DESIGN INTERIOR

10 idei de amenajare pentru un dormitor mic și o mulțime de soluții creative de la designeri

publicat pe 28 mai 2025

    Spațiile mici pot fi provocatoare chiar și pentru arhitecții și designerii de interior. Pentru ca amenajarea lor să fie și practică, dar și plăcută stilistic, aceștia vin cu diverse soluții ingenioase de depozitare, mobilier multifuncțional și finisaje care creează iluzia de mai mult spațiu. Din proiectele lor, am extras câteva de idei de amenajare pentru un dormitor mic care merită salvate și aplicate la tine acasă.

    Idei de amenajare pentru dormitoarele mici

    Există o mulțime de moduri în care poți amenaja un dormitor cu dimensiuni reduse, chiar dacă posibilitățile par limitate. Te poți inspira din proiectele de mai jos, în care vei găsi o varietate de idei de amenajare pentru un dormitor mic.

    1. Un dormitor matrimonial de 9,9 metri pătrați, sub standardele minime cerute prin lege

    Designerul Florentina Udișteanu Ciuvercă, de la Interior 19 – Design Studio, povestește că a fost surprinsă la primul contact cu releveul unui apartament din București. Dimensiunile dormitoarelor erau sub standardele minime cerute de lege: unul dintre ele avea mai puțin de 6 metri pătrați, iar dormitorul matrimonial doar 9,9 metri pătrați. Soluția a venit din biblioteca programului de randare, unde Florentina a descoperit un pat tatami, cu influențe japoneze.

    Acesta este, de fapt, o platformă realizată din furnir de stejar, care preia vizual textura parchetului din lemn masiv, integrează caloriferul sub o mască din ratan, include rafturi cu uși culisante și oferă spații de depozitare pe aproape întreaga sa suprafață. În completare, a fost inclus și un dressing înalt, din același furnir de stejar, care adaugă spațiu suplimentar pentru depozitare.

    2. Transformarea unei camere de depozitare de 10 metri pătrați într-un dormitor cu aer artsy

    Arhitecții Beatrice Marta şi Vlad Ivanet de la Something We Design au fost și arhitecții și beneficiarii acestui dormitor de 10 metri pătraţi. Misiunea lor a fost să transforme o încăpere folosită drept spațiu de depozitare – în care erau ținute tot felul de lucruri: aspiratorul, hainele pe care nu le foloseau într-un anumit anotimp, cutii cu pantofi și biciclete – într-o cameră de oaspeți. Au decis să înceapă schimbarea cu un nou strat de vopsea într-o culoare mai temperată, care să lărgească vizual spațiul. Au păstrat, totuși, o fâșie din vechea culoare, pe care au folosit-o drept fundal pentru o pictură murală. Apoi, au recondiționat patul din lemn, au cumpărat o saltea nouă, au adăugat mici accente textile și corpuri de iluminat. Sistemul de depozitare, realizat cu ajutorul unei draperii, a fost cel mai costisitor obiect, iar bugetul total a ajuns la 3000 lei.

    3. Un pat tatami – soluția pentru a integra și pat, și spații de depozitare într-un dormitor foarte mic

    Tatami-ul, o saltea de mici dimensiuni folosită în camerele tradiţionale japoneze pentru a-i determina suprafaţa, a fost reinterpretat în amenajarea dormitorului de mici dimensiuni al unui apartament din Cluj-Napoca. Aici, designerul Laura Scripcariu de la Scripcariu Arhitectura & Design a creat o podea falsă, pe care ulterior a așezat salteaua de dormit. Sub ea, a amenajat spații de depozitare care să completeze corpurile de mobilier din încăpere, limitate la un dulap de haine cu nișă pentru televizor și trei rafturi suspendate pentru cărți.

    4. Doar pat, artă și o comodă în micul dormitor al unui pictor din Iași

    Singurele piese de mobilier din micul dormitor din Iași al pictorului Tudor Bura sunt un pat și o comodă îngustă. În rest, artistul și-a amenajat camera de odihnă cu multă artă și finisaje care să o complimenteze – pereți decorați cu profile decorative care le dau un aer clasic și o vopsea ocru, o nuanță neutră care poate deveni cu ușurință fundalul perfect pentru orice compoziție.

    5. Idee pentru amenajarea unui dormitor mic: pereți pictați și accente scandinave

    Pentru că și-a dorit ca dormitorul din apartamentul ei să fie unul „feeric”, Roxana Puriș, designer vestimentar, a conceput pentru el o amenajare simplă, minimalistă, cu influențe scandinave. Pentru a adăuga un eveniment vizual care să dea personalitate spațiului, Roxana a folosit vopseaua pentru a picta pe pereți un peisaj montan. În rest, a folosit mult lemn, iar datorită lui, patul, parchetul și noptierele creează o atmosferă primitoare în dormitorul de mici dimensiuni.

    6. Stil boem și nuanțe luminoase într-un dormitor din Bacău

    Într-un apartament de două camere din Bacău, Iulia Iacob, antreprenor creativ, designer și stylist pentru evenimente, şi-a creat o mică oază de linişte şi relaxare. Dormitorul ei, deși nu unul foarte generos, e amenajat în nuanțe luminoase care îi modifică, vizual, dimensiunea. Mobilierul și decorațiunile alese se subscriu stilului boho-chic, astfel că induc o atmosferă serenă în spațiu. Și deși mobilierul nu este la fel de minimal ca în alte idei de amenajare pentru un dormitor mic, nu aglomerează spațiul – ba chiar și fotoliul de lectură din dreptul patului pare a fi zona perfectă pentru o seară cozy.

    7. Tăblia leagă patul de comodă într-un dormitor mic

    idei amenajare dormitor mic pat cu tablie integrata comoda tapet
    Idei de amenajare pentru un dormitor mic: integrarea mobilierului de depozitare în tăblia patului

    În planul inițial al unui apartament de pe Calea Moșilor din București, livingul și dormitorul erau două camere separate, dar proprietarul anterior cuplului a spart peretele și a creat un spațiu imens. Când a preluat proiectul de renovare și amenajare, designerul Andra Bica de la Kanso Design a delimitat din nou încăperile printr-un mobilier cu spații de depozitare și loc de TV și cu o ușă glisantă cu ramă din alamă, făcută la comandă. Acum, patul este „conectat” cu o comodă cu spații de depozitare prin tăblie.

    8. Dormitor cu o singură noptieră și accente subtile care sparg monotonia albului simplu

    Într-o locuință aflată într-un bloc vechi de pe Bulevardul Ion Mihalache din Capitală, dormitorul matrimonial nu a permis o mobilare prea amplă. Arhitecta Cristina Stroe, care s-a ocupat de amenajare, a ales să salveze spațiu prin asimetrie – astfel, a intrat o singură noptieră, iar astfel a obținut loc pentru un dressing cu uși lamelare, de partea cealaltă a patului. A păstrat pereții albi, iar pentru a elimina monotonia cromatică, a lucrat cu lemnul natur și mici accente cu un impact vizual diafan – draperii gri satinate și un corp de iluminat statement.

    9.  O placare îngustă în spatele patului înlocuiește clasicele noptiere

    Pentru dormitorul unei case din orașul Călărași, Alex și Corina Roșu de la studioul REDesign Interior au venit cu o idee ingenioasă. Camera are dimensiuni modeste, așa că pentru a profita de fiecare centimetru în amenajare, au înlocuit clasicele noptiere cu o placare îngustă poziționată în spatele patului. Aceasta camuflează spații extra de depozitare, iar în rest, sigura piesă de mobilier din încăpere este o comodă cu oglindă care poate fi folosită și ca masă de toaletă.

    10. Idei de amenajare pentru un dormitor mic: corpuri de depozitare suspendate

    Deși sunt adesea folosite pentru amenajarea bucătăriei, rareori se întâmplă să vedem în proiectele designerilor corpuri de depozitare suspendate în alte încăperi. În căutare de idei de amenajare pentru un dormitor mic, le-am descoperit în proiectul arhitectelor de la Jooca Studio, care le-au integrat cu succes deasupra unui pat matrimonial. Spațiul redus nu a permis prezența unui dulap de mari dimensiuni, iar corpurile suspendate au fost o soluție ingenioasă pentru a maximiza spațiul de depozitare și a profita de pereții încăperii cât mai mult.

    Soluții creative de mobilier și depozitare

    Pentru ca un dormitor de dimensiuni reduse să includă toate piesele de mobilier necesare, fără ca spațiul să fie aglomerat, arhitecții și designerii recomandă o abordare out of the box, care se dezbracă de regulile nescrise ale unei amenajări. Iată câteva sfaturi de care să ții cont.

    Poziționează patul în funcție de nevoi

    „Patul nu trebuie să fie neapărat așezat central. Poate fi așezat într-un colț al camerei și astfel creezi o zonă de dormit aparent mai confortabilă”, explică arhitecta Andra Marinescu, fondatoare Paradigma Studio.

    Folosește mobilier realizat la comandă pentru a valorifica fiecare centimetru

    Andra crede că cea mai bună soluție de a implementa astfel de idei de amenajare pentru un dormitor mic este să lucrezi cu mobilier realizat la comandă: „Alege un dressing custom-made, făcut până în tavan. De asemenea, spațiile de depozitare trebuie gândite și organizate cât mai mult posibil pe verticală”.

    Alege uși glisante

    Când lucrezi cu un spațiu mic, e important să iei în considerare și fluxul de circulație. De aceea, dulapurile cu uși batante nu sunt tocmai ideală într-o astfel de amenajare. Designerul Alexia Miulescu recomandă să alegi piese de mobilier cu uși glisante, astfel încât să nu blochezi spațiul de trecere din încăpere.

    Renunță la simetrie

    Dacă lucrezi cu un spațiu restrâns, amenajarea trebuie să corespundă nevoilor și resurselor disponibile, nu imaginilor din revistele promoționale ale magazinelor de mobilier. Mai precis, nu e musai să integrezi un set complet de mobilă, cu două noptiere, pat și eventual și măsuță de machiaj. De exemplu, îți poate fi suficientă o singură noptieră, ori o noptieră simplă și una multifuncțională pe care să o poți folosi pe post de măsuță de makeup.

    Lumini și culori pentru un efect de mărire

    Orice amenajare pornește de la paleta de culori și este finisată prin jocul de lumini. Iar când vine vorba despre dimensiunile percepute ale unui spațiu, acestea pot juca un rol important.  „Un dormitor, fie el matrimonial sau de oaspeți, nu trebuie să fie de dimensiunea unui amfiteatru pentru a întruchipa un design deosebit. În primul rând, este important să folosim culori deschise – nu neapărat alb, însă paleta cromatică aleasă să fie cât mai deschisă”, spune Andra Marinescu.

    Un principiu popular când vine vorba de amenajarea unui dormitor mic este „cu cât mai multă lumină, cu atât mai bine”. El poate fi aplicat cu succes în alte încăperi – precum livingul sau bucătăria. În dormitor, însă, lucrurile stau puțin altfel. „Prea multă lumină nu îşi are locul în dormitor. Folosirea unei lămpi suspendate şi a două veioze (eventual şi o lampă cu picior) adesea este prea mult. Lumina trebuie să creeze atmosfera adecvată a unui dormitor”, spun arhitecta Ioana Daniel și designerul Anca Fetcu Lupu, de la Beelive.

    Pentru a folosi lumina pe post de amplificator al spațiu, poți apela cu încredere la oglinzi. „Oglinzile amplasate strategic, de exemplu în dreptul ușilor de acces în cameră sau pe ușile dulapurilor, fac spațiul să pară mai mare”, spune arhitecta Sorana Leru.

    Ține cont de aceste sfaturi de la specialiști când îți strângi idei de amenajare pentru un dormitor mic, iar astfel vei reuși să obții o cameră de odihnă aerisită vizual, dar și care să-ți îndeplinească toate nevoile.

    Foto principală: Zoomer Photography