Baie

7 opțiuni pentru o amenajare fără faianță în baie, cu avantajele și dezavantajele lor

    De la băi reci, placate cu ceramică de sus până jos, am ajuns în sfârșit în acel moment în care nu mai e necesar să o folosești nici măcar în zona dușului. Iar opțiunile pentru o amenajare de baie fără faianță sunt atât de variate, încât nu vei ști ce să alegi – hai să ți le-arătăm.

    Probabil nu vrei să renovezi baia prea des, având în vedere că e un proces costisitor și anevoios, cu mult praf și stres. Așa că atunci când o faci – ori renovarea, ori amenajarea inițială – ai face bine să alegi finisaje care să te mulțumească pe termen lung.

    Băile îmbrăcate din cap până în picioare în faianță au devenit ușor demodate în ultima vreme. Mai ales de când au apărut atât de multe opțiuni de amenajare de baie fără faianță, mult mai interesante și unele chiar mai puțin costisitoare. Am vorbit cu designerul de interior Iulia Știru ca să ți le prezentăm și să-ți spunem concret care sunt avantajele și dezavantajele fiecăreia dintre ele.

    1. Vopseaua lavabilă

    Cea mai accesibilă opțiune din punct de vedere financiar este vopseaua lavabilă, iar cu noile tehnologii, nu mai trebuie să-ți faci griji pentru mucegai. „Există pe piață anumite branduri care au dezvoltat rețete inclusiv pentru zona umedă”, spune designerul. Iar marele avantaj este că ai de ales dintr-o mulțime de variante de culori și texturi. „Iar pe lângă nuanță, poți alege și tipul de finisaj: mat, lucios, ultralucios”, adaugă Iulia.

    Avantaje: „Se aplică foarte simplu de către orice zugrav și are costuri reduse pentru manoperă.”

    Dezavantaje: „Se potrivește doar în anumite băi, eventual cu un design minimalist. Nu e o soluție la fel de prețioasă precum finisajele de lux.”

    2. Vopseaua decorativă

    vopsea decorativa in baie
    Amenajare de baie cu vopsea decorativă Giorgio Graesan realizată de designerul Iulia Știru

    Dacă vopseaua lavabilă simplă ți se pare un pic prea simplă, atunci poți oricând să alegi o vopsea decorativă pentru o amenajare de baie fără faianță. „Una dintre cele mai folosite soluții la care am apelat până acum în amenajările realizate este vopseaua decorativă de la Giorgio Graesan”, menționează Iulia Știru. Este un sortiment care se poate aplica pe toți pereții, chiar și direct în duș, căci „indiferent ce tip de vopsea alegi, aceasta se sigilează cu un strat numit Vetro, care protejează vopseaua de apă”, explică designerul. Iar pe lângă toate, ai și o mare varietate de culori și finisaje din care să alegi. Dar trebuie să ai la dispoziție un buget mediu pentru această opțiune, căci pe lângă prețul vopselei în sine se adaugă și costul manoperei, un pic mai complicată decât la vopseaua lavabilă.

    Avantaje: „Se pot crea diferite efecte, în funcție de viziunea și talentul aplicatorului. Fiind realizat pe loc, este un produs unicat, așadar și rezultatul este unul cel puțin interesant. Un alt avantaj este acela că poate fi aplicată peste ceramica existentă, dacă aceasta a fost bine montate, iar unele finisaje pot fi aplicate chiar și pe pardoseală.”

    Dezavantaje: „Există și anumite mostre puse la dispoziție de producător, însă fiind un produs care se realizează exclusiv la fața locului, e esențial ca aplicatorul să aibă experiență și training specializat – nu poți vedea produsul identic înainte de a fi aplicat.”

    3. Sticla printată

    baie sticla printata
    Amenajare de baie cu sticlă printată în zona căzii, realizată de designerul Iulia Știru

    Folosită mai degrabă în amenajarea bucătăriei, dar potrivită și pentru o amenajare de baie fără faianță, este sticla printată. „Sticla securizată poate fi uni, albă, colorată sau cu model, ori se poate printa orice fotografie la o rezoluție foarte bună”, spune designerul, iar montajul este și el foarte simplu.

    Avantaje: „Se poate aplica peste ceramica existentă și se poate amplasa direct în duș.”

    Dezavantaje: „În funcție de configurația peretelui sau de condițiile de manipulare și transport, e posibil ca aceasta să nu poată fi realizată dintr-o singură bucată, ci să trebuiască să fie împărțită.”

    4. Microcimentul

    baie cu microciment
    Baie amenajată cu microciment de designerul Iulia Știru

    „Exact cum îi spune și denumirea, este un tip de finisaj care redă textura și nuanța cimentului”, detaliază Iulia Știru. Microcimentul este pe val în ultima perioadă și este o opțiune preferată de mulți în ceea ce privește o amenajare de baie fără faianță. Are un aspect modern, contemporan, și poate fi folosit atât pentru pereți, cât și pentru pardoseală.

    Avantaje: „Se poate aplica peste ceramica existentă, iar pardoseala și pereții au continuitate.”

    Dezavantaje: „Se integrează doar în anumite stiluri de amenajare, iar gama cromatică este destul de restrânsă. Costul este destul de ridicat.”

    5. Tapetul

    amenajare baie fara faianta oglinda si tapet
    Baie amenajată cu tapet de designerul Iulia Știru

    Probabil ai văzut deja destul de multe amenajări de baie fără faianță, dar cu tapet. Este o opțiune potrivită, dar vine cu anumite condiții. „Necesită o atenție deosebită la montaj, iar pereții trebuie să fie perfect drepți pentru ca îmbinările dintre fâșii să nu fie vizibile”, atenționează Iulia. În plus, acum multe branduri de top au dezvoltat modele de tapet care pot fi montate inclusiv în zona căzii sau a dușului, dar sunt ceva mai costisitoare.

    Avantaje: „Posibilitatea creării unui spațiu total diferit de băile clasice și gama variată de modele.”

    Dezavantaje: „Costul destul de ridicat.”

    6. Oglinzile

    baie fara faianta oglinda si tapet
    Baie amenajată cu tapet și oglinzi de designerul Iulia Știru

    Dacă nu te deranjează să păstrezi faianța în zona dușului, însă îți dorești ceva diferit pentru ceilalți pereți, poți monta pe ei oglinzi. „Pentru spațiile mici, oglinzile sunt un truc extraordinar”, încurajează designerul. Iar dacă sunt și bronze, adaugă prețiozitate amenajării, spune Iulia.

    Avantaj: „Costuri reduse pentru un truc vizual.”

    Dezavantaj: „Se întrețin mai greu – necesită o curățare zilnică, în unele cazuri.”

    7. LVT

    amenajare baie cu lvt
    Baie amenajată cu LVT de designerul Iulia Știru

    LVT-ul este un finisaj foarte versatil și probabil ai auzit deja de el, căci mulți îl folosesc ca înlocuitor pentru parchet. Însă designerul Iulia Știru spune că-l poți folosi chiar și în baie. „În ultimul timp, e folosit tot mai mult și în spațiile rezidențiale”, menționează.

    Avantaj: „Poți alege dintr-o gamă foarte variată de culori, dimensiuni și finisaje.”

    Dezavantaj: „Nu poate fi montat direct în zona umedă.”

    Deși există atât de multe opțiuni de amenajare pentru o baie fără faianță, ai grijă să nu te lași prea tare dusă de val. „Din punct de vedere estetic, fiind o gamă atât de variată de unde putem alege, trebuie să fim atenți la suprafața spațiului, configurația acestuia. Să nu combinăm prea multe tipologii de finisaje sau prea multe culori”, atenționează designerul.

     

     

     

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    7 opțiuni pentru o amenajare fără faianță în baie, cu avantajele și dezav...