Apartamente cu 3 camere

Amenajare dificilă într-un apartament cu dormitor sub 6 metri pătrați, mai mic decât balconul

publicat pe 10 iun. 2024

  Știm cu toții, când vrei să te muți în casă nouă și ești limitat de buget, ești nevoit să faci compromisuri. Idealizezi opțiunile care îți par la îndemână și să privești superficial minusurile spațiului pe care ai pus ochii. Așa ajunge să nu ți se mai pară ciudat că intri în bucătărie direct din holul blocului, că ai o grindă mare care traversează toate încăperile apartamentului și că dormitorul măsoară sub 6 metri pătrați. Am ieșit din zona ipoteticului, evident. Dar vorbim de o situație care deși nu ar trebui să existe, având în vedere că locuința încalcă legea, arată că există soluții chiar și pentru cele mai dificile spații.   

  Designerul Florentina Udișteanu Ciuvercă (Interior 19- Design Studio) își amintește cât de surprinsă a fost când a văzut prima dată releveul apartamentului. Nu văzuse niciodată până atunci un dormitor de 5,8 metri pătrați. În planurile oferite de dezvoltator, camera respectivă figura drept birou, dar la cadastru era trecută ca dormitor secundar. Nici dormitorul matrimonial nu atingea standardele minime cerute prin lege, de 12 metri pătrați, având doar 9,9 metri pătrați.

  Poziționarea centrală a contat mult în alegerea apartamentului

  Locuința se află într-n bloc nou din centrul Bucureștiului. Are o suprafață totală de 62,72 metri pătrați, iar cea utilă este de 54,2 metri pătrați. Este alcătuit dintr-un open space de 27 metri pătrați, două băi, două dormitoare și un balcon de aproape 6 metri pătrați. Din holul comun al blocului se intră direct în bucătărie/ living, iar o grindă mare traversează toate camerele.

  În ciuda tuturor acestor neajunsuri, locuința are și multe părți bune. În primul rând, poziționarea. Blocul se află aproape de Ateneu, într-o zonă cu multe parcuri, magazine și cafenele. Pentru proprietari, a fost un lucru care a contat mult. În al doilea rând, interiorul apartamentului este foarte luminos, cu o priveliște frumoasă către oraș.

  „Inițial, proprietarii se gândiseră să transforme dormitorul mic în birou pentru că tatăl este IT-ist și lucrează de acasă. Ar fi însemnat însă ca fetița să nu aibă spațiul ei și, dacă la 6 ani asta nu e problemă, la 9-10 devine una”, spune Florentina. „Le-am propus să amenajăm camera mică și cu gândul la viitor, ceea ce le propun, de fapt, tuturor părinților. Dacă-și dorea să stea cu părinții, fetița ar fi venit oricând la ei, însă ar fi putut la fel de bine să se retragă acolo ca să deseneze sau să citească, având toate lucrurile la îndemână. Ceea ce e foarte important pentru senzația de autonomie. Cu o planificare bună, am inclus cam tot ce avea nevoie”.

  Pat tatami în dormitorul matrimonial

  În momentul preluării proiectului, apartamentul era zugrăvit și finisat, iar lucrările urmau să se concentreze pe mobilarea interiorului. Dar, cum era de așteptat, compartimentarea ciudată a făcut ca această misiune să fie foarte dificilă. Florentina a fost nevoită să își testeze din plin creativitatea pentru a face spațiul cât mai funcțional.

  În dormitorul matrimonial, de exemplu, poziționarea patului părea imposibil de realizat. Orice variantă părea să afecteze fluxul de circulație. Salvarea a fost un pat tatami, de inspirație japoneză, pe care Florentina l-a găsit în biblioteca din programul de randare. Patul este, de fapt, o platformă din furnir de stejar care continuă natural parchetul din lemn, integrează caloriferul (sub masca de ratan), are rafturi cu uși culisante, plus spații de depozitare sub (aproape) toată suprafața. Alături, mai există un dressing înalt – tot din furnir de stejar– cu alte spații de depozitare.

  „Dormitorul este, din punctul meu de vedere, vedeta casei”, spune Florentina. „Tapetul a fost esențial pentru atmosferă – se numește Looking up de la VLAdiLA și e ca atunci când stai așezat pe iarbă, întredeschizi ușor ochii și vezi cerul și crengile copacilor deasupra ta. Pentru tavan și grindă am ales o nuanță derivată din tapet – Shallows de la Little Greene”.

  Lemn și țesături naturale pentru un interior cozy

  Proprietara apartamentului visa un spațiu care să-i aducă aminte de locurile frumoase văzute în călătorii. Ca stil, și-a dorit un mediteranean urban, cu nuanțe de terracota, pasteluri și griuri colorate, plus multe plante. Florentina a reușit să recreeze vibe-ul, folosindu-se de materiale și culori. A integrat mult lemn, inspirat de nuanța caldă a parchetului, storuri la comandă dintr-un material care filtrează armonios lumina, lenjerii de bumbac și in și corpuri de iluminat din metal, sticlă sau hârtie. A păstrat amenajarea aerisită, având însă grijă ca interiorul să se plieze pe dinamica familiei. Proiectul a durat cam șase luni și a însemnat o investiție de 15.000 euro.

  „Înțeleg de ce au fost proprietarii cuceriți de acest apartament, în ciuda problemelor evidente de compartimentare: are ferestre peste care se văd acoperișurile caselor din zonă, iar balconul e lipit de un perete vechi de cărămidă care răspândește o lumină caldă, aproape poetică, în casă. E aproape de stradă, dar izolat de zgomot și e foarte aproape de teatru, Ateneu, cafenele, magazine și parcuri din centrul Bucureștiului. Cred însă că lumina lui liniștitoare e primul lucru pe care-l remarci”, spune Florentina.

  „Faptul că fetița urma să meargă la școală în apropiere, la adresa lor nouă, i-a mobilizat să se mute cât mai repede. Am început proiectul în aprilie, iar în vară s-au mutat. Living-ul open space e încă work in progress. Îmi place asta, e parte din savoarea caselor. Pare că, pe măsură ce locuiesc în ele, unii clienți capătă o mai bună înțelegere a ceea ce li s-ar potrivi și mă surprind cu ce obiecte au mai cumpărat. Am primit de la ei poze de Crăciun, de la o masă de duminică în familie, dintr-o dimineață în care soarele lumina casa – toate mă bucură enorm.

  Resurse:

  Corpuri de iluminat: H&M, Zara, Ikea, Markslöjd. Tapetul e Looking Up din colecția Ambiance de la Vladila. Vopseaua din dormitor este Shallows de la Little Greene (via Diagram Paints). Storurile sunt de la Red Style Cottage. Mobilierul pe comandă este realizat de un atelier din Argeș.

  Tips&tricks pentru amenajare de la designerul Florentina Ciuvercă:

  • Fii creativ cu spațiile mici și găsește soluții care să nu fie doar funcționale, ci și estetic valoroase.
  • Amenajează flexibil, cu un ochi spre viitor, mai ales când e vorba de camerele copiilor.
  • Încearcă, pe cât posibil, să folosești materiale naturale. Nu e un moft, ci o garanție că spațiul tău va îmbătrâni frumos și că poți repara, revopsi, refolosi.
  • Pe lângă plante, încearcă să aduci arta în casă, în orice formă îți permiți: postere, tablouri, vaze, pernuțe, alte obiecte decorative, noi sau vechi. Lucruri care să-ți spună ceva – garantez că-ți vor transforma casa.
  • Ai răbdare să găsești obiectele potrivite. Chit că durează ceva mai mult, la final vei fi infinit mai fericit(ă) cu ele.

  Fotografii: Alina Băisan, Zoomer Photography

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Amenajare dificilă într-un apartament cu dormitor sub 6 metri pătrați, mai m...