ECO

Cum e corect să strângi uleiul pe care l-ai folosit și unde îl poți duce pentru a fi reciclat

publicat pe 10 aug. 2021

    Nu mai arunca uleiul alimentar uzat în chiuvetă sau în toaletă după ce gătești! Efectele pe care le produci astfel sunt devastatoare pentru tine, pentru mediu, dar și pentru sistemul de canalizare. Te învățăm în cele ce urmează cum să colectezi corect uleiul alimentar uzat și unde îl poți duce ca să fie reciclat.

    Ca să înțelegi de ce e greșit să arunci uleiul uzat în canalizare, poate ar trebui să înțelegi următorul scenariu: un litru de ulei alimentar uzat aruncat în chiuvetă poate să polueze un milion de litri de apă. 1 milion! Cu cantitatea asta de apă poate să supraviețuiască un adult timp de 14 ani de zile, arată hartareciclării.ro.

    Efectele novice ale uleiului uzat aruncat necorespunzător/Cum colectezi acasă uleiul uzat/Cine reciclează uleiul uzat

    Cât de nociv e să arunci uleiul uzat în WC sau chiuvetă

    În România se estimează un consum anual de ulei alimentar de circa zece litri pe cap de locuitor. Faci tu calculele de aici încolo. Numai că, dacă la nivelul Uniunii Europene se realizează un potențial de reciclare a uleiului alimentar uzat de opt litri pe cap de locuitor, în țara noastră cam 99% din utilizatorii casnici aruncă uleiul alimentar uzat la chiuvetă, potrivit unor date furnizate de OMV Petrom. Iar obiceiul ăsta se datorează unei lipse clare de informări.

    În canalizare, uleiul alimentar uzat formează o peliculă care atrage noi deșeuri. Efectul? Mirosuri greu de suportat, corodarea țevilor și refularea apelor din canale. Mai mult, uleiul uzat poate cauza defecțiuni la sistemele din stațiile de epurare, crescând astfel costurile de întreținere ale rețelei. Iar dacă ajunge în sol, uleiul alimentar uzat râncezește și face ca pământul să nu mai fie fertil pentru o bună perioadă de timp. Apoi, odată intrat în resursele naturale de apă, uleiul alimentar uzat formează o peliculă la suprafața apei care împiedică oxigenul să ajungă la plantele și viețuitoarele acvatice. Astfel, atât viețuitoarele, cât și plantele din aceste ape mor, fiind lipsite de oxigen.

    Care e rolul tău în procesul de colectare de ulei uzat

    Un proces de colectare de ulei uzat e altă poveste arată așa:

    • După ce termini de gătit, lași uleiul alimentar să se răcească;
    • După ce uleiul s-a răcit, îl strecori pentru a elimina impuritățile și resturile de mâncare;
    • Pui apoi uleiul strecurat într-un recipient de plastic, metal sau sticlă. Dar fără să îl amesteci în vreun fel cu apă, alte tipuri de uleiuri, cu alte resturi alimentare, cu produse chimice sau cu deșeuri. Altfel nu va mai putea fi reciclat.
    • Odată colectat și pus în recipiente poate fi dus la puncte de colectare specializate pentru a putea fi trimis spre reciclare.

    Uleiul alimentar uzat are proprietăți de reutilizare. Poate să fie transformat în biodiesel, în săpun natural, în creme pentru îngrijirea personală, în soluții de curățare, dar și în produs concentrat emulsionabil pentru toate tipurile de cofraje.

    Cine îți colectează uleiul uzat ca să îl recicleze

    În România, legislația obligă restaurantele să strângă uleiul folosit, ulei care este pregătit apoi pentru a fi trimis spre reciclare în țări precum Germania, Austria sau Ungaria. Pentru utilizatorii casnici nu există o legislație aparte, dar există soluții alternative. Poți merge către:

    Uleiosul

    Uleiosul este un proiect de antreprenoriat social demarat de Marian Scafaru, omul care vine personal cu bicicleta lui specială pentru a colecta uleiul alimentar uzat sau grăsimile de uz casnic chiar de la tine de acasă. Uleiul este colectat gratuit atât de la persoanele fizice, cât și juridice din București și Iași.

    Pentru ca Uleiosul să vină să îți colecteze uleiul uzat, trebuie să ai o cantitate minimă de patru litri de ulei, să completezi un formular de predare, iar un voluntar te va contacta pentru predare, când se vor înregistra mai multe cereri de colectare în zona ta.

    Uleiul poate fi predat și pe Bulevardul Carol nr. 53 în București. cu un telefon în prealabil la 0741 027 082. În Iași, uleiul alimentar uzat poate să fie predat în mai multe puncte-cheie: Centrul Municipal de Colectare Iași, Centrul 1-2-3 Education, Asociația S.T.U.P. (Social Trading Urban Place) sau la CUIB.

    OilRight

    OilRight este un business social eco-inclusiv din Timișoara care oferă o alternativă curată și la îndemână de colectare și reutilizare a uleiului alimentar folosit. Se bazează pe un model sloven de business și presupune transformarea uleiului alimentar uzat în lumânări. Această afacere socială angajează persoane cu dizabilități, cu trecut instituțional sau în risc de instituționalizare pentru procesul de colectare a uleiului și de producție de lumânări.

    Din profitul generat de colectarea și reciclarea uleiului alimentar uzat, OilRight donează o parte către UnLoc, serviciu social al Fundației de Abilitare Speranța care sprijină persoanele cu dizabilități cu trecut instituțional sau în risc de instituționalizare în drumul lor spre o viață independentă.

    MOL România

    Benzinăriile MOL reprezintă prima rețea de benzinării din România care, în 2012, a inițiat un program pentru colectarea uleiului alimentar uzat de la populație.

    Procedura e simplă: uleiul colectat într-un recipient trebuie predat personalului dintr-o benzinărie care participă la această acțiune. Uleiul alimentar uzat este predat și gestionat apoi către compania Conceptoil S.R.L, care asigură transportul și predarea cantității colectate la un reciclator autorizat.

    Procesul de reciclare constă în mai multe etape: uleiul colectat trece printr-un proces de purificare, iar după această etapă de eliminare a impurităților, lichidul rezultat ajunge la o uzină de producție. Prin prelucrarea uleiului alimentar uzat se produce biocombustibil (componentă bio pentru motorină).

    Lista completă a benzinăriilor MOL unde poți preda uleiul alimentar uzat poate să fie consultată aici.

    OMV Petrom

    Până la finalul anului, OMV Petrom colectează uleiul alimentar uzat în 40 de puncte de recilare. Pentru doi litri de ulei alimentar uzat colectat și adus într-una dintre stațiile OMV Petrom primești o cafea sau un voucher pentru cafea.

    Marii retaileri

    Poți să aduci uleiul alimentar uzat și într-un hypermarket Carrefour. Pentru trei sau cinci litri de ulei uzat primești unul sau doi litri de ulei de floarea soarelui proaspăt. Iar în Auchan, în funcție de cantitatea de ulei uzat pe care o predai, poți să primești apă sau detergent de vase.

    Bracos Oil

    Bracos Oil colectează uleiul alimentar uzat gratuit de la tine de acasă sau direct din orice locație de tip HoReCa. Pentru colectare, Bracos Oil cere un minim de 5 litri de ulei uzat, chiar și fără să fie filtrat. Iar la schimb oferă ulei de floarea soarelui sau detergenți. Bracos Oil se ocupă și de colectarea grasimilor vegetale și untură.

    Green Environment

    La Green Environment nu se percep taxe pentru preluarea uleiului alimentar uzat. Tot ce trebuie să faci este să completezi un formular de contact, să stabilești cu reprezentații Green Environment ce volum de ulei uzat ai. Apoi ei îți vor trimite recipiente pentru colectare, ca mai apoi să vină zilnic, săptămânal, bilunar sau lunar pentru ridicarea uleiului uzat.

    Dacă nu vrei să treci prin acest proces, poți să suni la 0785 202 566, iar în maxim 48 de ore un reprezentant Green Environment vine să îți colecteze uleiul alimentar uzat.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments