DESIGN INTERIOR

Galben și gri, culorile Pantone ale anului 2021: 5 idei să le integrezi în amenajarea casei

  Pantone a ales nu una, ci două culori pentru anul 2021: un gri neutru și un galben aprins, o combinație care dorește să exprime sentimente de stăruință și optimism pentru anul viitor.

  Anul 2020 a fost unul tumultuos cu siguranță. A început cu un atac aerian american asupra unui general iranian de rang înalt, despre care s-a temut tot Internetul că va declanșa cel de-al III-lea Război Mondial. Din fericire, asta nu s-a întâmplat, dar evenimentul a fost urmat de incendii de vegetație de amploare în Australia, un „dezastru ecologic”, cum l-au numit mai multe publicații internaționale.

  Între timp, un virus cu potențial pandemic făcea ravagii în China și, înainte să ne dăm seama, și în partea noastră de lume. Asta ne-a închis pe toți în case în primăvară, și ne-a transformat sufrageriile în birouri de lucrat-de-acasă, în mini-clase de curs și în săli de sport improvizate. Și nici până la finalul acestui an, lucrurile nu au revenit la normal.

  Iar albastrul clasic, culoarea anului 2020 desemnată de Institutul Pantone, a fost mereu acolo să ne ofere un pic de alinare psihică, să ne inspire, pe cât posibil, o stare de calm, dar și să ne ajute să ne exprimăm tristețea atunci când nu am mai putut pleca în vacanțe, nu am mai putut merge la festivaluri sau, pur și simplu, nu ne-am mai putut îmbrățișa apropiații.

  Galben aprins și gri neutru, culorile Pantone pentru anul 2021

   

  View this post on Instagram

   

  A post shared by PANTONE (@pantone)

  Pentru anul 2021, Institutul Pantone a ales nu una, ci două culori, o combinație care vine la pachet cu sentimente de putere și speranță, stăruință și optimism: nuanța 13-0647 Illuminating, un galben saturat, și nuanța 17-5104 Ultimate Gray, al cărui nume vorbește de la sine.

  „Practică și tare ca piatra, dar în același timp ocrotitoare și optimistă, este o combinație de culori care ne inspiră stăruință și speranță. Avem nevoie să ne simțim încurajați și sprijiniți, este esențial pentru spiritul uman”, a declarat directorul Pantone.

  „Ultimate Gray este acel sentiment de putere, ceva durabil, tare ca piatra, rezistent, gânditor. Oamenii vor asocia mereu aceste cuvinte cu culoarea gri”, a declarat Leatrice Eiseman, director executiv al Institutului Pantone, conform Apartment Therapy.

  Nuanța Illuminating este un galben aprins care introduce un alt fel de stare: optimismul. Eiseman a descris nuanța ca fiind „o rază de soare” care aduce „pozitivitate”, „recunoștință” și „bucurie”.

  Culorile anului 2021, în 5 amenajări interioare din arhiva Lovedeco

  Iar combinația de galben și gri pică la fix într-o perioadă în care simțim nevoia să reorganizăm casa și să-i dăm un aer proaspăt, căci am tot aglomerat-o cu fel de fel de activități pe care le desfășuram în afara ei până anul acesta. Așa că, mai jos, am adunat câteva amenajări din arhivele Lovedeco în care am regăsit culorile Pantone ale anului 2021, din care să te inspiri pentru locuința ta.

  1. O garsonieră de 23 metri pătrați, renovată cu 10.000 euro

  Dualitatea galben saturat – gri neutru contrastează perfect în amenajarea acestei garsoniere din București, gândită de arhitectele Anca Ivan (Simetrica Design) și Virginia Dumitru. Camera este dedicată atât dormitului, cât și activităților de peste zi, iar diferitele zone sunt delimitate clar prin mobilier, dar „reunite” cu accente de galben vizibile atât în tăblia patului, cât și în draperiile din zona de dining. Totul funcționează perfect pe un fond gri neutru.

  2. Un open space dedicat întâlnirilor cu prietenii, într-o casă de 144 metri pătrați

  Tot parterul acestei case din Ghencea este deschis și amenajat în concordanță cu obiceiurile sociale ale proprietarilor, cărora le place să se înconjoare adesea de prieteni în locuința lor. Cei de la Next Interior au gândit o zonă de zi care să reunească și bucătăria, și o zonă de conversații, și una de dining. Le-au unit pe toate trei cromatic, prin mici accente de galben din loc în loc, combinat cu piese gri și chiar negre.

  3. Galben, gri și albastru într-o casă din Târgu Jiu amenajată cu inspirație din arta lui Gustav Klimt

  Galbenul și griu-ul desemnate de Pantone ca fiind culorile anului 2021 fac echipă bună cu un albastru rece în această casă din Târgu Jiu. Proprietarii și-au dorit o amenajare inspirată din arta celebrului pictor Gustav Klimt, iar designerul de interior Camelia Radu le-a îndeplinit dorința.

  Armonia cromatică e completată de un joc de materiale și texturi la fel de contrastant, în stil modern, cu linii drepte, accente metalice și texturi aspre, ca de piatră, neutralizate de materiale confortabile precum catifeaua.

  4. Un apartament cu trei camere din Titan, amenajat cu 15.000 euro în stil scandinav

  Gri-ul este pus cu adevărat în valoare în acest apartament din Titan, unde arhitecta Ștefania Bobaru de la VIM studio l-a folosit cu generozitate. Se regăsește pe fronturile mobilierului de living și bucătărie, care au aspect de beton și dau o notă industrială spațiului. Canapeaua, marginile unora dintre rafturi și câteva decorațiuni de pe blatul bucătăriei sunt galbene și sparg monotonia cromatică din zona de zi.

  5. Design contemporan în 56 metri pătrați

  Apartamentul cu două camere al Andreei Grecu, beauty editor GLAMOUR și makeup artist, este amenajat „cât mai minimalist posibil”, așa cum și-au dorit ea și soțul ei. „Cum am dezvoltat o pasiune pentru culoarea galben, este prezentă în mici accente peste tot prin casă”, explică Andreea. De exemplu, în zona biroului, unde contrastează cu peretele gri închis, sau în micul studio de make-up, unde acoperă un întreg perete.

  Foto principală: prin Next Interior

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Galben și gri, culorile Pantone ale anului 2021: 5 idei să le integrezi în am...