Proiecte

Ce trebuie să ai în vedere atunci când vrei să te apuci de renovarea unei case vechi

publicat pe 28 mart. 2024

    Renovarea unei case vechi este un proces amplu și de durată care vine la pachet și cu beneficii pe măsură. Importantă este planificarea și realizarea corectă a fiecărei etape a renovării casei. O casă veche renovată poate deveni un business sau poate deveni din nou căminul unei familii. Indiferent de scopul lucrării, iată ce trebuie să știi despre renovarea unei case vechi. 

    Lucruri pe care trebuie să le știi înainte să te apuci de renovarea unei case vechi

    Proiectul renovării unei case vechi depinde de un plan bine pus la punct. Acest plan definește cu exactitate ce reparații se impun, de la fundație până la acoperiș. Și include și renovări ale unor părți ale casei care nu sunt neapărat vizibile. Aici se includ instalațiile electrice și sanitate, conectarea la utilități sau întărirea structurii de rezistență. 

    Renovarea unei case vechi înseamnă și operațiuni de construire, demolare, restaurare sau modificare a imobilului. Astfel că vei avea nevoie de autorizație de construcție și de certificatul de urbanism. Aceste documente se obțin de la primăria de pe raza căreia se află imobilul. 

    Autorizația de construcție trebuie cerută pentru orice tip de lucrări de construcție. Pe de altă parte, certificatul de urbanism va veni însoțit de o serie avize care trebuie obținute. De exemplu, avizul ISU pentru protecția la incendii. Sau avizul Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC) pentru structura de rezistență, avizul de racordare la gaze naturale, apă curentă etc. 

    Atenție: în cazul în care casa este încadrată ca fiind „monument istoric”, vei avea nevoie de un aviz de la Ministerul Culturii și Cultelor pentru a realiza lucrări și intervenții asupra imobilului. 

    Evaluarea locuinței de către un arhitect și un inginer

    Orice lucrare de renovare nu ar trebui să fie făcută fără să te consulți în prealabil cu specialiști. Renovarea unei case vechi face necesară intervenția unui arhitect. La fel de bine poți să apelezi și la un inginer de rezistență. 

    Arhitectul te poate ajuta pentru realizarea unui plan nou de compartimentare interioară, pentru refacerea fațadelor sau pentru renovarea acoperișului. Inginerul de structură, în schimb, poate evalua structura de rezistență a casei și în funcție de gradul de degradare să recomande anumite lucrări de ranforsare. 

    Etape în renovarea și consolidarea unei case vechi

    Prima etapă în procesul de renovare a unei case vechi este evaluarea stării actuale a imobilului. Arhitectul și inginerul de rezistență pot face în acest punct estimările vizavi de lucrările necesare, ce materiale trebuie să fie cumpărare și ce intervenții se fac asupra elementelor structurale de bază, anume structura de rezistență și acoperiș. 

    Consolidarea elementelor de rezistență si a acoperișului

    A doua etapă e reprezentată de faza de consolidare. Fundația casei, pereții și stâlpii de rezistență vor trece prin intervenții de consolidare. Tot în această etapă, după consolidarea acestor elemente importante ale casei, acoperișul poate să fie refăcut parțial sau complet, în funcție de gradul de degradare. 

    Schimbarea țevilor și instalației electrice va face casa de nelocuit

    Refacerea izolațiilor casei constituie a treia etapă. Hidroizolația casei este foarte importantă. Astfel că va fi refăcută și se vor introduce și elemente de termoizolație modernă pe suprafețele exterioare ale pereților exteriori. În funcție de nevoi, în acest punct, se poate realiza și izolația fonică. 

    Schimbarea instalațiilor sanitare este următoarea etapă. Se vor monta conducte de aducțiune a apei și conducte de canalizare. După care, în viitoarea etapă, se va dimensiona și se va realiza noua instalație electrică a casei. În aceste două etape, casa încă nu poate să fie locuită. 

    În ultima etapă a renovării casei se fac finisajele. Fiind ultimul pas în acest proces, rolul estetic este unul de dorit pentru un rezultat pe măsură. 

    Costuri totale renovare casă veche

    Renovarea unei case vechi nu are un cost fix. La fel ca în cazul oricărei lucrări, costurile neprevăzute pot să ridice cu mult bugetul inițial. 

    Estimativ, în funcție de complexitatea renovării și de sezonul în care se face lucrarea, costurile renovării unei case vechi pot ajunge până la 300 – 500 de euro pe metru pătrat. În cazul caselor care sunt monumente istorice, costurile pot fi și mai mari dat fiind nivelul înalt de execuție la care se tinde. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments