De la specialiști

Reguli esențiale și inspirație pentru o amenajare în stil maximalist

publicat pe 09 mart. 2021

    Așa zisul stil maximalist a apărut ca răspuns la minimalism și face uz de texturi diverse, obiecte mari, flamboaiante şi elemente în culori puternice – toate în acelaşi spaţiu. Tendinţa este de a combina orice fel de culturi şi stiluri, de a complica şi a inunda spaţiile cu toate elementele “interzise” în stilul scandinav sau modern, povestesc Corina şi Traian Mihalache de la Studio Caro

    Când totul este permis, cum obţii un decor armonios în stil maximalist? Cei doi arhitecţi îţi recomandă câteva reguli de compoziţie, iar noi ţi-am pregătit cinci exemple de amenajări cu decor maximalist reuşit, pentru inspiraţie.

    1. Porneşte de la o strategie

    living maximalist
    Găseşte un punct comun obiectelor, astfel încât să arate bine împreună

    Chiar dacă nu pare o noutate, recomandarea este importantă pentru maximalism mai mult decât pentru orice alt stil. Cu o mulțime de elemente, culori, forme, volume şi înălţimi, este imperativ să porneşti de la un concept foarte bine planificat, spun cei doi arhitecţi. Informează-te despre stilurile pe care vrei să le introduci şi gândeşte-te cum le-ai putea îmbina, obiect cu obiect. „În momentul în care începi să te documentezi despre obiectele şi stilurile care îţi plac, regulile stilistice devin mult mai clare, şi ştim deja că numai cei care cunosc regulile le pot şi încălca într-un mod plăcut şi interesant”, spun Corina şi Traian.

    2. Fă combinații îndrăznețe de finisaje

    Dacă în minimalism, este important să ai o bază pastel, neutră sau chiar albă, maximalismul presupune suprafeţe intens colorate sau cu imprimeuri spectaculoase. Arhitecţii de la Studio Caro te încurajează să te gândeşti cum să combini un tapet interesant pentru pereţi, o pardoseală din ceramică sau cu parchet, un covor cu personalitate şi chiar un tavan decorat inedit. Începe cu primele elemente decorative şi construieşte apoi în jurul lor.

    3. Adaugă elemente în straturi complementare

    living maximalist
    Planifică suprafeţele, apoi obiectele de mari dimensiuni, apoi accesoriile

    Pornești cu intenția să faci contraste puternice, dar ca să reușești, e nevoie ca elementele să funcţioneze împreună (cromatic, proporţional, formal), spun Corina şi Traian. O combinaţie între piese cuminţi şi unele surprinzătoare, colorate, contrastante (fie prin culoare, formă sau proporţie) e mereu de succes. Poţi combina de asemenea elemente noi cu unele vechi, care au valoare sentimentală. Repetiţia, ritmul şi contrastul trebuie să fie perfect îmbinate pentru a avea un interior plăcut.

    4. Evită tendinţele

    decor maximalist
    Nu te orienta spre tendinţe. Mai bine alege o temă care te pasionează şi care îţi va plăcea şi peste mult timp

    Pentru că stilul maximalist permite îmbinarea elementelor din mai multe genuri, ai fi tentat să aduci împreună toate tendinţele momentului. Nu e cea mai bună idee, spun arhitecţii. S-ar putea ca aceste elemente să fie perisabile estetic în timp. Alege elemente clasice şi atemporale şi combină-le cu accente metalice, culori puternice, texturi interesante din diverse culturi şi stiluri, este recomandarea lor.

    Descoperă cinci amenajări maximaliste care te pot inspira să dai startul propriului tău proiect:

    Living grandios

    living maximalist
    Maximalismul nu înseamnă clutter (obiecte inutile împrăştiate peste tot), ci o perspectivă bogată vizual, dar echilibrată

    Maximalismul e sinonim cu măreţia, când vine vorba de design interior. Cu câteva elemente baroce, ceva inspiraţie din stilul biofil şi ilustraţii care ar da bine chiar şi într-o încăpere scandinavă, acest spaţiu reuşeşte să arate armonios, mai ales datorită palatei cromatice, care îmbină totul echilibrat.

    Dormitor spectaculos

    dormitor maximalist
    Cu un decor atât de inspirational, visele probabil sunt mai interesante

    Mai mult decât un stil eclectic, stilul maximalist combină fără teamă elemente care nu se regăsesc alăturate în niciun alt tip de design: mesaje luminoase, covor rustic, pat de inspiraţie gotică, fotolii socialiste şi tapet cu peisaje, ce se purta la începutul anilor 2000.

    Baie inedită

    baie maximalistă
    Dacă baia arată aşa, ne imaginăm cât de impresionant arata restul decorului

    Chiar şi baia poate fi transformată într-o galerie care să-ţi fure privirea. Culorile tari se îmbină cu o mulţime de imprimeuri complet diferite, prezente pe storurile romane cu motive florale, pe tapetul cu temă arhitecturală şi pe portretele romantice. Dar chiar şi cu această cantitate impresionantă de elemente, decorul pare că are un concept clar.

    Bucătărie cu personalitate

    bucătăria maximalistă
    Dacă faci parte dintre oamenii care-şi găsesc ordinea în haos, bucătăria maximalistă e pentru tine

    Culorile tari pot stimula simţurile în mod excesiv, ceea ce se traduce printr-un apetit crescut. Dar dacă poţi să treci peste argumentul ăsta, o bucătărie maximalistă va aduce în fiecare zi buna dispoziţie încă de la micul dejun.

    Dormitor impresionant

    decor maximalist
    Dacă nu în camera copilului, unde poţi aduce împreună cele mai vesele elemente de decor?

    Ne-am folosit ultimul adjectiv măreţ ca să încheiem cu dormitorul copilului, pe care sigur ce mici l-ar adora pentru că minimalismul nu e tocmai stilul lor. În sfârşit îţi poţi lăsa copilul să îşi imagineze cele mai nebuneşti decoruri, ca apoi să le pui în practică. Asigură-te doar să existe un fir roşu, un element care să echilibreze toate obiectele între ele.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments