LIFE

Rețete pentru cea mai bună ciocolată caldă pe care ți-o poți face acasă

publicat pe 05 dec. 2023

    Pe timp de iarnă, gustul intens de ciocolata calda te poate face să uiți de temperaturile cu minus. Și îți poate oferi o experiență plină de gust. Iată cum prepari cea mai bună ciocolată caldă ca să simți cu adevărat gustul intens și aromat. Ți-am pregătit și o rețetă vegană de încercat. 

    Pe același palier cu vinul fiert, ciocolata caldă este una dintre băuturile reprezentative pentru sezonul rece. Preparată corect, cu ingrediente de calitate, ciocolata caldă poate fi un adevărat motiv de căldură lăuntrică în zilele reci de iarnă. 

    Cum prepari cea mai bună ciocolată caldă

    Ca să prepari cea mai bună ciocolată caldă de sezon vei avea nevoie de următoarele ingrediente: 

    • lapte: poți să folosești lapte clasic, integral sau fără lactoză. Laptele de migdale, cel de caju sau cel de ovăz sunt iarăși opțiuni bune. 
    • pudră de cacao: un ingredient de bază, dar care nu e suficient de sine stătător; ideal ar trebui să aibă un conținut de 22 – 24% unt de cacao; 
    • cicolată: folosește o ciocolată care să conțină în jur de 70% cacao, sub formă de tablete sau chipsuri. Ciocolata semi-dulce sau cea neagră sunt cele mai bune opțiuni. 
    • sirop de arțar: este un îndulcitor natural foarte bun care poate înlocui zahărul. Poate să fie înlocuit cu miere sau zahăr de cocos.  

    cum prepari cea mai buna ciocolată caldă

    Pașii de urmat pentru cea mai bună ciocolată caldă

    Pune laptele la încălzit, după care cerne pudra de cacao și amestecă. Adaugă ciocolata atunci când amestecul ajunge în jurul temperaturii de 80 grade Celsius. Ajuns la această temperatură, amestecul permite evaporarea unei cantități mici de apă.

    Adaugă restul ingredientelor pe rând și amestecă în mod constant până când se omogenizează. La final, pune și siropul de arțar pentru un plus de aromă. 

    Ce arome potențează cel mai bine o ciocolată caldă

    Ciocolata caldă poate să fie clasică, însă gustul poate să îi fie potențat dacă adaugi diverse arome în funcție de preferințe. Pentru a avea un gust mai intens, în ciocolata caldă poți adauga următoarele tipuri de arome: 

    • mentă
    • bourbon sau coniac 
    • frișcă și sos de caramel sărat
    • scorțișoară pudră sau un baton de scorțișoară
    • bezele și un strop de pudră de cacao

    Rețeta pentru cea mai bună ciocolată caldă vegană

    Ți-am pregătit și o rețetă de ciocolată caldă vegană. În ciuda credințelor populare că gustul nu ar fi același, ingredientele aromate pentru această rețetă pot transforma cu totul experiența gustului ciocolatei calde. 

    Iată ce ingrediente ai nevoie: 

    • 350 mililitri lapte de ovăz, de preferat varianta barista pentru ca băutura să aibă textură cremoasă
    • 1 linguriță pudră de cacao organică
    • ½ linguriță de scorțișoară măcinată
    • ½ linguriță nucșoară măcinată
    • ½ linguriță de cafea măcinată
    • 1 păstaie de cardamom
    • 1 păstaie de vanilie organică sau o lingură de extract natural de vanilie
    • 1 lingură nectar de agave 
    • frișcă vegană și ciocolată neagră vegană rasă, pentru servit

    Toarnă două treimi din laptele de ovăz într-o oală. Adaugă pudra de cacao, scorțișoara, nucșoara, păstaia de cardamom și cafeaua. Pe foc mediu – mare, adu amestecul la punctul de fierbere și amestecă pentru 1 – 2 minute. 

    Redu focul la mediu, după care adaugă vanilia și siropul de agave. Între timp, spumează laptele rămas cu un spumant electric sau cu un blender de mână. Strecoară ciocolata fierbinte în căni, după care pune laptele spumat. 

    Acoperă cu frișcă, ciocolată rasă și un praf de scorțișoară și nucșoară, după caz. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments