DESIGN INTERIOR

Sfaturi în amenajare pentru holul de la intrarea într-un apartament de bloc

publicat pe 11 mai 2024

    Amenajarea holului de intrare într-un apartament de bloc trebuie să includă o serie de elemente necare. Dar și să țină cont de dimensiune sau stil. Iată o serie întreagă de sfaturi în amenajare pentru holul de la intrarea într-un apartament de bloc care să te ajute în proiectul tău. 

    Amenajarea holului de la intrare în apartament, la bloc 

    Holul de la intrarea oricărei locuințe reflectă o serie întreagă de aspecte. Este puntea dintre interior și exterior, face o primă impresie oaspeților și poate fi un spațiu cu mult mai practic și ofertant decât este văzut. 

    De altfel, în unele proiecte de amenajare, proprietarii nu acordă atât de multă atenție amenajării holului de la intrare. Asta deși, gândit și amenajat corect, potrivit cu dimensiunile și cu stilul casei, holul de intrare poate fi un proiect de design și amenajare interioară foarte interesant. 

    Ce elemente să incluzi în amenajarea holului

    amenajare hol intrare cu banceta, cuier, pantofar
    Cuierul, pantofarul și bancheta nu trebuie să lipsească din amenajarea unui hol

    Stilul general de design al casei trebuie să se reflecte și în acest spațiu. Ideal ar fi ca holul să fie o continuare naturală a ideilor și culorilor abordate în restul camerelor. Pentru amenajarea holului, contează foarte mult forma și dimensiunile acestuia. În funcție de aceste noțiuni, vei știi ce mobilier să alegi și ce alte piese îți sunt necesare în amenajare. 

    Dincolo de acestea, holul este caracterizat de câteva elemente funcționale. Acestea sunt: 

    Bancheta: această piesă de mobilier te ajută te încalți sau să te descalți. Poate să fie configurată cu sertare de depozitare; 

    Pantofarul: un element indispensabil în orice amenajare a unui hol. Este o piesă de mobilier practică. Trebuie aleasă ca să se potrivească stilului general de amenajare; 

    Cuierul: în acest caz opțiunile sunt diverse. Însă, cuierul poate să fie o piesă de mobilier de sine stătătoare, poate să fie suspendat sau atârnat pe perete; 

    Suportul de umbrelă: o piesă de mobilier independentă sau care poate să fie încorporată ca partea a alteia; 

    Polița pentru chei: depozitarea cheilor poate să fie mai ușoară și la îndemână cu acest suport; 

    Surse de lumină: acestea trebuie să seteze o atmosferă primitoare; 

    Covor: opțional, însă acest element este util atunci când vii murdar sau ud pe încălțăminte. 

    Amenajare hol intrare în funcție de dimensiune

    amenajare hol intrare apartament bloc in functie de dimensiune
    Dimensiunea holului impune felul în care acest spațiu va fi amenajat

    Dimensiunea este foarte importantă în abordarea amenajării unui hol. În funcție de dimensiuni, iată, mai jos, o serie de sfaturi de amenajare pentru holul de la intrare: 

    Hol îngust

    Pentru a da senzația de spațiu, pereții și tavanul acestui tip de hol îngust trebuie să fie vopsite în culori deschise. Pentru aceeași senzație, alege să pui pe tavan o aplică în locul unui corp masiv de iluminat care să ocupe din spațiu. 

    Integrează în amenajare și o oglindă mare care are rol de a „dubla” spațiul din punct de vedere vizual. Pentru a ieși din banal, montează o poliță de culoare diferită pentru depozitarea cheilor sau a altor obiecte de mini dimensiuni. Alege pantofar vertical pentru a folosi spațiul pe înalt, iar cuierul poate să fie unul de perete. 

    Hol mic 

    Piesele de mobilier pe orizontală nu trebuie integrate într-un hol mic. În schimb, alege să pui mobilier vertical. Iar în spațiul rămas pune și o banchetă sau un taburet. Pe pardoseală poți pune un covor, iar pereții și tavanul trebuie să aibă o nuanță deschisă. 

    Hol mare 

    Un hol mare dă senzația de libertate în design și în amenajare. Și uneori chiar asa este. Pereții și tavanul unui hol mare trebuie să aibă aceeași culoare precum restul locuinței. Astfel, holul va fi integrat vizual și va da senzația de echilibru și armonie. 

    Piesele de mobilier trebuie să fie direct proporționale cu spațiul holului. Altfel, încăperea nu va fi bine dimensionată și nu va avea propria personalitate. 

    Alege un dulap de perete pentru depozitare hainelor și a încălțămintei. Poți accesoriza holul cu un coș pentru umbrelă, câteva ghivece de plante și cu o traversă în tonul pereților și în contrast cu pardoseala. 

    Hol lung 

    Amenajarea cu piese de mobilier mari poate echilibra proporțiile spațiului. De exemplu, o bancă lungă poate aduce echilibru vizual. Spațiul holului va fi mai primitor și mai corect proporționat. Totodată, o piesă de mobilier de acest gen poate să ofere spațiu suplimentar de depozitare. 

    În ciuda dimensiunii, un hol lung poate să fie banal. Astfel, e indicat să zugrăvești pereții și tavanul în alb și să adaugi texturi. 

    Pentru a „lungi”  spațiul și mai mult, poți accesoriza holul cu un covor cu dungi orizontale. Iar pentru impresia de spațiu și mai larg, creează ferestre false din rame și luminează-le. 

    Amenajarea holului în funcție de stil 

    amenajare hol intrare apartament bloc in functie de stil
    Stilul casei trebuie să se continue naturaș și în amenajarea holului

    Stilul casei dictează la rândul lui cum poate să fie amenajat holul. De aceea, ți-am pregătit câteva idei de amenajare în funcție de stilurile în tendințe din acest moment: 

    Amenajare hol în stil contemporan: contează mobilierul cu forme geometrice și margini bine delimitate. Alege culori neutre și pardoseală cu plăci ceramice sau parchet laminat. Lustrele, aplicele și spoturile trebuie folosite ca surse de iluminat. 

    Amenajare hol în stil vintage: mobilierul trebuie să aibă un aspect ușor uzat, iar culorile folosite în amenajare să fie pastelate. Obiectele din cupru sau bronz se potrivesc ca decor în amenajarea holului în stil vintage. 

    Amenajare hol în stil Shabby chic: acest stil este caracterizat de culori pastelate, imprimeuri florale și elemente de design precum etajere de colț din fier forjat. Ca accesorii poți folosi fotografii, ghivece cu flori sau perne cu margini dantelate. Mobila trebuie să aibă patina timpului. 

    Alte sfaturi pentru amenajarea holului la bloc

    amenajare hol intrare cu covor
    Covorul poate fi un accesoriu potrivit pentru amenajarea holului

    La urma urmei, amenajarea holului poate să fie o chestiune de gust. Pentru a-l personaliza și pentru a-l menține și practic, iată ce alte sfaturi îți mai pot fi de folos: 

    • stilul holului trebuie să se potrivească cu întreaga locuință. Alege culori și materiale care să creeze o atmosferă plăcută și primitoare; 
    • personalitatea fiecăruia se poate reflecta în acest spațiu prin aceesorii și detalii, de la sculpturi, la vaze și boluri decorative; 
    • ușa de la intrare poate să fie vopsită într-o culoare îndrăzneață pentru a ieși în evidență. La fel de bine i se poate adăuga o textură; 
    • pune oglindă decorativă pentru a reflecta lumina și a da senzația de spațiu; 
    • realizează un perete accent cu ajutorul tapetului, acolo unde acest lucru este posibil; 
    • holul este un spațiu des utilizat. Pardoseala trebuie să fie cât mai durabilă și plăcută din punct de vedere vizual. Materialele precum plăcile ceramice și piatra naturală sunt cele mai indicate; 
    • adaugă covoare pentru a spori senzația de căldură și a da personalitate spațiului; 
    • nu aglomera holul cu piese de mobilier inutile. Păstrează ordinea și curățenia pentru a nu da impresia unui spațiu mai mic decât în realitate. 

    Lasă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *