DESIGN INTERIOR

7 idei de depozitare pe hol care te vor ajuta să economisești spațiul din locuință

publicat pe 13 mai 2025

    Un lucru pe care îl au în comun majoritatea locuințelor amenajate de designer este un hol bine pus la punct, atât estetic, cât și funcțional. În căutare de idei de depozitare pe hol, am frunzărit proiectele designerilor și arhitecților și am selectat câteva amenajări care merită salvate.

    7 idei de depozitare pe hol pentru a maximiza spațiul din locuință

    În amenajarea holului, spațiile de depozitare pot fi gândite în nenumărate moduri, de la băncuțe pe care să stai atunci când te încalți cu spațiu sub zona de șezut, până la adevărate dressinguri cu umerașe. Uite câteva exemple din care să te inspiri pentru a profita de fiecare centimetru liber din hol și pentru a economisi spațiul din restul locuinței.

    1. Hol amenajat cu dressing, rafturi și băncuță

    apartament Bucuresti idei de depozitare pe hol banca tapitata corp mobilier dulap
    Băncuța tapițată este prevăzută cu spațiu de depozitare.

    Într-un apartament de 61 metri pătrați din București, designerul Andreea Ștefan a amenajat zona de la intrare cu multiple piese de mobilier cu rol de depozitare. Fiindcă holul nu este închis și clar delimitat de celelalte spații, Andreea a putut aduce în spațiu un dulap încăpător, realizat la comandă, prevăzut cu rafturi pe care pot fi expuse diverse decorațiuni. În dreapta ușii a amplasat și o bancă tapițată utilă ca zonă de încălțare, dar care are și spațiu de depozitare în interior.

    2. Mobilier pe comandă într-un apartament mic cu spații de depozitare ascunse

    idei de depozitare pe hol dressing fronturi riflaj fara manere
    Zona de depozitare fără mânere evidente pare a fi parte din finisajul peretelui

    Holul comunică perfect cu livingul într-un apartament de 60 metri pătrați din București. Aici, designerul Adina Avramescu a venit cu ideea unui dressing ascuns, prelungit din mobilierul livingului. Acesta integrează cuierul, polițele și chiar un dulap tehnic, preluând tot necesarul de depozitare fără a îngreuna vizual spațiul. Paleta neutră, în tonuri de alb și accente verzi, împreună cu depozitările verticale, asigură senzația de ordine și coerență.

    3. Dressing placat cu oglinzi care amplifică vizual dimensiunea holului

    amenajare before and after hol depozitare dulap cu oglinzi
    Ușile dressing-ului de pe hol sunt placate cu oglinzi.

    Holul inițial, îngust și demodat, al unui apartament cu trei camere a fost transformat într-un spațiu luminos și modern prin placarea întregului perete cu fronturi de dulapuri tip dressing, multe dintre ele cu oglinzi. Astfel, designerul de interior Cristina Mărgineanu a creat o zonă de depozitare generoasă care, în același timp, reflectă și amplifică lumina naturală.

    4. Apartament cu multe spații de depozitare și mobilă la comandă

    Apartament modern Ramnicu Valcea - amenajare Cristiana Zgripcea (18)
    Holul amplu realizează distribuția spre camerele decomandate și servește și ca spațiu pentru depozitare.

    Holul generos de 18 metri pătrați al unui apartament din Râmnicu Vâlcea găzduiește un corp amplu de depozitare realizat pe comandă, cu fronturi netede în stil contemporan-minimalist. Arhitecții Cristiana Zgripcea și Alexandru Morar au lucrat împreună cu studentul la arhitectură Sabri Murat și au venit cu idei de depozitare pe hol practice: mobilierul care ajunge până în plafon valorifică fiecare centimetru, menținând în același timp senzația de spațiu deschis. Capătul lateral prevăzut cu rafturi deschide perspectiva către living.

    5. Idee de depozitare pe un hol lung și îngust, segmentat de stâlpi și grinzi

    Amenajare Hol Lung și îngust - before and after
    Holul – înainte și după amenajare

    Într-un apartament din București amenajat cu influențe neo-memphis, holul lung și înainte întunecos, segmentat de stâlpi și grinzi a fost reorganizat prin mascarea stâlpilor cu dulapuri pe întreaga lungime a peretelui. Pentru a aduce luminozitate în spațiu, designerul Andra Bica de la Kanso Design a folosit finisaje deschise la culoare, cu accente jucăușe de oranj aprins.

    6. Amenajare futurist-pastelată în locul fostei debarale învechite

    Holul de la intrare al unui apartament din Drumul Taberei, care fusese acoperit cu linoleum, a primit un corp de depozitare pe toată lățimea peretelui, o zonă de cuier tip riflaj și o oglindă arcadă care conferă adâncime și un aer futurist spațiului. Arhitecta Andreea Oana Cucu de la studio-ul AndCucu și arhitectul de interior Adrian Ioan Ciorgovean de la A. de I. Design au ales să înlocuiască, astfel, debaraua cu un corp de depozitare care are valoare și din punct de vedere estetic, nu doar funcțional.

    7. Apartament Craiova în tonuri de albastru și lemn

    amenajare hol albastru intento studio
    Albastrul se regăsește încă de la intrarea în casă, pe pereții holului

    În apartamentul de două camere al unui avocat, arhitectul Alexandru Țîrcă de la Intento Studio a vopsit un perete din hol în albastru intens. Astfel, a reușit să marcheze vizual zona de intrare și să pună în valoare mobila de depozitare încastrată. Accentele de lemn încălzesc cromatica, iar soluțiile custom maximizează organizarea fără a aglomera vizual spațiul.

    Lemnul încălzește vizual apartamentul plin de accente albastre al unui avocat din Craiova

    Solutii creative pentru holuri

    După ce am trecut în revistă cele șapte idei de depozitare pe hol preluate din proiectele designerilor și arhitecților, am observat câteva elemente-cheie pe care aceștia le folosesc pentru optimizarea spațiului.

    Mobilierul multifuncțional – băncuțele cu spațiu integrat de depozitare, corpurile cu fronturi tip oglindă sau cu polițe de display sunt soluții creative pentru holuri. Ele pot avea mai multe scopuri practice în același timp, ceea ce ajută dacă vrei să amenajezi cât mai eficient spațiul.

    Depozitarea pe verticală – în cazurile în care spațiul este restrâns, designerii folosesc înălțimea camerei pentru organizarea depozitărilor. Adesea, fac asta prin realizarea la comandă a mobilierului, astfel încât să meargă cu înălțimea lui până în plafon.

    Fronturile mascate – indiferent dacă folosesc corpuri de depozitare masive sau încastrate în nișe, designerii aleg ca pentru spațiile de dimensiuni reduse să folosească fronturi care se camuflează ușor în spațiu. Astfel, evită să creeze senzația de înghesuială specifică încăperilor mici „căptușite” cu mult mobilier.

    Indiferent ce idei de depozitare pe hol vrei să implementezi la tine acasă, ține cont de aceste trei soluții pe care designerii și arhitecții de interior le folosesc adesea pentru optimizarea spațiilor mici.

    Foto principală: Andreea Oana Cucu