De la specialiști

S-a liberalizat piața de energie: ce înseamnă asta pentru tine, cât vei plăti de acum și ce ai de făcut

publicat pe 25 ian. 2021

    La 1 ianuarie 2021 a intrat în efect liberalizarea pieței de energie electrice din România. Asta înseamnă că fie plătești mai mult, dacă nu te informezi corect, fie plătești potrivit necesităților dacă știi să îți citești factura de energie electrică și alegi o ofertă în funcție de nevoile tale. Chiar și așa, din cauza lipsei de informări din partea autorităților cu toții ne putem aceleași întrebări: cu cât plătesc mai mult la factură? Rămân fără curent electric? Ce se liberalizează și ce înseamnă acest lucru?

    Liberalizarea pieței de energie electrică e un subiect complex, modificările apar încontinuu, însă dacă te informezi corect și înțelegi, de exemplu, din ce e compus prețul facturii tale, ce însemnă producător, furnizor sau distribuitor, ce înseamnă piața reglementată și piață liberă sau ce înseamnă serviciu universal, atunci vei putea alege o ofertă care ți se potrivește. Sunt foarte multe lucruri de înțeles, dar hai să le luăm treptat. Pentru toate astea ne-am consultat cu Dr. Ing. Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, și cu Mihai Nicuț, redactor-șef Economica.

    Liberalizarea energiei electrice: ce e piața reglementată și de ce a dispărut

    În ultima zi din 2020, la miezul nopții, a dispărut piața reglementată a energiei electrice, potrivit legislației europene care obliga țara noastră să facă acest pas. Pe această piață, în care statul stabilea cât plătești pe curentul consumat, erau înscriși aproximativ șase milioane de români, din totalul de aproape 8,5 milioane de consumatori casnici din România.

    Prețul energiei electrice era stabilit de stat, prin Autoritatea Națională de Reglementare (ANR). Deci reglementat. Liberalizarea pieței de energie electrică face ca prețurile impuse de stat să dispară, iar companiile să-și regleze prețurile în funcție de cerere, de schimbările care se produc la nivelul producției energiei și de alți factori fluctuanți. Pe piața liberă sau concurențială, cum i se spune mai des, consumatorul poate să-și aleagă un tip de ofertă potrivită nevoilor sale. Cele două piețe – cea reglementată și cea concurențială/liberă – au coexistat și până acum, însă foarte puțini români au ales o ofertă din această nouă piață.

    „Liberalizarea pieței de energie electrică este o acțiune care presupune ca cele două părți care se întâlnesc în piață, respectiv cel care vinde și cel care cumpără, să poată să ajungă la un compromis, respectiv la un preț corect pentru momentul acela, ținând seama de momentul respectiv, ținând seama de potența unuia de a oferi și de cerințele și necesitățile celuilalt de a primi o marfă, anume energia”, explică Dumitru Chisăliță.

    Cum afli dacă ești sau nu pe piața liberă a energiei electrice

    Acum poți să alegi oferte de la furnizorul tău sau de la alt furnizor care să fie în concordanță cu nevoile tale și cu cât curent consumi pe lună. Ce trebuie să faci înainte de asta: să îți consulți factura de energie electrică și să vezi pe care dintre piețe te afli. Tipul de piață pe care ești acum este notat în colțul din stânga al facturii. Dacă ești deja pe piața concurențială, atunci nu trebuie să mai faci nimic. Dar dacă ești pe piața reglementată, până pe 31 ianuarie 2021 ai de ales: fie nu faci nimic și atunci ești automat trecut la plata unui serviciu universal, fie faci cerere să rămâi la același furnizor și îți alegi pachetul tarifar cel mai convenabil, fie schimbi furnizorul. În orice caz, ANR a stabilit recent că românii vor beneficia de cel mai bun preţ din oferta concurenţială a furnizorilor lor, fără abonament, până pe 30 iunie. Asta pentru că nu toată lumea înțelege această schimbare, așa că e nevoie de timp pentru decizie.

    Ce înseamnă serviciu universal

    Dintre toate, cel mai important e să știi ce însemnă serviciu universal, ca să nu ajungi să plătești mai mult la factură. Acest serviciu universal este, după cum explică Dumitru Chisăliță, „tot o piață reglementată, dar care apare în piața liberă”, fiind „o construcție excepțională pentru situații excepționale”. Este serviciul care asigură alimentarea ta cu energie electrică în situații precum cea de față.

    „În prima zi din 2021, toți consumatorii care nu aveau un contract semnat pe piața liberă ar fi rămas fără energie electrică. Pentru că legea interzice să vinzi energie electrică fără contract. Ca să nu se întâmple asta, toți au trecut automat în serviciul universal prin efectul legii. Li s-a aplicat acel preț de serviciu universal care se stabilește în baza unei formule, formulă care ține seama de diversele cotații de pe bursă. Și li s-a dat timp să-și găsească o ofertă în concordanță cu ce își doresc ei”, arată Dumitru Chisăliță.

    Dacă nu faci nimic, o să ai de achitat acest tarif de serviciu universal, care diferă de la zonă la zonă în funcție de furnizori, dar care poate să fie și cu 26% mai mare față de tariful reglementat pe care l-ai plătit până pe 31 decembrie 2020.

