6 tendințe de design interior care deja nu mai au niciun farmec
publicat pe 06 oct. 2021Despre tendințe de design interior pe care e posibil să le regreți la nici cinci ani după amenajare am scris deja, dar acum ne referim la acele trenduri ale căror vremuri sunt demult apuse. Și dacă urmează să mai schimbi ceva prin casă în viitorul apropiat, ia-le în vizor.
Ce părere ai despre ceramica hexagonală ori de lumini LED? Dacă tocmai le-ai descoperit și ți se par foarte trendy… ei bine, n-avem vești prea bune. Se află pe lista cu tendințe de design interior care ar trebui să dispară. Dar nu înseamnă că trebuie să le scoți complet din calcul, ci să regândești puțin integrarea lor în proiect.
1. Amenajările specifice unor anumite locuri, aduse în apartamente de bloc
„Amenajările de diferite inspirații, care sunt recreate în spații ce nu se pretează pentru astfel de abordări, mi se par demodate”, spune designerul Carla Georgescu de la NOA Interiors. Se referă la decorurile rustice de cabană aduse în apartamente la bloc, în mijlocul orașelor. „Da, lemnul poate adăuga fără efort un plus estetic interiorului, dar nu în maniera în care îl folosim într-un apartament de bloc, similar cu utilizarea lui într-o amenajare din zon montană sau rurală”, atenționează ea.
În schimb, orice material ai vrea să folosești, sfatul designerului este să îl integrezi în amenajare ca element de accent, punct de foucs. Astfel, nu mai riști să încarci spațiul cu o atmosferă greoaie, de care să ajungi să te plictisești mai târziu.
2. Ceramica hexagonală montată aleatoriu
Da, ceramica hexagonală încă se află pe lista cu tendințe de design interior actuale, dar depinde cum o montezi. „Un trend cu care nu prea rezonez este cel al faianței sau gresiei în formă de hexagon care este așezată pe perete sau pe pardoseală într-o formă aleatorie”, spune arhitecta Beatrice Marta de la Something We Design.
Mai exact, intercalarea plăcilor ceramice hexagonale cu alt tip de finisaj, cum ar fi parchetul în cazul pardoselei, sau vopseaua lavabilă la nivelul pereților. Combinația întreruptă de linii frânte poate fi obositoare și poate încărca inutil decorul.
3. Profilele cu LED folosite în exces
Cum spune o vorbă din popor, ce-i prea mult strică. Se aplică și în cazul LED-urilor, care pot avea rolul lor într-o amenajare, însă de la un punct încolo se schimbă lucrurile. „Îmi plac LED-urile, însă un alt trend cu care nu prea rezonez este folosirea multor profile cu LED în același spațiu”, spune Beatrice.
Arhitecta se referă în special la încăperile în care aceste profile continuă și pe pardoseală, și pe pereți, și pe tavan și formează așa un fel de tunel care seamănă mai mult a cabină foto decât a locuință. „O astfel de încăpere mi se pare obositoare”, motivează Beatrice.
4. Minimalismul rece și auster
Fără să desființăm minimalismul ca stil de viață și de amenajare, e totuși nevoie să-l scoatem, odată, de pe lista cu tendințe de design interior. „Consider că mulți oameni folosesc această estetică doar pentru că este «la modă» și nu înțeleg de fapt că stilul de amenajare în sine are directă legătură cu un stil de viață similar”, spune designerul Carla Georgescu.
În locuințele obișnuite, minimalismul poate părea rece și auster, ceea ce nu te va ajuta deloc să obții acel sentiment de „acasă”. „Minimalismul își găsește locul în spații locuite ocazional și pune accentul exclusiv pe partea estetică, cu atenție deosebită la detalii”, explică ea. Așa că sunt multe alte opțiuni mult mai potrivite pentru un spațiu de locuit – nu neapărat maximalismul, dar stilurile nordice precum cel scandinav sau chiar stilul japandi merită ceva mai multă atenție. „Consider că oamenii ar trebui să învețe să se bucure de propriile spații de locuit, mergând pe o abordare mai confortabilă – care este și mult mai la îndemână – care le permite să adauge mai multă căldură și personalitate spațiului în care trăiesc”, spune Carla.
5. Jaluzelele verticale
Probabil că nu te ia deloc prin surprindere faptul că jaluzelele verticale nu mai sunt de mult la modă. „Nu doar că sunt deranjante pentru închidere și deschidere, dar sunt și o relicvă a trecutului”, atenționează designerul de la NOA Interiors. De fapt, Carla nu le-ar vedea deloc montate în spațiile de locuit, ci mai degrabă în birouri de lucru – deși nici acolo nu au cine știe ce valoare estetică.
Iar în case, mai bine alegi varianta clasică, din textil. „Perdele și draperii alese cu grijă, din materiale de calitate, pot aduce plus valoare interiorului din punct de vedere estetic”, recomandă designerul de interior.
6. Placarea totală a pereților cu faianță
Când ai plăci ceramice pe toți pereții și pe pardoseală, camera poate ajunge să arate ca un spital. „Placarea totală a pereților din băi și bucătării cu faianță o consider o practică extrem de învechită, din păcate însă chiar și în prezent am situații când mă «lovesc» de astfel de cereri din partea clienților”, spune Carla Georgescu.
Pe lângă faptul că o astfel de alegere poate ajunge să te coste extra atât la materiale, cât și la montaj, e și greu de întreținut din cauza rosturilor, care se curăță greu. „Pentru bucătărie, recomand a se placa strict zona dintre blat și corpurile suspendate, iar pentru băi optez să plachez zonele care vin în contact direct cu apa, restul pereților fiind acoperiți cu vopsea lavabilă sau decorativă cu rezistență la umiditate”, spune designerul.
Poți chiar să amenajezi baia fără să folosești niciun fel de plăci ceramice, dacă nu simți nevoia. Acum există o mulțime de opțiuni de finisaje rezistente la apă și umezeală pe care le poți folosi, de la microciment, la tapet pentru baie.
E greu să nu cazi în capcana pozelor de pe Pinterest în care apar o mulțime de tendințe de design interior atrăgătoare, mereu noi și strălucitoare. Dar „doar pentru că ceva este la modă nu înseamnă că e musai de însușit, chiar dacă nu ți se potrivește. Cred că e foarte important să ne cunoaștem cât mai bine pentru a putea discerne și să alegem conștient”, spune arhitecta Beatrice Marta. Așa că oricâte moodboard-uri ți-ai făcut pe Pinterest pentru următoarea renovare, încearcă să adaptezi ideile la opțiuni clasice, atemporale, care sunt la modă de secole și vor rămâne astfel indiferent de trendurile care apar de la o zi la alta.
-
Plante
8 pași pentru plantarea corectă a bambusului în ghiveci
De la tipul de ghiveci, la tipul de sol și la modul de fertilizare, toate contează.
-
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Soluție de curățare a filtrelor de hotă cu bicarbonat. Cum faci asta singur, rapid și în siguranță
Se prepară simplu, iar efectul de curățare este garantat.