
Cât timp se păstrează laptele la congelator ca să rămână bun de consumat
Poți să pui laptele la congelator dacă vrei să îl consumi ulterior. Timpul este însă limitat, iar congelarea trebuie făcută într-un anumit fel. Am aflat cât se păstrează laptele la congelator, cum să îl decongelezi corect și dacă mai are aceleași proprietăți.
Dacă te gândești să pui laptele la congelator pentru a-l consuma ulterior, atunci află că acest lucru este posibil. Sigur că nu poate să fie ținut pentru perioade mult prea lungi de timp, însă conservarea lui în acest fel este posibilă.
În general, laptele poate să fie păstrat la congelator pentru maxim trei luni de zile fără să își piardă proprietățile. În această perioadă de timp, laptele rămâne bun de consumat și la fel de aromat, chiar și după decongelare.
Acest termen de congelare poate fi depășit până la maxim șase luni. Numai că, după șase luni de congelare, laptele trece printr-un fenomen normal. Zerul se separă de grăsimea din lapte, iar odată decongelat și pregătit pentru consum, trebuie amestecat bine cu mixerul.
În termenul recomandat de trei luni de zile, laptele congelat își păstrează sărurile minerale de sodiu și potasiu, vitaminele B12 și D. Însă pierde unele enzime și vitamine solubile, precum vitamina C.
Cât timp se păstrează laptele la congelator: pașii corecți
Singurul tip de lapte care nu trebuie ținut la congelator și rezistă în frigider pentru perioade lungi de timp este cel pasteurizat. Prin pasteurizare, acest lapte își pierde bacteriile care pot să îl facă să se strice rapid.
În ceea ce privește laptele proaspăt, temperatura optimă la care să fie ținut la frigider este cuprinsă în 0 și 4 grade Celsius. Ideal ar fi să fie consumat în termen de maxim trei zile de la desfacere. În caz contrar, poate să fie pus la congelator pentru păstrare și consum ulterior.
Iată ce pași ar trebui să urmezi dacă vrei să pui laptele la congelator:
- nu folosi sticlă de sticlă dacă pui laptele la congelator. La temperaturi joase este posibil ca acest material să se spargă;
- toarnă laptele în sticle de plastic și lasă un spațiu de cinci degete până la gura sticlei. Laptele își mărește volumul prin congelare. E nevoie de un spațiu gol ca sticla să nu pocnească;
- laptele poate să fie congelat și în cutia originală dacă nu a fost desfăcută;
- decongelarea laptelui trebuie să fie făcută treptat, în frigider. Scoate-l cu o zi înainte de folosire și lasă-l să se dezghețe natural. Nu încălzi laptele la surse de căldură. Riști să îi strici gustul;
- după decongelare, laptele trebuie să fie consumat în maxim două – trei zile.
Ce alte tipuri de lapte poți congela:
Laptele de soia se congelează similar cu cel de vacă. Odată dezghețat se poate separa, dar amestecat revine la starea inițială.
Laptele de ovăz se separă după decongelare. Trebuie amestecat bine.
Laptele de cocos nu este potrivit pentru congelare. Conținutul ridicat de grăsimi face ca textura acestuia să se modifice dacă este băgat la congelator.
Laptele de migdale poate rămâne separat după decongelare și amestecare. Dacă este congelat și folosit, atunci este ideal pentru smoothie-uri, de exemplu.
Laptele de oaie își pierde din dulceață dacă este congelat, iar aroma poate să fie mai înțepătoare. Iar laptele de capră își pierde din grăsimi, proteine și lactoză după ce e decongelat.
Cât timp se păstrează laptele la congelator: ce faci cu laptele matern
Laptele matern poate să fie ținut la congelator atunci când proaspăta mămică produce mai mult lapte decât consumă bebelușul.
Dacă frigiderul are încorporat un congelator, laptele matern poate să fie ținut pentru trei luni de zile. Dacă congelatorul este separat și are o temperatură de minim minus 18 grade Celsius, atunci laptele matern se poate ține și șase luni.
În cazul acestui tip de lapte, important este ca fiecare pachețel să fie etichetat individual cu data și ora recoltării. Dezghețarea și consumarea laptelui matern se face în ordinea depozitării.
Laptele matern nu se pune în același sertar cu alte alimente, precum carne sau legume congelate.
Pentru consumul bebelușului, laptele matern se încălzește în baie de apă caldă. Nu se încălzește la cuptorul cu microunde sau pe flacăra aragazului. Laptele se decongelează, se pune la frigider și se reîncălzește atunci când se dă bebelușului.
Pentru a nu face risipă, ideal ar fi ca laptele să fie depozitat în recipiente de 90 sau 120 de mililitri, echivalentul unei mese pentru bebeluș. Nu se pune lapte proaspăt peste cel decongelat și ce rămâne neconsumat de către bebeluș se aruncă.
-
LIFE
Când se împodobește bradul: ce spune tradiția și care este data exactă
În România, primul brad de Crăciun a fost împodobit în 1866.
-
LIFE
Cum se face vinul fiert: mod de preparare și rețete populare de încercat
Deși se numește „vin fiert”, băutura nu trebuie să fie fiartă până la capăt.
-
UTILE
Diferența între brad și molid: cum îi deosebești ca să alegi pomul potrivit
Uite o diferență majoră: bradul nu înțeapă, molidul da.