    În funcție de ce elemente evaluezi care e cel mai bun preț

    „Dacă vrei să nu plătești tariful de serviciu universal și să rămâi la actualul tău furnizor sau să treci la altul, atunci nu trebuie să stai la coadă, ci poți să faci contractarea online. În ambele cazuri ai nevoie de: copie de pe buletin, copie după actul de proprietare a casei și o copie după ultima factură. Mai departe se descurcă furnizorul”, spune Mihai Nicuț.

    Ca să știi ce fel de ofertă să alegi, atunci trebuie să știi din ce e compusă o factură. „O factură de energie electrică la consumatorul casnic conține: prețul propriu-zis al energiei active, la care se adaugă tariful de transport, tariful de distribuție, certificatele verzi, contribuția de co-generare, acciza și peste toate vine taxa pe valoare adăugată, TVA-ul. Le aduni pe toate, înmulțești cu 1,19, cât e TVA-ul, ca să ajungi la prețul final”, explică tot Mihai.

    Un aspect important de care trebuie să ții cont este următorul: „Indiferent la ce furnizor mergi, toți or să îți perceapă aceiași bani pe care nu îi țin la ei, ci îi dau mai departe. Ce face o diferență de la o regiune la alta este tariful de distribuție, care e stabilit de stat”, evidențiază Dumitru Chisăliță.

    Un alt aspect foarte important vizavi de această schimbare este că, dincolo de toate aceste taxe de plătit, ce se liberalizează este prețul energiei active, adică energia electrică care vine de la producători precum Nuclearelectrica, ține să sublinieze Mihai Nicuț. „Doar acolo se poate negocia. În rest, toate celelalte tarife sunt reglementate de stat. Prețul energiei active e undeva la 35-40% din factura totală, în funcție de cele opt zone de distribuție din țară. Fiecare zonă e aferentă unui furnizor de ultimă instanță. Fiecare are tarife de distribuție diferite. Ce e stabilit de ANR nu se schimbă. Ce trebuie să știe oamenii este că se schimbă componenta preț energie activă: curentul pe care îl cumpără furnizorul de la un producător de pe piață”, spune Mihai Nicuț.

    „Fie că alegi să rămâi în serviciu universal, fie că alegi o ofertă concurențială de la furnizorul tău, fie alegi alt furnizor, în nicio varianță prețul final nu o să fie mai mic decât ce ai plătit până în decembrie când totul era reglementat. Pentru că prețul la curent a crescut în piață din diverse motive”, zice tot Mihai Nicuț.

    Citește, însă, cu mare atenție contractele pentru că atunci când îți estimează prețul unei facturi, unii furnizori nu afișează prețul final, ci doar pe cel al energiei active. Dacă nu ești mulțumit de alegerea făcută, furnizorul și contractul pot fi schimbate oricând și de oricâte ori, în 21 de zile, gratuit.

    Compară ofertele de energie electrică

    Să luăm un exemplu. Pentru locuitorii din București, tariful de serviciu universal este de 0,34 lei/kWh. Acesta nu e prețul final din factură, ci doar prețul energiei active. La acesta se adaugă și toate celelalte componente ale facturii și se ajunge un preț de 0,73 lei/kWh. La un consum mediu de 89 kWh în piața reglementată, de exemplu, factura va fi de 65 de lei, cu 12 lei peste cea de anul trecut.

    Ca prețul facturii să nu crească e nevoie să treci pe piața concurențială. De aceea, ar fi de preferat să intri pe comparatorul de prețuri de pe site-ul ANR. Pentru același consum de 89 de kWh, la cea mai bună ofertă, factura ar fi de 54 de lei.

    Cum ajunge curentul la tine și de ce nu o să rămâi fără curent

    Dar cum ajunge energia la tine? Traseul este următorul, fiind și cel care dictează prețul facturii tale. Există producători de energie electrică, cum sunt Nuclearelectrica, Cernavodă sau Porțile de Fier, care vând energie către furnizori, anume: Enel Energie Muntenia, Enel Energie Banat, Enel Energie Dobrogea, CET pentru Oltenia, Electrica are trei zone, dar este un singur furnizor: pentru Transilvania Nord, Transilvania Sud și pentru Muntenia Nord; și mai este E.ON pentru Moldova.

    Mai departe, energia ajunge la casa ta printr-o rețea de distribuție. Aici trebuie să faci distincția între distribuție și furnizare. „În București, de exemplu, este E-Distribuție Muntenia, care este parte a grupului Enel. Distrbuitorul ăsta nu se schimbă în nicio situație. Poți doar să schimbi firma de furnizare, dacă vrei. Adică firma care îți trimite factura, cel de care cumperi curentul. Oamenii nu trebuie să se sperie, nimeni nu rămâne fără curent”, spune Mihai Nicuț.

    Partea negativă a liberalizării pieței de energie electrică

    Singura parte negativă a liberalizării pieței de energie electrică se va vedea în rândul celor care trăiesc la țară pentru că informarea online nu ajunge la ei. „La țară stau cei defavorizați. Iar pentru ei acei 5-6 lei în plus la factură chiar contează. Oamenii ăia nu or să schimbe nimic. Ei or să rămână pe tariful de serviciu universal, care este cel mai mare”, ține să menționeze Mihai Nicuț. De aceea, ar fi bine să îți informezi bunicii despre schimbare și să îi ajuți să își aleagă o oferă potrivită nevoilor lor.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments