7 sfaturi actuale pentru economisirea energiei electrice în casă. Poți salva sume frumoase la factură

publicat pe 24 apr. 2024

    Consumul iresponsabil de energie electrică se vede în facturile tale. Uneori, e vorba de sute de lei în plus din cauza unui bec aprins sau unui aparat lăsat în stand-by. Soluția este dată de conștientizare și bunele practici. Iată o serie de sfaturi actuale care să te ajute în economisirea energiei electrice în casă. Aplică-le acum și vei simți direrența. 

    Sfaturi pentru economisirea energiei

    Energia electrică este unul dintre motoarele traiului modern. Confortul locuinței se datorează în parte energiei electrice. Cu toate acestea, unele obiceiuri duc la un consum nejustificat de energie electrică și la apariția facturilor mult prea mari. 

    Ca să eviți să plătești mult pentru curent, îți propunem în cele ce urmează o serie de sfaturi actuale pentru economisirea energiei electrice în casă. 

    1. Alege electrocasnice noi

    Tehnologia a evoluat și odată cu ea și consumul de energie pe care unele electrocasnice îl au. Noile tipuri de aparate au un randament ridicat cu un consum mic de curent. 

    Alege electronice cu clase superioare de eficiență energetică și debarasează-te de vechile aparate care pot consuma și de două ori mai mult decât în mod normal. 

    2. Folosește becuri economice

    becurile led sunt mai bune si mai economice decat cele clasice
    Becurile LED au o durată de folosire mai mare decât cele clasice

    Becurile de tip LED sunt mult mai prietenoase cu mediul, au o durată de utilizare mai mare și asigură și un confort sporit pentru sănătatea ochilor

    Spre deosebire de becurile clasice cu incandescență, becurile LED consumă de 5-6 ori mai puțină energie electrică și sunt o alternativă viabilă pentru că durata de viață de 10 ori mai mare. În plus, poți alege și ce tip de lumină să emită acest tip de bec – caldă sau rece. 

    O alternativă o reprezintă și corpurile de iluminat cu senzori de mișcare care economisesc eficient cantitatea de energie consumată. 

    3. Scoate din priză electronicele dacă nu le folosești 

    incarcator scos din priza pentru economisire energie
    Scoate încărcătorul aparatelor tale din priză dacă nu le folosești

    Un gest atât de mic, dar cu un efect atât de însemnat. Dacă scoți din priză electronicele pe care nu le mai folosești nu vei mai plăti în plus la factura de curent. Asta pentru că, deși sunt închise, electronicele rămân în modul stand-by. Acestea funcționează pasiv și duc la creșterea numărului de kilowați consumați. 

    De exemplu, anual, un aparat electronic uitat în priză poate aduce în plus aproximativ 200 de lei la factură, a demonstrat o statistică. De altfel, unele electronice pot să consume cu 40 sau 70% mai mult în modul stand-by. 

    4. Spală rufele când mașina este plină

    rufe in cos langa masina de spalat
    Vei economisi energie electrică și apă dacă umpli cu totul mașina de spălat

    Dacă alegi să speli hainele la mașina de spălat deși cuva nu e plină, atunci consumul de energie va fi mai mare. La fel și consumul de apă. Alege să speli rufele când mașina este plină. Vei economisi energie și apă. Mai precis, într-un an, o familie poate economisi aproximativ 11.000 de litri de apă. 

    Totodată, spălatul rufelor la o temperatură mai mică e o variantă de preferat. Asta pentru că reduce și mai mult consumul de energie. În cazul în care hainele nu sunt atât de murdare, alege un program scurt de spălare. În ciuda părerii populare că acest tip de program nu spală corect, hainele vor fi curate și igienizate mai rapid și mai optim. 

    5. Fă duș în loc de baie 

    Dacă alegi să faci un duș, atunci vei consuma mult mai puțină apă. Aproximativ de patru ori mai puțin decât dacă alegi să faci baie. În plus, aceeași valoare se aplică și pentru consumul de energie electrică

    6. Răcește casa fără să crești factura

    Aparatul de aer condiționat este cea mai bună opțiune de răcire a casei, mai ales în zilele toride de vară. Însă, acest aparat consumă foarte multă energie pentru a îndeplini sarcina. Din consumul total de energie electrică pe o lună de vară, aparatul de aer condiționat poate consuma 25%. 

    E necesar ca pe timpul verii aparatul de aer condiționat să fie setat pe aproximativ 25 de grade. Deși pare o temperatură mare, ambientul va fi perfect la interior. În acest fel, consumul de energie electrică se poate reduce cu până la 6%. 

    7. Reciclează ambalajele

    Chiar dacă e un proces anevoios de înțeles, reciclarea duce la economisirea energiei electrice. Nu a energiei consumată direct de tine, însă a energie implicate în procesul de fabricare a unor materiale pe care le folosești. 

    De exemplu, dacă reciclezi un ambalaj de aluminiu vei ajuta la economisirea energiei electrice cu 90%. Asta pentru că produsul nu se fabrică din nou de la zero, iar cantitatea de energie necesară procesului reciclării este mai mică. 

    Prin reciclare, materialele folosite devin resurse pentru produse noi, cantitățile de materii prime sunt reduse, iar consumul de energie electrică și emisiile de carbon se micșorează.  

    Alte sfaturi care te ajută să economisești energie în casă

    În final, iată ce alte sfaturi îți pot fi de folos să ajungi să economisești energie electrică și mai mult: 

    • folosește-te de lumina naturală pentru a ilumina casa cât mai mult, cât este posibil. Lasă lumina artificială aprinsă la nevoie, după care stinge-o. Pune surse de lumină în mai multe locuri ale casei pentru o iluminare corectă și nu te baza doar pe o singură sursă principală; 
    • evită să folosești încălzitoare electrice pentru cameră sau cele instant pentru apă caldă. Aceste aparate au un consum mare de energie într-un timp scurt; 
    • folosește un termostat pentru încălzirea eficientă a casei. Acest device nu doar că face economie la gaze naturale, ci și la energia electrică consumată de centrala termică. Setarea pe temperaturi mici când casa nu e locuită sau pe timpul nopții reduce costurile folosirii centralei; 
    • nu așeza frigiderul lână cuptor sau lângă calorifer ca să nu consume mai mult curent. Pentru un consum energetic optim, frigiderul trebuie să aibă o temperatură setată între 1 și 4 grade Celsius, iar congelatorul trebuie să fie pus la -18 grade Celsius. 
    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments