TUR VIDEO Acest duplex este definiția frumuseții: minimalism, uși ascunse în pereți și finisaje superbe
publicat pe 23 aug. 2021Nume: Adrian Stan, medic dentist
Oraș: Otopeni, București
Tip de locuință: vilă tip duplex într-un complex nou
Suprafață: 120 metri pătrați
Stă aici: din ianuarie 2021, proprietar
Tușe curajoase de galben-citron, sticlă lucioasă neagră, plăci ceramice de 2,4 metri, piese de artă și multe depozitări ascunse. În acest duplex din Otopeni nimic nu e monoton.
Proprietarul, Adrian Stan, este medic dentist și în 2020 a început să își caute casa visurilor. A ales zona de nord a Bucureștiului pentru că îi oferă un acces ușor spre oraș. Îl știa pe Sergiu Călifar, designer de interior la Pure-Mess Design, și a vorbit cu el încă din momentul căutărilor. Sergiu i-a recomandat această locuință pentru arhitectura modernă, materialele premium și conceptul care se potrivea cu nevoile sale.
De ce e mai bine să cumperi o casă încă neconstruită
Atunci când au ales locuința, aceasta era în stadiul de proiect, dar au vizitat casele deja construite în complex ca să își facă o idee. Arhitectul a fost atent la direcția soarelui (cum răsare, cum apune), la punctele cardinale, la lumina naturală pe care o oferă. Au preferat o locuință neconstruită, în loc de una deja finisată, pentru a putea modifica și regla poziționările de electrică, instalație și pereți.
Referitor la amenajarea interioară, Adrian știa în mare ce își dorea, dar Sergiu l-a ajutat să își definească exact stilul și să traseze direcția: dacă la început înclina spre o locuință minimalistă, foarte curată, fără multe obiecte, pe parcurs a înțeles că are nevoie de multă depozitare, inclusiv pentru obiectele de artă pe care le colecționează.
Amenajarea a durat în jur de nouă luni, fiind întârziată de lucrările desfășurate în plină pandemie: Adrian a preferat să aștepte mai mult și să nu facă rabat la calitatea materialelor, produselor și lucrărilor. S-a mutat aici în ianuarie 2021, când lucrările de amenajare încă erau în desfășurare:
„M-am mutat chiar dacă nu era totul gata, ca să pot supraveghea lucrările. Țin minte că era venită canapeaua și am improvizat o masă în fața ei dintr-o cutie în care se afla cuptorul, iar peste am pus o lastră ceramică de la una din băile de sus.”
Tușe curajoase de galben-citron pentru o amenajare eclectică
Proiectul este unul reprezentativ pentru stilul biroului de design interior Pure-Mess Design: „Pentru noi este important ca amenajările pe care le realizăm să nu fie monotone, să fie spații de care nu te plictisești”, explică Sergiu.
Parterul conține zona de zi și un grup sanitar, iar la etaj sunt două dormitoare, un dressing și două băi. Open space-ul de la parter are 44 de metri pătrați și este împărțit în zonă de living, bucătărie și un mic birou. Livingul are ca piesă statement canapeaua generoasă custom made de la Ditre Italia, tapițată cu gri și galben-citron. În spate se află o bibliotecă metalică de la Kare, decorată de Adrian cu câteva piese decorative, un tablou de Mircea Cantor și o sculptură de Linda Mentzel.
La parter, insula de bucătărie pare că se desprinde din tavan
Sergiu a gândit o bucătărie minimalistă, în care insula-monobloc, placată cu o ceramică ce imită betonul de la Inalco, pare că s-a desprins din scafa din tavan – efectul este obținut datorită dimensiunii insulei, aceeași cu cea a porțiunii de tavan.
Pentru bucătărie, a ales aceleași materiale naturale ca în restul amenajării: imprimeuri de marmură, ciment, stejar natur, iar electrocasnicele Neff negre le-a încastrat la semi-înălțime în corpurile de mobilier. Locul de luat masa este un blat din stejar care se desprinde din insula-monobloc și pare că plutește, lucrat de Urban Woods.
„Betonul aparent folosit în amenajările Pure-Mess a devenit în timp parte din semnătura noastră. În acest duplex este regăsit în detaliul scafei, unde într-o proporție foarte mică am lăsat la vedere linia betonului aparent al plăcii inițiale”, spune Sergiu.
Spațiul de zi este multifuncțional și include o zonă de birou în nișa de sub scară. Parchetul Chevron montat în toată casa este unul dintre punctele forte ale amenajării: e făcut pe comandă, deoarece Sergiu a stabilit dimensiunea unei plăci astfel încât să îi intre exact patru plăci întregi pe peretele cu biroul.
Grupul sanitar de la parter nu a fost deloc neglijat. Efectul e unul de impact: vedetele sunt lastrele de 120 centimetri lățime și 240 centimetri înălțime de la Florim ce imită marmura, puse în contrast cu sanitarele turcoaz.
Depozitări ascunse în locuri la care nici nu te-ai gândi
Designerul a urmărit să îi creeze lui Adrian un spațiu pe care să îl poată utiliza la capacitate maximă, în funcție de nevoile sale. Pe lângă estetica impecabilă, amenajarea se distinge și prin ingeniozitatea depozitărilor – Sergiu a optimizat la maxim spațiile. Astfel, de exemplu, în camera tehnică din spatele bucătăriei, care are numai patru metri pătrați, a inclus centrala și toate echipamentele și produsele de curățenie.
Spectacolul vizual continuă la etaj
La etaj, Sergiu a transformat una din camerele din proiectul inițial în dressing, și l-a separat printr-o ușă tip filomuro de dormitor.
Dormitorul este un spațiu intim și cald, cu geamuri mari și draperii tip black-out ce pot obtura complet lumina. În proiectul inițial, baia matrimonială era separată de dormitor printr-un perete din gips carton. Sergiu a renunțat la acesta și l-a înlocuit cu o închidere glisantă cu sticlă, astfel încât spațiul să fie mai luminos. Aici, liniile minimaliste ale mobilierului creează un spațiu aerisit.
Etajul mai are o baie, cea mai generoasă ca suprafață, în care vedeta este cada freestanding. Fototapetul rezistent la apă are un imprimeu-junglă, iar placarea cu sticlă neagră maschează de fapt o depozitare deasupra vasului de toaletă.
Galbenul-citron se regăsește și în dormitorul de oaspeți de la etaj, în tapițeria patului de la Ditre Italia.
Designul dormitorului de oaspeți este unul minimalist, tip hotel, iar peretele cu tăblia este placat parțial cu sticla neagră regăsită și în celelalte spații.
Bugetul amenajării a ajuns la aproximativ 72-73.000 de euro, în care au intrat:
Finisajele: parchet Chevron din stejar, plăci ceramice;
Mobilierul și decorațiunile: mobilier tapițat, mic mobilier, obiecte sanitare, corpuri de iluminat, decorațiuni, accesorii, perdele și draperii;
Manopera: o parte din manoperă a fost acoperită de dezvoltator, dar au trebuit subcontractate echipe de construcție pentru montarea finisajelor speciale alese de Sergiu și Adrian, diferite de cele propuse de dezvoltator. Au lucrat cu cei de la CorpConstruct.
Chestionar cu idei bune
Stilul casei: Eclectic, modern cu tușe clasice. Este o amenajare dinamică, fresh, modernă, cu piese de foarte bună calitate.
Elementul preferat: O parte din tablouri le-am adus cu mine din vechea locuință, iar altele le-am cumpărat pe parcurs, am ținut în mod special să le aduc și să le integrez cumva, să dea o notă personală aranjamentului.
Cel mai mare răsfăț: Amenajarea are mai multe piese-statement: toate piesele de mobilier tapițate (canapeaua, paturile) sunt custom made de furnizorul Ditre Italia; panourile de sticlă din baia matrimonială sunt de la Sicis; candelabrul modern din bucătărie este modelul Universe de la brandul olandez Quasar, o piesă care a costat 1800 euro+tva.
Acasă înseamnă: Locul în care te simți confortabil, în care vii după o zi de muncă și te simți comod, relaxat, poți fi împreună cu gândurile tale, cu persoanele iubite.
Dacă ai putea prin magie să schimbi ceva la casa ta: Cred că amenajarea încă durează, casa este în proporție de 97-98% gata, mai sunt câteva mici, mici elemente sau detalii ce ar trebui achiziționate.
Un sfat pentru cei care vor să-și amenajeze casa: Să lucreze cu un arhitect. Inițial, te gândești că poți să o faci singur, „ce poate fi așa greu, când doar aduc mobila”, dar nu, ca să faci o casă cu adevărat funcțională, îți trebuie un arhitect și o altă gândire care să potrivească și să integreze elementele. Trebuie investit ca să simți că acel loc e într-adevăr acasă.
Foto: arh. Sabin Prodan
-
TURURI DE CASE
Și-au amenajat apartamentul pe măsură ce au locuit în el și au descoperit nevoile familiei
-
TURURI DE CASE
Doi români și-au amenajat apartamentul din Bruxelles cu influențe japandi și mult alb
-
TURURI DE CASE
Doi fotografi și-au amenajat singuri apartamentul ideal pentru poze de revistă
-
Case
Au renovat o casă de chirpici din Jurilovca și au folosit aceleași materiale din care a fost construită
Cea mai drăguță casă de vacanță.
-
UTILE
Când se trece o persoană la întreținere. Ce se întâmplă dacă nu faci asta, conform legii
Nedeclararea unei persoane la întreținere poate avea consecințe serioase.
-
Sponsored
Ploom X Ora ïto: colaborarea care stârnește emoții și senzații
O fuziune perfectă între formă și funcționalitate.