Amenajări pentru holuri înguste. Exemple și trucuri din care să te inspiri
publicat pe 09 apr. 2024Amenajarea unui hol îngust poate fi o oportunitate bună de a găsi soluții practice și idei creative. Holul, în ciuda dimensiunii mici, trebuie să fie practic și primitor din punct de vedere vizual. Ți-am pregătit câteva idei și sfaturi de aplicat dacă vrei să știi ce ai de făcut în cazul unei amenajări pentru holuri înguste.
Holul este acea încăpere a casei care trebuie să lase o bună impresie la primul contact vizual. Tocmai de aceea, holul trebuie să fie o continuare firească a amenajării generale a casei. Dar să își păstreze și caracterul practic și estetic, în timp ce își menține propria amprentă a amenajării. În cazul unui hol îngust, amenajarea trebuie să fie cu atât mai practică și mai bine pusă la punct.
Principiile în amenajarea holurilor înguste
Pe hol, de regulă, trebuie să fie puse numai acele piese de mobilier utile, fără a aglomera spațiul. Un pantofar, un cuier, o etajeră, un suport pentru chei și, dacă spațiul o permite, o canapea de mici dimensiuni pentru primirea oaspeților. Această încăpere are caracter practic și util, iar simplitatea trebuie să fie o regulă de respectat.
Culorile deschise sunt potrivite pentru amenajarea unui hol îngust. Albul, griul, bejul și cremul lărgesc câmpul vizual și sunt potrivite unui hol mic. Poți folosi li accente de culoare pe un perete dedicat. E important ca nuanța accent să se regăsească și în alte încăperi din casă pentru un ambient armonios. Pentru o atmosferă mai caldă, optează pentru tonuri de galben deschis, oranj sau violet.
În hol, de cele mai multe ori, lumina naturală pătrunde mai greu. De aceea, iluminarea potrivită face diferența. Corpurile de iluminat trebuie să fie așezate în unghiuri perfecte pentru a avantaja spațiul. Lămpile laterale, felinarele puse pereți sau lămpi din fier forjat sunt elemente de ales pentru a lumina un hol îngust.
În ceea ce privește materialele de folosit pentru un hol îngust, alege piatra, metalul sau lemnul în culori mate, cu linii drepte și simple.
În continuare, alte trucuri și idei la care poți să apelezi pentru a amenaja un hol îngust.
Folosirea oglinzilor
Oglinzile poziționate corect pe un hol îngust pot da senzația unui spațiu mai mare. Asta pentru că oglinzile reflectă lumina și îmbunătățesc percepția asupra spațiului. Ideal ar fi să plasezi o oglindă de dimensiuni considerabile pe peretele opus ușii de la intrare. În felul acesta, oglinda va reflecta lumina naturală, va crea senzația de adâncime în spațiu și va face ca holul să pară mai larg.
Ce pardoseală să ai pe un hol îngust
În cazul unui hol îngust, e indicat să optezi pentru o pardoseală lucioasă, cum ar fi gresia sau parchetul de culoare deschisă. Aceste finisaje reflectă lumina și dau senzația de spațiu mai mare. Evită gresia cu model prea încărcat sau parchetul în nuanță prea întunecată. Aceste tipuri de pardoseli vor face holul să pară mai strâmt decât este.
Pantofar ideal pentru hol
Un pantofar cu design vertical sau suspendat pe perete poate aerisi designul și poate duce la economisirea spațiului de pe podea. Pantofarul trebuie să aibă mai multe nivele sau rafturi reglabile pentru o capacitate mai mare de depozitare a încălțămintei. Designul pantofarului trebuie să fie simplu, potrivit estetic cu restul amenajării de pe hol. Aceste elemente pot pune pantofarul în valoare și îl pot face piesa de rezistență a amenajării holului.
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Cu ce se curăță lipiciul de pe geamul termopan și ce metodă funcționează rapid
Fără detergenți abrazivi sau unelta care zgârie.
-
DESIGN INTERIOR
Cum alegi un covor persan potrivit pentru casa ta. Sfaturi pentru curățare și întreținere
Îți spunem și cum recunoști un astfel de covor autentic.
-
DESIGN INTERIOR
Cum se pune tavanul fals? Uite cum să îl integrezi într-un design modern
Îți spunem ce ai de făcut, pas cu pas.