Apartamente cu 2 camere

Proprietara de 70 ani a dat mână liberă unui arhitect să-i amenajeze apartamentul de 39 metri pătrați

publicat pe 04 aug. 2021

    O proprietară de 70 de ani i-a zis arhitectului Ștefan Bugalete, „Ștefan, îți las cheile și vreau ca la final să am cel mai frumos apartament” și i-a dat mână liberă pentru renovare și amenajare. Apartamentul e semidecomandat și are doar 39 metri pătrați.

    Apartamentul se află într-un bloc nou din centrul Iașului și are 39 metri pătrați. Proprietara, o pensionară de 70 de ani, și-a dorit un spațiu elegant și călduros. A preferat să lucreze cu un arhitect pentru că și-a dorit „cel mai frumos apartament” și văzuse la apartamentul fiicei sale cum poate schimba un specialist spațiul. S-a întâlnit cu arhitectul Ștefan Bugalete doar la începutul proiectului și i-a dat mână liberă.

    Amenajare living Iasi arh. Stefan Bugalete (1)
    Zona de zi este un open space cu bucătărie și living.

     

    O amenajare între clasic și modern

    La momentul începerii proiectului, gresia era deja montată și pereții urmau a fi văruiți. Înălțimea mare a camerelor (2,90 metri) l-a inspirat pe arhitect să creeze un decor inspirat din interioarele clasice, cu profile decorative și o paletă cromatică neutră.

    Amenajare apartament Iasi arh. Stefan Bugalete
    Au păstrat pardoseala din gresie tip parchet, deoarece se armoniza cu conceptul amenajării.

    Zona de zi este tip open space, iar zona alocată bucătăriei era foarte mică, ceea ce a fost o provocare: Ștefan a reușit să incorporeze mobilierul în zona de living, fără ca acesta să deranjeze vizual, folosind fronturi de mobilier vopsite alb și bej, într-un cadru elegant de marmură albă de Carrara (blat, laterale, plafon), luată de la Eternis. Mobilierul de bucătărie este din MDF și este lucrat cu Grinda.

    În faza inițială, bucătăria era încadrată între doi stâlpi și o grindă. A acoperit grinda cu gips-carton, coborând astfel plafonul bucătăriei, și a ascuns acolo tubulatura de la hotă.

    Zona de zi armonizează elemente moderne și clasice: canapeaua minimalistă de la canapea Home&Living are în față două măsuțe de cafea cu bază metalică, iar pereții sunt decorați cu profile decorative.

    Amenajare open space elegant Iasi arh. Stefan Bugalete (6)

    Tabloul cu fundal negru de deasupra canapelei este semnat de Elena Iftinca. Ștefan explică astfel alegerea lui, „Mi s-a părut că se potrivește perect într-un spațiu modern cu elemente clasice. Tabloul este o scenă din zilele noastre, pictat în stilul secolului XVIII”.

    Locul de luat masa este amplasat lângă mobilierul de bucătărie și cuprinde o măsuță rotundă, cu blat de marmură. Corpul de depozitare din imediata apropiere este finisat cu furnir de nuc, o alegere prețioasă. Micile detalii păstrează rafinamentul: bateria de bucătărie și lustra de la ARN Store au finisaj bronz.

    Amenajare open space elegant Iasi arh. Stefan Bugalete (2)
    Asocieri elegante: marmura, mânerele și finisajul bateriei de bucătărie.

    Dormitorul menține nota elegantă și reia tonurile neutre din zona de zi. Și aici, profilele decorative, lustra și peretele placat cu furnir din nuc, lucrat cu Eterra, impun un aer de factură clasică. Patul tapițat este de la Home&Living.

     

    Partea de amenajare a durat patru luni și a costat 20.000 euro. Mobilierul pe comandă a ajuns la 7.000 euro, elementele din marmură la aproape 2.000 euro, iar corpurile de iluminat și accesoriile la 3.000 euro.

    Tips&tricks pentru amenajare de la arhitectul Ștefan Bugalete

    Bucătăria ca element de decor:

    Bucătăria făcând parte din living, am încercat să o tratăm mai mult ca pe un element de decor decât ca pe o bucătărie clasică. Am acordat o atenție deosebită materialelor și accesoriilor: elementele metalice complementează frumusețea marmurei și toată bucătăria devine astfel o piesă de design.

    Soluții practice:

    Evacuarea hotei se afla pe peretele lateral bucătăriei. Asta însemna că trebuia să avem un tub de evacuare de la bucătărie până undeva în dreptul geamului. Am soluționat lucrurile creând o scafă din gips carton și un dulap din lemn de sus până jos, care ne-a mascat tot traseul de evacuare.

    Foto: Cristian Istrate

    Subscribe
    Notify of
    guest
    4 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    John
    John
    3 years ago

    Arata ca un hotel pentru tineret nu ca un cămin pentru un septuagenar.

    Roxana
    Roxana
    3 years ago

    Nu imi place.Rece si impersonal ca un birou. Tabloul e hidos.

    Denisa Niță
    Admin
    3 years ago
    Reply to  Roxana

    Important este că îi place proprietarei, care se și bucură de casa ei.

    Mircea C.
    Mircea C.
    3 years ago

    A iesit foarte elegant. Am citit cateva comentarii, dar nu obisnuiesc sa ma las influentat. Gusturile nu se discuta. Mie imi place. Cer un sfat. Puteti amenaja o garsoniera de doar 24 mp, fara balcon? Are grup sanitar 1500/1500, hol 1500/1200, bucatarie 1500/3800 si ce-a ramas e camera care e si dormitor. Inaltimea e standard 2450. Bloc comunist, confort 2, reabilitat. Suntem doua persoane mature, peste 50 de ani, fosti posesori ai unui caine maidanez, care a trait impreuna cu noi 17 ani…, in aceasta garsoniera. De cand ne-a murit cainele, nu mai vrem alte animale de companie. Cred ca… Read more »