Studiu: cum cred românii că economisesc la facturi când își spală rufele și cum o pot face mai bine
publicat pe 10 oct. 2022Românii nu sunt atât de familiari cu unele metode de economisire a energiei electrice, mai ales în contextul actual al creșterii prețurilor. Acest lucru vine din cauza unor practici fără o bază în spate care duc la facturi mai mari. Un nou studiu arată unde greșesc românii când vine vorba de economisirea energiei electrice și ce soluții există.
75% dintre respondenții unui studiu realizat de Ariel împreună cu Cult Market Research cred că folosirea becurilor de tip LED ajută la economisirea energiei electrice. 55% scot aparatele din priză pentru a nu consumat foarte mult curent, iar alți 51% dintre români își spală hainele doar atunci când mașina poate fi umplută.
Totodată, studiul realizat de Ariel dezvăluie și că 2 din 10 români spală hainele la mână, iar 26% dintre ei aleg să poarte același articol vestimentar de mai multe ori înainte să îl spele pentru a reduce consumul de energie electrică și implicit valoarea facturilor.
Economisire energie electrică: cum ajută spălatul hainelor în apă rece
Același studiu a dezvăluit faptul că peste jumătate dintre respondenți își spală hainele doar atunci când mașina de spălat poate fi umplută la maxim. Românii care au răspuns studiului consideră că aceasta este una dintre cele mai eficiente metode de economisire.
Pe de altă parte, spălatul hainelor în apă rece nu e văzută de români drept o metodă eficientă de a scoate petele de pe haine. Tocmai de aceea, mulți dintre cei care au răspuns aleg, de cele mai multe ori, să folosească cicluri ale mașinii unde apa este încălzită la temperaturi foarte mari.
„Setarea unei temperaturi mai scăzute te poate ajuta să economisești bani, dar mai mult, ajută și mediul înconjurător, deoarece utilizezi mai puțină energie și astfel, reduci emisiile de carbon atunci când speli hainele”, evidențiază studiul.
Există și cei care sunt conștienți de avantajele spălării hainelor la temperaturi scăzute (54%). 30% dintre ei consideră că hainele își păstrează mai bine culorile, iar 27% sunt știu că ajută la protejarea mediului. Dar persoanele preocupate de reducerea energiei electrice nu includ pe listă și spălatul hainelor în apă rece.
Câteva bune practici pentru a economisi energie electrică
Cum 77% dintre români au fost afectați puternic de scumpirile la energie electrică de până acum, iată ce recomandări de bune practici are Ariel pentru a economisi bani și energie electrică, dar și pentru a proteja mediul înconjurător:
- Usucă hainele în aer liber, mai ales vara, în loc să apelezi la un uscător de rufe electric;
- Ține cont de faptul că dispozitivele aflate în standby consumă în continuare energie. Închide-le sau scoate-le din priză;
- Evită încărcarea telefonului până la 100%. Să lași telefonul la încărcat pe toată durata nopții scurtează ciclul de viață al bateriei;
- Izolarea casei este o metodă foarte eficientă – reprezintă o investiție bună pe termen lung;
- Stinge lumina de câte ori ai ocazia și înlocuiește becurile normale cu cele LED;
- Setează un termostat smart pentru a monitoriza consumul de energie și costul celui mai mare consum;
-
UTILE
Ce consumă cel mai mult curent în casă. Lista electrocasnicelor la care e bine să fii atent
-
hotnews
Cât consumă o ladă frigorifică? Sfaturi pentru un consum mai mic pe timpul verii
-
LIFE
Studiu VELUX România: 79% dintre proprietarii de case din România și-ar renova energetic locuințele pentru a locui mai bine
-
UTILE
Impozitul pe proprietate în 2025. Care este formula de calcul și cât plătești anul acesta pentru locuință
Ți-am pregătit și două exemple de calcul.
-
UTILE
La cât timp se schimbă salteaua de pat. Ce influențează, de fapt, durata ei de viață
Contează foarte mult să o schimbi la timp.
-
Grădină
Plante suculente rezistente la ger: 5 opțiuni superbe și nevoile lor de îngrijire
Nu sunt rezistente doar la secetă și canciulă, ci și la îngheț.