DESIGN INTERIOR

Tablouri potrivite pentru un hol de apartament: idei și sfaturi de amenajare

publicat pe 07 iun. 2024

  Tablourile nu se regăsesc printre cele mai comune decorațiuni folosite pentru amenajarea unui hol. De altfel, în lipsa lor, holul va părea gol și anost. Iată ce tablouri sunt potrivite pentru un hol de apartament și ce idei și sfaturi de integrare a acestor decorațiuni poți aplica. Toate detaliile, în articol. 

  Rolul holului ca spațiul al casei este mai mult decât acela de tranzit. Holul face posibilă o primă impresie asupra locuinței și setează atmosfera de primire. Pentru că într-un proiect de amenajare holul este adesea neglijat, decorarea acestui spațiu cu tablouri trebuie să fie luată în considerare pentru că aduce mai multe beneficii și avantaje decât lasă impresia. 

  De ce să pui tablouri în holul de apartament 

  În primul rând, holul este primul spațiu pe care oaspeții îl văd când intră în casă. Tablourile bine alese pot stabili un ton pentru percepția întregii locuințe. În al doilea rând, tablourile puse pe hol aduc o notă de de personalizare și unicitate. Holul decorat astfel devine o extensie a personalității tale. 

  În general, holurile pot să fie percepute drept anoste și uneori sterile prin design și amenajare. Tablourile poate transforma cu totul percepția asupra spațiului care poate să devină un punct de interes estetic și vizual. 

  Mai mult, dacă este vorba de un hol mic, tablourile reflectorizante sau de mari dimensiuni ajută la mărirea vizuală a spațiului. Holul va părea astfel mai mare și mai luminos. 

  Ce tablouri se potrivite într-un hol de apartament 

  Fiecare tip de hol, de la cele de mici dimensiuni, până la cele mai mari ca spațiu, impune folosirea unor anumite tipuri de tablouri. Contează potrivirea lor în spațiu și realizarea unei coeziuni vizuale. 

  Tablouri pentru holurile de tip vagon

  tablouri mini serie pentru hol
  Tablourile în miniatură pot fi accesorizate unui hol de tip vagon

  În holurile înguste și lungi, de tip vagon, tablourile mici sau cele în serii de miniaturi sunt cele ideale. Acestea nu aglomerează spațiul și oferă puncte multiple de interes vizual pe măsură ce te deplasezi pe hol. În plus, așezarea în serii sau sub formă de colaje dă dinamism spațiului, adaugă ritm și duce cu gândul la o galerie de artă personalizată. 

  Tablourile pentru holuri spațioase 

  tablou pentru hol spatios
  Spațiul unui hol mare permite accesorizarea unui tablou de dimensiuni considerabile

  În holurile spațioase, tablourile mari sunt cele mai potrivite. Acest tip de tablou umple peretele și evită senzația de gol. În plus, duce la realizarea unui impact vizual puternic. O pictură vibrantă sau o fotografie de mari dimensiuni, de exemplu, pot transforma cu totul atmosfera simplă a unui hol spațios. 

  Tablouri oglindă pentru mărirea spațiului

  Tablourile cu suprafețe lucioase sau reflectorizante ajută la iluminarea holurilor care nu beneficiază de lumină naturală. Un alt avantaj îl constituie lărgirea vizuală a spațiului pe care o conferă. Oglinzile decorative sau tablourile cu detalii metalice care reflectă lumina sunt ideale pentru aceste tipuri de holuri. 

  Tablouri pentru holuri deja amenajate

  În acest caz, tablourile trebuie să completeze decorul existent. Integrarea lor trebuie să fie armonioasă, iar coerența stilistică este esențială pentru a evita un aspect dezordonat. 

  De exemplu, dacă holul are un tapet floral, tablourile cu elemente botanice sau peisagistice pot să fie o alegere inspirată. 

  Sfaturi pentru decorarea holului cu tablouri

  tabluri puse într-un hol deja amenajat
  Tematica tabloului trebuie să se potrivească designului deja existent

  Pentru decorarea holului cu tablouri, poți urma și o serie de sfaturi generale care să te ajute să le integrezi cu succes în amenajarea ta. Iată ce îți recomandăm: 

  • Păstrează proporțiile: măsoară spațiul disponibil și alege tablouri care se potrivesc proporțional. Evită tablourile prea mari pentru un hol mic și viceversa; 
  • Culori potrivite: alege tablouri ale căror culori se potrivesc cu schema de culori a holului. Culorile complementare sau tonurile neutre pot aduce spațiului echilibru și armonie; 
  • Tematica: decide o tematică pentru tablouri pentru a crea o continuitate și un fir narativ în decor. Poți alege idei precum: abstract, peisaje, fotografii de familie etc; 
  • Lumina: asigură-te că tablourile sunt bine iluminate. Poți folosi spoturi de perete sau lumini LED pentru a accentua tablourile și a le scoate în evidență; 
  • Texturi și materiale: nu te limita doar la tablouri clasice. Poți include și alte tipuri de artă de perete, cum ar fi țesături, sculpturi în relief sau piese mixte; 
  • Personalizare: include tablouri care au o semnificație personală. Tablourile cu fotografii de familie, locuri dragi sau opere de artă realizate de prieteni sau membri ai familiei pot conferi un sentiment necesar de intimitate. 
  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Tablouri potrivite pentru un hol de apartament: idei și sfaturi de amenajare