UTILE

Câți bani dai, de fapt, în plus la factură dacă lași în priză încărcătorul de la telefon

    Da, e adevărat. Încărcătorul lăsat în priză consumă curent și atunci când nu încarcă telefonul. Dar te-ai gândit vreodată cu cât îți crește factura la curent banalul încărcător uitat cu zilele în priză? Costul nu e atât de mare pe cât crezi, însă impactul general e mult mai ridicat. Detaliem în cele ce urmează cu cât crește factura la curent un încărcător uitat în priză.

    Puțină teorie înainte de practică. Fiecare dispozitiv electric consumă energie în mod diferit, în funcție de puterea pe care o are. Energia electrică se măsoară în kilowați pe oră (kW/h). Un kilowatt are 1.000 de wați (W). Așa că dacă un dispozitiv care consumă 1.000 W pe oră va utiliza 1kW/h. Pe de altă parte, un dispozitiv care consumă 100 W va atinge valoarea de 1 kW într-o perioadă de funcționare de zece ore.

    Cât plătești în plus pentru încărcătorul de telefon lăsat în priză

    Un experiment realizat de cei de la ZD NET a arătat că un încărcător original de iPhone de 5W, lăsat în priză și fără să fie conectat unui dispozitiv, adaugă în jur de 130 W pe lună la factura de curent. Ceea ce înseamnă un consum total anual de aproximativ 1,5 kW.

    În România, prețul compensat al energiei electrice este de 0,68 lei/kWh, pentru un consum mediu până în 100 kWh. Astfel, cu aceste cifre în minte, calculul arată că un încărcător lăsat în priză, care nu încarcă un dispozitiv, te costă puțin peste un leu.

    Valoarea pare extrem de mică, dar cu cât ai mai multe prize ocupate de încărcătoare care nu sunt conectate la câte un dispozitiv, cu atât suma de plată va crește. Poate că un încărcător înseamnă doar un leu în plus la factură, însă nu uita că, de exemplu, suma poate fi mai mare dacă încărcătorul nu este original. Încărcătoarele care nu sunt originale pot să consume și de zece ori mai multă energie electrică dacă sunt lăsate în priză.

    La nivel general, impactul acestui tip de comportament este însemnat asupra mediului. Fă doar acest exercițiu de imaginație: în întreaga lume, milioane de încărcătoare sunt lăsate în priză, fără să încarce dispozitive, 24 ore pe zi, șapte zile pe săptămână. Pentru fiecare Kilowatt pe oră consumat, în atmosferă sunt emise în jur de 500 grame de dioxid de carbon. Iar ăsta este adevăratul cost pe care încărcătoarele lăsate în priză îl aduc asupra noastră și asupra mediului.

    Alte dispozitive din casă care îți „umflă” factura la curent

    Electrocasnicele în stand-by alimentate cu energie electrică aduc aproximativ 180 lei în plus pe an la factura de curent pentru fiecare locuință, arată o serie de date oferite de E.ON. Acest lucru se întâmplă în condițiile în care un aparat electronic lăsat în stand-by consumă între 40% şi 70% din energia pe care ar consuma-o dacă ar funcționa.

    • Un congelator poate consuma cu până la 30% mai multă energie dacă în el se adună gheață sau dacă se regăsește lângă o sursă de căldură.
    • Utilizarea o singură dată a unui uscător de rufe poate necesita de două ori mai multă energie decât un ciclu de spălare.
    • Dacă speli hainele la temperaturi mai scăzute, atunci mașina de spălat îşi reduce consumul de electricitate cu o treime. Într-un an, acest lucru înseamnă economii de 60 de lei.
    • Într-un an de zile, un boiler electric poate consuma la fel de multă energie cât un frigider.
    • Aparatele de aer condiționat vechi consumă cu 30-40% mai multă energie electrică decât aparatele cu tehnologie inverter care folosesc o cantitate redusă de electricitate.
    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Câți bani dai, de fapt, în plus la factură dacă lași în priză încărcă...