LIFE

5 bloggeri culinari îți dau 5 rețete de prăjituri pentru Paște care vor impresiona toată familia

publicat pe 21 apr. 2022

    Probabil că și ție ți s-a întâmplat să pregătești, în fiecare an, aceleași preparate pentru mesele de sărbătoare. Indiferent că este vorba despre masa de Crăciun, de Revelion sau chiar de Paște, știm sigur că iubitul cozonac este nelipsit. Dar ce ar fi dacă i-ai surprinde pe cei dragi cu niște prăjituri deosebite de Paște?

    Am stat de vorbă cu cinci food bloggeri care mi-au împărtășit câteva rețete super delicioase, cu ciocolată, fructe, cremă de vanilie, de lămâie și blaturi cu mac sau nucă. Practic, în rândurile următoare vei găsi câte o informație pentru fiecare poftă. Trebuie doar să fii cumpătat și să te asiguri că vei avea o masă fără prea multă risipă alimentară.

    1. Tort de ciocolată cu Baileys

    Prăjituri deosebite pentru Paște: un dulce cu ciocolată, vă rog!

    Ce-ar fi masa de Paște fără un desert cu ciocolată? Acest tort cu ciocolată și Baileys, recomandat de Pancake Planet, este un deliciu absolut. Dacă aveai impresia că torturile sunt doar pentru aniversări, trebuie să știi că acestea merg de minune și la mesele festive de sărbătoare. Doar aruncă un ochi pe ingredientele și pașii de mai jos.

    Ingrediente pentru blat
    80 grame unt
    80 grame cacao
    250 grame făină de tip 000
    1 linguriță și jumătate praf de copt
    300 grame zahăr brun
    2 ouă
    80 mililitri lapte
    150 grame apă fierbinte

    Ingrediente pentru cremă
    200 grame ciocolată
    300 grame unt la temperatura camerei
    40 grame cacao
    125 mililitri Baileys
    80 grame zahăr pudră
    1 linguriță extract vanilie
    125 grame zmeură
    200 grame afine sau zmeură pentru decor

    Mod de preparare

    Preîncălzește cuptorul la 175 °C. Amestecă făina, cacao, praful de copt și bicarbonatul de sodiu într-un bol încăpător, apoi cerne amestecul într-un bol. Topește untul și adaugă-l peste amestecul de făină, împreună cu ouăle, laptele și zahărul, apoi amestecă cu mixerul până ce obții un amestec omogen. Adaugă apa fierbinte și mixează în continuare. Poți înlocui apa cu cafea.

    Pregătește două forme de copt cu diametrul de 18 cm, tapetează-le cu unt și hârtie de copt, apoi distribuie în mod egal compoziția. Dă la cuptor tăvile pentru aproximativ o oră. Iar pentru a te asigura că blatul este gata, după ce trec vreo 45 minute din timp, poți face testul cu scobitoarea.

    Odată copt blatul, lasă-l pe un grătar pentru răcirea prăjiturilor să ajungă la temperatura camerei. Când vezi că s-a răcit complet, te poți apuca de cremă. Pune ciocolata într-un bol la topit, pe baie de aburi, apoi las-o să se răcească. Într-un alt bol mixează untul lăsat la temperatura camerei până când acesta devine cremos. Adaugă apoi zahărul pudră și, treptat, cacao, și continuă să mixeazi. După ce amestecul este unul omogen, începe să torni ciocolata răcită în fir subțire și mixează. Apoi adaugă treptat Baileys, extractul de vanilie, și amestecă.

    Pentru a monta tortul este important să nivelezi blaturile cu un cuțit zimțat și să tai cele două blaturi în două. Astfel vei avea în total patru blaturi pe care va trebui să distribui în mod egal crema. Adaugă pe fiecare blat zmeura tăiată jumătăți, apoi acoperă tortul cu crema rămasă. Adina a ales să folosească o linguriță pentru a-i oferi acel aspect de valuri și după l-a decorat cu ajutorul unor afine.

    2. Panna Cotta cu mango

    Prăjituri deosebite pentru Paște: nu este nevoie să dai drumul la cuptor.

    Lavinia este fotograf culinar și a reușit să pună în evidență tare frumos această panna cotta cu mango. Este un desert fresh potrivit pentru ziua de Paște și, în plus, dacă ai cuptorul plin cu tot felul de bunătăți, să știi că pentru acest desert ai nevoie doar de aragaz și frigider. Și de-un piure bun de mango sau alte fructe proaspete pe care le găsești la piață.

    Ingrediente
    450 grame piure de mango
    3 lingurițe de gelatină
    240 mililitri lapte gras
    230 mililitri smântână pentru frișcă
    100 grame zahăr pudră
    esență de vanilie

    Mod de preparare

    Pentru început, adaugă într-un bol mediu două linguri de apă fierbinte și o linguriță jumătate de gelatină. Amestecă-le și lasă compoziția de-o parte pentru 10 minute. Între timp, încălzește la foc mic piureul de mango, apoi adaugă-l peste compoziția cu gelatină. Bineînțeles, dacă simți că fructul nu este suficient de dulce, poți adăuga puțin zahăr sau miere până când simți că este gustul potrivit. După ce s-au închegat cele două compoziții, toarnă amestecul în trei pahare mici, în poziție înclinată sau dreaptă, și pune-le la frigider pentru 4 ore.

    Cu puțin timp înainte de a scoate paharele, mixează într-un alt bol gelatina rămasă cu alte două lingurițe de apă fierbinte, exact ca în primul pas. Lasă amestecul timp de 10 minute.

    Într-o oală adaugă la foc mic laptele, smântâna, zahărul pudră, și încălzește-le până când zahărul se topește. La final poți adăuga și puțină esență de vanilie pentru extra aromă. Toarnă amestecul de smântână în paharele cu mango și pune-le la frigider pentru încă 4 ore. După ce trece timpul, ele vor fi gata de servire.

    Bineînțeles, te poți juca cu fructele. De exemplu, poți alege să faci un piure din fructele pe care le găsești proaspete la piață în perioada Paștelui, cum ar fi căpșunele.

    3. Trifle cu fructe & cremă de vanilie

    Prăjituri deosebite pentru Paște: bolul transparent este un must pentru acest desert.

    Pandișpan aerat, fructe proaspete, cremă de vanilie & frișcă naturală = iubire absolută. Acest trifle recomandat de Chez Doinush este un desert ușor de făcut și, cu siguranță, se duce în topul deserturilor ce vor fi apreciate de toată familia. Pune-ți creativitatea la treabă și alege cele mai proaspete fructe, o frișcă naturală și asigură-te că ai și un bol mare, din sticlă, prin care să se vadă toate straturile.

    Ingrediente pandișpan
    3 ouă
    3 linguri de zahăr
    3 linguri de făină
    Câteva picături de zeamă de lămâie
    Opțional: o lingură de cognac

    Ingrediente sos de vișine
    Aproximativ 300 grame vișine
    20 mililitri apă
    50 mililitri vin roșu
    Sucul de la o portocală
    2-3 linguri de zahăr brun
    1 linguriță cardamom măcinat
    1 păstatie de vanilie sau 2 lingurițe de extract
    Optional: scoțișoară, coajă de portocală rasă

    Ingrediente cremă de vanilie
    2 ouă + 1 gălbenuș
    300 mililitri lapte
    300 mililitri frișcă lichidă pentru desert
    1 păstaie de vanilie sau 2-3 lingurițe extract
    100 grame zahăr
    30-40 grame amidon de porumb

    Ingrediente frișcă
    300-400 mililitri de frișcă lichidă pentru desert
    50-100 grame zahăr pudră
    Câteva picături de zeamă de lămâie

    Ingrediente décor
    Multe fructe proaspete, fulgi de migdale, fulgi de ciocolată și tot ce este pe placul vostru

    Mod de preparare

    Preîncălzește cuptorul la 180°C și unge o tavă cu unt și tapeteaz-o cu făină. Într-un bol separă albușurile de gălbenușuri, toarnă puțină zeamă de lămâie peste albușuri și mixează-le. Adaugă treptat zahărul și mixează în continuare până când ajungi la o compoziție lucioasă și fermă. Aici este momentul în care poți adăuga și cognacul.

    Amestecă în continuare cu mixerul și adaugă gălbenușurile pe rând. La final cerne făina peste compoziție și amestecă cu o spatulă de sus în jos. Toarnă compoziția în forma tapetată și dă-o la cuptor pentru 20 minute sau până când testul cu scobitoarea iese corespunzător.

    Pentru a pregăti sosul trebuie să speli foarte bine vișinele și să le scoți sâmburii. Adaugă într-o oală zahărul brun împreună cu apa și amestecă continuu la foc mic. Când zahărul se topește, adaugă sucul de portocală, vinul și vișinele. Dacă folosești o păstaie de vanilie taie-o pe de-a lungul și adaug-o în compoziție. Lasă sosul să fiarbă la foc mic până când se îngroașă. Dacă adaugi extract de vanilie, pune-l la final, după ce iei sosul de pe foc, deoarece acesta își va pierde din intensitatea gustului dacă este expus la o sursă de căldură. Lasă sosul să se răcească la temperatura camerei.

    Mod de preparare cremă vanilie

    Crema de vanilie este simplu de făcut. Încălzește laptele împreună cu frișca lichidă și ai grijă să nu dea în clocot. Taie păstaia de vanilie și adaug-o în amestec pentru a avea timp să-și lase aroma. Într-un vas separat mixează cele două ouă și gălbenușul, adaugă zahărul și mixează până când compoziția își dublează volumul. La sfârșit încorporează amidonul, iar după ce laptele s-a răcit, îl poți adăuga în fir subțire în compoziția cu ouă. Acesta este momentul în care poți scoate păstaia de vanilie din compoziție. Amestecă în continuare cu mixerul până când totul este omogen, apoi transferă compoziția în oala în care a fiert laptele cu smântâna și amestecă până când compoziția se îngroașă corespunzător. Acest pas va dura aproximativ 5-8 minute. Acoperă crema cu o folie de plastic pentru a nu forma crustă.

    Doina prefer frișca naturală, cea care se găsește la raionul de lapte și nu conține mulți conservanți. Aceasta trebuie să fie foarte rece și ar fi ideal dacă și bolul în care urmează să bați frișca să fie și el rece. Toarnă frișca în bol, împreună cu câteva picături de zeamă de lămâie, și mixează până când ajunge la o consistență fermă. Adaugă zahărul și continuă să mixezi.

    Pentru a monta desertul ai nevoie de un bol mare de punch sau o salatieră mare în care să așezi straturile pentru trifle. Taie pandișpanul cuburi sau îl poți rupe direct cu mână pentru a forma baza desertului, apoi insiropează-l cu siropul de vișine. Adaugă multe fructe proaspete, iar dacă îți mai rămâne pandișpan, mai pune un strat deasupra lor, bineînțeles, cu sirop cu tot. Adaugă crema de vanilie, apoi frișca, iar la final decorează cu și mai multe fructe proaspete, ciocolată, sau fulgi de migdale.

    Recomandarea Doinei este să nu-l consumi imediat ce l-ai făcut, chiar dacă acesta va fi primul tău gând. Ideal este să-l lași câteva ore la frigider pentru ca pandișpanul să aibă suficient timp să se înmoaie de la sirop.

    4. Prăjitură cu mac și lămâie

    Prăjituri deosebite pentru Paște: când ai mâncat ulrima oară o prăjitură cu mac și lămâie?

    Pandemideea, din mulțimea de prăjituri deosebite postate pe contul ei de Instagram, recomandă o prăjitură cu mac și lămâie pentru masa de Paște. Știu ce gândești. Nu este cea mai întâlnită combinație în deserturi, dar ce-ar fi să-i dai o șansă anul acesta? Hai să vezi ingredientele și pașii pe care îi ai de urmat.

    Ingrediente cremă
    50 grame zahăr
    100 mililitri lapte
    1/2 păstaie vanilie
    2 gălbenușuri
    1 lingură amidon
    aproximativ 10-15g unt
    100 grame frișcă lichidă naturală, bătută tare
    coajă de lămâie

    Ingrediente blat (tava mica de aprox 20x10cm)
    2 albușuri
    50 grame zahăr
    40 grame mac
    2 linguri nucă de cocos
    1 lingură cu vârf făină – 25g
    1/4 pliculeț praf de copt – 2.5g
    1 plic zahăr vanilat
    1 vârf cuțit de sare
    coaja rasă de la 1/2 lămâie

    Ingrediente sirop
    40 mililitri apă
    80 grame zahăr
    zeama de la o lămâie

    Mod de preparare

    Pentru început trebuie să pregătești crema astfel încât aceasta să aibă timp să se răcească complet. Pune la foc mic laptele, zahărul, semințele și teaca de la o jumătate de păstatie de vanilie. Într-un bol mic bate gălbenușurile cu amidonul până când obții o pasă. Atunci când zahărul s-a topit în lapte, adaugă coaja de lămâie, apoi toarnă ¼ din laptele fierbinte în compoziția de gălbenușuri și amestecă rapid. Astfel, vei evita ca ouăle să se transforme în omletă.

    Toarnă gălbenușurile peste restul de lapte și pune oala înapoi pe foc, amestecând continuu, până când obții o cremă grosuță. După ce s-a îngroșat, adaugă un cub de unt și amestecă cu telul continuu până când se transformă într-o cremă lucioasă. La final, acoper-o cu o folie alimentară și pune-o la rece.

    Următorul pas este blatul. Mixează bine albușurile și adaugă treptat zahărul pentru a obține o bezea cu o consistență tare. Amestecă ingredientele uscate într-un bol separat – coaja de lămâie, macul, cocosul, făina, praful de copt și sarea – și toarnă-le peste bezea, încorporându-le cu o spatulă din silicon cu mișcări de sus în jos. Tapetează o tavă cu hârtie de copt și toarnă compoziția în ea, nivelând ușor. Pune-o la cuptorul preîncălzit la 180°C pentru 15 minute.

    În timp ce blatul este la cuptor, te poți apuca de sirop. Pune la foc mic apa, zahărul și zeama de lămâie, și lasă-le la fiert până când se îngroașă foarte puțin siropul. Scoate blatul din cuptor, înțeapă-l cu furculița și toarnă tot siropul fierbint, apoi pune-l la răcit. Atunci când blatul este complet rece, bate frișca, aerează crema de gălbenușuri și apoi amestecă cu o spatulă frișca în cremă, de sus în jos.

    Montarea prăjiturii poate fi așa cum îți dorești tu. Poți porționa blatul și îl poți orna cu cremă și fructe, sau poți turna crema direct pe blatul întreg.

    5. Tort cu bezea, nucă și cremă de unt

    Prăjituri deosebite pentru Paște: nucă, bezea și ciocolată = love

    Dacă îți place bezeaua, ciocolata și, în general, prăjiturile cu multă nucă, poate că ar fi bine să îți iei un pix și o foaie. Cristina Andrei recomandă pentru masa de Paște un tort deosebit, crocant și cremos, pe care toată familia îl va adora.

    Ingrediente bezea
    8 albușuri
    300 grame nucă (din care 50g pentru decor)
    150 grame zahăr pudră
    2 linguri amidon

    Ingrediente cremă
    8 gălbenușuri
    100 mililitri lapte
    140 grame zahăr pudră
    un pachet unt
    2 linguri cacao
    o lingură amidon

    Mod de preparare

    Preîncălzește cuptorul la 180°C. Pregătește o tavă de 45 cm x 35 cm cu hârtie de copt și unge-o cu puțin unt. Prăjește nuca într-o tigaie cât să se rumenească, apoi toac-o mărunt.

    Pune albușurile într-un bol și mixează-le până devin spumă și adaugă zahărul treptat. După ce s-a încorporat tot zahărul, adaugă și amidonul. Bezeaua, la final, trebuie să fie fermă. Cu o spatulă, încorporează nuca cu mișcări de sus în jos. Toarnă compoziția în tavă și pune-o la cuptor pentru 35 de minute.

    În timp ce bezeaua este la cuptor, te poți apuca de cremă. Freacă gălbenușurile cu zahărul timp de două minute. Adaugă laptele la temperatura camerei treptat, apoi pune toată compoziția la foc mic într-o oală. Toarnă amidonul și amestecă constant până când aceasta se îngroașă și devine ca o budincă. La final adaugă și puțină esență de vanilie. Pentru a se răci complet pune-o într-un recipient diferit și acoper-o cu o folie alimentară pentru a nu se forma crustă. După ce s-a răcit, amestec-o cu untul ținut la temperatura camerei. Adaugă și cele două linguri de cacao și voilà! Mai trebuie doar să montezi prăjitura.

    Taie blatul în trei părți egale. Astfel, vei avea un prim strat de blat, unul de cremă și tot așa repetând de trei ori. La final poți îmbrăca tortul în crema rămasă. Resturile de blat și nucă le folosești pentru a decora exteriorul. Pentru un gust fresh, poți aduce diverse fructe proaspete.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments