Cum se face vinul fiert: mod de preparare și rețete populare de încercat
publicat pe 29 nov. 2023Vinul fiert este cea mai îndrăgită băută din perioada sărbătorilor de iarnă. Preparat corect, vinul fiert poate fi un adevărat deliciu. Iată cum se face vinul fiert ca să aibă aroma specifică și ce rețete de sezon să încerci.
Sărbătorile de iarnă nu ar putea să fie complete fără bradul de Crăciun, fără bucate specifice sau fără murături. La fel de bine, vinul fiert aduce aromă și căldură în perioada de iarnă, fiind una dintre cele mai consumate și îndrăgite băuturi de sezon.
Deși pare ușor de preparat, e destul de important să știi cum se face vinul fiert. Câte culturi, atâtea rețete și atâtea gusturi. Însă pentru a nu complica lucrurile, îți explicăm în cele ce urmează cum se prepară băutura și îți recomandăm și câteva rețete.
Cum se face vinul fiert: scurt istoric
Se pare că vinul fiert datează de pe vremea Imperiului Roman. Soldații, mari consumatori de vin chiar și pe timpul anotimpului rece, au gândit această metodă de încălzire a licorii. Scopul era să își țină corpurile calde în timp ce se aflau afară. Pe măsură ce romanii au cucerit teritorii din Europa, vinul fiert a intrat și a rămas în noile culturi.
În Evul Mediu, vinul fiert era amestecat cu mirodenii. Se credea că astfel se evită îmbolnăvirea. De asemenea, în acea perioadă se foloseau flori și ierburi ca îndulcitori naturali.
În Franța și în Spania secolului al XII-lea, vinul fiert era cunoscut drept „vin aromat”. În secolul al XIII-lea, regele englez Henric al III-lea se declara un mare fan al vinului fiert. De altfel, consuma băutura în mod regulat la mesele pe care le organiza.
În țările nordice, vinul fiert a devenit o obișnuință de consum. Popularitatea fiindu-i sporită și de temperaturile mai mereu scăzute. În prezent, vinul fiert este răspândit la nivel global și este consumat cu precădere în cadrul târgurilor de sezon.
Cum se face vinul fiert și ce tip să folosești
Cel mai bun fiert este cel roșu. Asta pentru că acest tip de vin își păstrează aroma, culoarea și gustul chiar și după ce este încălzit. Totodată, vinul roșu este o alegere populară pentru a fi fiert pentru că se potrivește în combinații cu mirodenii precum scorțișoară, anason sau cuișoare.
Deși este denumit vin fiert, băutura nu trebuie să fie adusă la punctul de fierbere atunci când este preparată.
Vinul se încălzește ușor, până la maxim 80 sau 90 de grade Celsius. E indicat să folosești un termometru de bucătărie atunci când este preparat. Metoda permite condimentelor folosite să se infuzeze, iar alcoolului din vin să nu fiarbă.
Vinul se lasă pe foc la fiert până când face spumă, după care se servește.
Cum se face vinul fiert cu scorțișoară
Vinul fiert cu scorțișoară este una dintre cele mai populare alegeri pe timp de iarnă. Pentru această rețetă ai nevoie de: un litru de vin, opt linguri de zahăr, două batoane de scorțișoară, patru steluțe de anason și o portocală.
Amestecă vinul cu zahăr, alături de scorțișoară și cu steluțele de anason. Lasă la fiert la foc potrivit pânâ când zahărul se dizolvă. După care vinul se mai lasă la foc până când face spumă.
Odată fiert, se pune în recipiente. Portocala se curăță de coajă. Aceasta din urmă se aranjează pe pahar, iar feliile decojite se pun în pahar.
Cum se face vinul fiert cu rom
O altă rețetă de încercat este și vinul fiert cu rom. O să ai nevoie de 750 de mililitri de vin roșu, 750 de mililitri de rom alb, un baton de scorțișoară, patru cuișoare, coaja de la o portocală, trei păstăi întregi de cardamon pe care le crapi, ¾ cană de zahăr.
Într-o oală mare se pune vinul la foc mediu. Se adaugă rom și se lasă până când amestecul ajunge sub punctul de fierbere. Între timp, într-un săculeț de condimente se pun batonul de scorțișoară, coaja de portocală, cuișoarele și păstăile de cardamon. Săculețul se introduce în amestec. Vinul se lasă la răcit, acoperit, pentru zece minute, după care se servește.
Cum se face vinul fiert cu vodcă
Reteța de vin fiert cu vodcă are următoarele ingrediente: o sticlă de vin roșu, 150 de mililitri de vodcă, o portocală, 200 grade de zahăr, zece păstăi de cardamon, cinci cuișoare, un baton de scorțișoară, trei felii de ghimbir decojit, 50 de grade de stafide și de migdale decojite.
Într-o oală mare se pun vinul, zahărul, toate condimentele, ghimbirul, stafidele și migdalele. Se lasă la fiert pentru 10 – 15 minute, fără să se amestece. La final se adaugă și se amestecă vodca și se servește cald. Recipientul în care este pus vinul este decorat cu coaja de portocală.
-
UTILE
Curățarea parchetului cu oțet: cum se prepară cea mai simplă și utilă soluție
Nu aplica oțet direct pe parchet.
-
LIFE
Unde se pune șervețelul la masă: greșeli frecvente în aranjarea mesei în stil formal și informal
Contrar aparențelor, nu se folosește pentru șters.
-
Sponsored
VIDEO Cum poți crea un spațiu de locuit sănătos și eficient energetic prin ferestrele de mansardă și inovațiile arhitecturale VELUX
Ferestrele de mansardă îmbunătățesc semnificativ confortul și eficiența energetică a unei locuinței.