
Ce sunt lichenii stabilizați, cum îi poți integra la tine acasă și câteva sfaturi pentru îngrijirea lor
Unul dintre trendurile în design interior care se menține puternic și anul ăsta e cel botanic. A luat și mai multă amploare odată cu pandemia, care ne-a împins să stăm cât mai mult acasă. Studiile arată că relația omul cu natura este importantă și vine cu multiple beneficii pentru sănătatea fizică și cea psihică. Așa că, este lesne de înțeles cum în lipsa unui contact direct și des cu natura, oamenii au început să o aducă în locuințe.
Casele sunt din ce în ce mai pline de plante, fie că vorbim de printuri botanice sau elemente naturale ca decorațiuni. Iar un alt mod prin care poți integra natura în cuibul tău ar fi cu ajutorul lichenilor stabilizați. Am vrut să aflăm cât mai multe despre lichenii stabilizați și să-ți spunem la ce să te aștepți dacă vrei să-ți decorezi locuința cu ei, așa că am vorbit cu fondatorul unui studio de design biofilic, Alexandru Fotea de la MossArte.
Cum a pornit acest mic business? Dintr-o joacă. Logodnica sa i-a arătat niște rame cu licheni de pe Pinterest care l-au atras instant. Au căutat apoi împreună rame și un furnizor de licheni și mușchi, și așa au luat naștere primele lucrări, care au ajuns la prieteni și apropiați. Alexandru își amintește că la puțin timp după ce a lansat studio-ul a avut parte și de prima mare provocare, să facă un perete întreg de licheni pentru un restaurant, și, chiar dacă inițial nu știa cum să facă unul, a acceptat.
„Am făcut toate greșelile posibile, dar din ele am învățat și le-am remediat din mers. Long story short, peretele e și acum acolo, fresh ca-n prima zi. Asta confirmă faptul că uneori e mai bine să sari, iar pe drum să-ți faci parașuta”, spune antreprenorul, care a intrat în domeniul designului biofilic din pasiune, fără să aibă studii în domeniu.
Ce sunt lichenii stabilizați

Tablourile și pereții cu licheni stabilizați au început să fie din ce în ce mai prezenți în amenajările interioare. De exemplu, designerul de interior Alexandra Crișan a amenajat baia unui apartament de trei camere din București cu un perete din licheni stabilizați, aducând un aer fresh și personalitate camerei. Dar ce sunt de fapt lichenii?
„Lichenii stabilizați, mușchii plați și cei bombați, cât și plantele stabilizate sunt plante naturale, crescute special pentru decorațiuni interioare. După ce-și ating maturitatea sau vârsta de recoltare, sunt luate și conservate”, spune Alexandru Fotea.
Procesul de pregătire al plantelor este unul complex, cu mai mulți pași care trebuie făcuți cu precizia unui artist botanic care lucrează la o operă de artă. Seva naturală a plantelor este înlocuită cu o substanță pe bază de glicerină. „Astfel își păstrează aspectul pe care l-au avut la recoltare timp de cinci – șapte ani (în cazul plantelor/frunzelor și a mușchilor plați/bombați), și până la 15 ani pentru lichenii nordici”, explică Alexandru.
După procesul de conservare, lichenii sunt colorați cu pigmenți naturali. Pe piață există peste 50 de culori și nuanțe de licheni, dar culoarea lor inițială este un alb-crem. Abia după finalizarea acestor pași, lichenii pot fi folosiți în scop decorativ.
Condițiile necesare pentru a integra licheni stabilizați acasă

Cum lichenii stabilizați nu sunt plante vii, au nevoie de alte condiții ca să se păstreze în cea mai bună stare cât mai mult timp. Alexandru Fotea te sfătuiește să ții cont de aceste aspecte și relația casei cu plantele stabilizate va fi una plăcută și de lungă durată.
1. Umiditatea aerului din încăpere. Umiditatea trebuie să se încadreze între 40 și 70 la sută. Poți folosi un higrometru (umidometru) ca să vezi ce nivel de umiditate ai în camera în care vrei să pui lichenii. Dacă depășește 70%, un dezumidificator te va ajuta să o scazi. În cazul în care este prea scăzută folosește un umidificator.
2. Temperatura aerului. E important să nu ai surse de căldură sau de aer rece (aer condiționat, calorifer sau soarele) care să bată direct în plantele stabilizate, fiindcă le deshidratează rapid și le scurtează durata de viață.
3. Îngrijirea lichenilor stabilizați. Fiindcă nu sunt plante vii, nu este nevoie să le uzi. Nu trebuie nici să le aspiri de praf sau să le rupi. Poziționați într-un loc fără soare sau curent direct, nu au nevoie de îngrijire, așa cum e cazul plantelor vii. În cazul accidentelor care pot afecta structura decorațiunii cu licheni, echipa de la MossArte oferă reparații la produsele lor.
Procesul de realizare a unei lucrări cu licheni stabilizați

Dacă vrei să-ți decorezi casa cu licheni stabilizați, uite cum se desfășoară procesul de realizare a unui proiect. Inițial se face schița și simularea proiectului.
În al doilea pas se pregătește suportul pentru lucrarea propriu-zisă. „Asta de obicei înseamnă debitarea pe routere CNC (mașină de frezat și tăiat ce folosește controlul numeric computerizat) a plăcilor pe care se va face lucrarea. Ele pot fi simple, pătrate, dreptunghice sau litere volumetrice cu fonturi speciale, logo-uri. Se pot realiza sub diverse forme, nu prea există limitări în ceea ce privește nivelul de customizare al unui proiect”, spune Alexandru.
Apoi începe etapa de producție, în care lichenii sunt curățați de ace și de reziduuri și tăiați de obicei la înălțimea de trei-patru centimetri, după care sunt lipiți cu un adeziv pe bază de apă. La final, lucrarea este livrată sau asamblată și retușată, în cazul în care este vorba despre un perete cu mai mulți metri pătrați.
Timpul de realizare a unei lucrări cu licheni stabilizați variază în funcție de complexitate și dimensiune. Alexandru spune că un tablou de un metru pătrat, cu licheni de o singură culoare se realizează în aproximativ patru ore. Pentru un perete întreg se păstrează aceleași repere. La terariile cu licheni stabilizați procesul e mai laborios. Realizarea unui terariu de mici dimensiuni ajunge la zece ore, iar unul de dimensiuni mari poate depăși 20 de ore.
Alte lucruri interesante despre lichenii stabilizați

- Majoritatea lichenilor sunt crescuți și prelucrați în țările nordice, în special în Norvegia. Specia de licheni denumită științific Cladonia rangiferina este hrana de bază a renilor. Producția pentru decorațiuni interioare nu se realizează în dauna animalor, ci sunt crescuți pe plantații speciale și nu pe teritoriul animalelor sălbatice.
- Lichenii stabilizați nu atrag dăunătorii de plante, fiindcă nu sunt vii.
- Integrarea elementelor naturale în amenajările interioare ajută la scăderea stresului, echilibrarea ritmului cardiac, și poate crește nivelul de well-being și productivitatea, cât și să inducă o stare de relaxare și creativitate.
Foto deschidere: MossArte
-
LIFE
Vacanța din țară: 5 pensiuni inedite și autentice din Bucovina, unde te poți bucura de mâncare tradițională delicioasă
O vacanță reușită = o experiență culinară pe măsură.
-
LIFE
Hotspots: 5 localuri din Piatra Neamț cărora merită să le treci pragul și unde mănânci bine
Nicio aventură fără mâncare bună.
-
Apartamente cu 2 camere
Before&after într-un apartament cu două camere: au dărâmat pereții și au reconfigurat total spațiul
Au plecat de la un buget de 20.000 euro, iar la final au ajuns la 35.000 euro.