii prețioase, culori nobile și oglinzi, se îmbină într-un mod sofisticat cu stilul clasic. Designerul Laurențiu Paicu a amenajat un apartament în Sibiu în care a folosit toate aceste elemente cu note luxoase și elegante.
6. Stilul personal
În mod ciudat, unul dintre cele mai importante trenduri de design interior în 2021 te îndeamnă să ignori ce e la modă și să-ți personalizezi spațiul și ajustezi interiorul în special pentru tine. Tot ce îți este drag este concentrat în amenajare, interesele și gusturile personale fac parte din decor. Interiorul nu se mai limitează la un anumit stil, ci urmează nevoile și preferințele proprietarilor. Un exemplu este casa de vacanță din Bedeciu a arhitectei Adriana Beca, care a ales decorul după intuiție.
7. Trendul Arts & Crafts
Noul trend Arts and Crafts este inspirat din mișcarea din secolul al XIX-lea născută din revoluția industrială. Mișcarea încerca să reformeze cum erau făcute lucrurile și să anuleze efectele dăunătoare ale producției industriale, astfel să crească valoarea pieselor handmade și a artei decorative. Poți să pui opere în toate camerele, cum a făcut Mauro Rota pentru casa lui din Sisești.
8. Vintage
Mobila veche salvată și recondiționată, împreună cu elemente retro alcătuiesc tiparul stilului vintage. Cheia în abordarea stilului vintage este mai degrabă să faci referire la el în amenajare și nu să-l reproduci la perfecțiune. Adaugă treptat piese care înseamnă ceva pentru tine. Cu ajutorul câtorva elemente de lux cum ar fi țesături prețioase și corpuri de iluminat interesante poți crea un look vintage modern. Pe asta s-au bazat și Mariana Bercu şi Milena Ţăranu, arhitectele de la Interior pentru apartamentul ăsta din Năvodari.
9. Nuanțe deschise de lemn
Inspirat din amenajările scandinave trendul cu nuanțe deschise de lemn va fi la mare căutare în 2021. Dar nu va fi limitat la podele, ci lemnul va îmbrăca și pereții și tavanul. Un exemplu fascinant de folosire a lemnului pe pereți și tavan poți vedea în apartamentul din Brașov amenajat de designerul Mihail Neagu de la Inedit Works.
10. Nuanțele calde ale pământului
De la trenduri de design interior cu plante și nuanțe deschise de lemn, ne apropiem iar de natură cu elemente în tonurile pământului. Poți aborda acest stil de design interior cu ajutorul obiectelor în diverse nuanțe calde de maro, verde și roșu. E un stil cozy, menit să ne facă să ne simțim bine, poate e fix ce avem nevoie în 2021.
11. Shabby chic
Trendul ăsta pare să nu se demodeze niciodată, fiindcă îmbină o eleganță subtilă cu note de lux nerafinate. Ca să creezi o amenajare shabby chic combină piese de mobilier și decorațiuni noi cu altele cumpărate de la târgurile de antichități sau cu moștenirile de prin casele bunicilor. Caută accesorii decorative precum candelabre și oglinzi care nu au fost recondiționate perfect, dar au personalitate. Vopseaua scorojită și textilele decolorate adaugă și ele un farmec aparte stilului Shabby Chic.
12. Accente de culoare
Galbenul și griul sunt culorile Pantone pentru anul 2021, menite să ne aducă un plus de optimism în perioada care va urma. În aceeași notă cu galbenul aprins, unul din trendurile pentru noul an este accentul de culoare într-o amenajare. Dacă vrei o schimbare intensă, poți să vopsești peretele sau tavanul în culori aprinse și calde. Dar poți aborda trendul ăsta și cu ajutorul unor accesorii colorate strategic integrate în amenajare, precum obiecte decorative, perne, corpuri de iluminat și draperii sau covoare.
-
LIFE
De la cititori: cu 10.000 euro a renovat un apartament vechi din centrul Capitalei și l-a transformat într-un Airbnb simplu și util
-
Sponsored
Cum să colaborezi cu succes cu un arhitect sau designer de interior
-
DESIGN INTERIOR
9 proiecte care te vor convinge că ai nevoie de o renovare sau reamenajare
-
UTILE
Impozitul pe proprietate în 2025. Care este formula de calcul și cât plătești anul acesta pentru locuință
Ți-am pregătit și două exemple de calcul.
-
UTILE
La cât timp se schimbă salteaua de pat. Ce influențează, de fapt, durata ei de viață
Contează foarte mult să o schimbi la timp.
-
Grădină
Plante suculente rezistente la ger: 5 opțiuni superbe și nevoile lor de îngrijire
Nu sunt rezistente doar la secetă și canciulă, ci și la îngheț.