Proiecte

Consolidare casă veche: pașii de urmat și exemplul unor tineri care au renovat o casă de 101 ani

publicat pe 25 nov. 2020

    Consolidarea unei case vechi presupune multă muncă, răbdare, un buget generos și, mai ales, un plan bine pus la punct. Ca să pornești la drum cu temele făcute, în cazul în care decizi să începi un astfel de proiect, îți spunem care sunt pașii de urmat.

    În prima parte a articolului, o arhitectă trece în revistă actele de care vei avea nevoie și povestește despre anumite blocaje sau situații neprevăzute de care ai putea să te lovești pe parcursul lucrărilor. Iar în a doua parte îți prezentăm povestea a doi tineri care au renovat o casă din București, veche de 101 ani.

    Iată tot ce trebuie să știi înainte să te apuci de consolidat o casă veche.

    Consolidare casă veche: care sunt actele de care ai nevoie

    Primul pas ar fi să ceri de la Primărie un certificat de urbanism (CU), spune arhitecta O. Monoranu. Ai nevoie de acest document dacă vrei să restaurezi, extinzi, demolezi sau chiar să faci o construcție nouă.

    Certificatul de urbanism îți însumează toți parametrii urbani la care te raportezi. El stă la baza procesului de autorizație și îți dă o listă cu toate avizele pe care trebuie să le bifezi pentru obținerea autorizației de construire”, după cum explică Monoranu.

    Tot ea te sfătuiește ca înainte să te apuci de consolidarea unei case foarte vechi, mai întâi să afli în ce zonă a orașului se încadrează, dacă este o clădire monument istoric și este protejată de lege sau nu. Niște informații pe care cel mai probabil le-ai aflat încă din  momentul în care ai cumpărat casa. Dacă vorbim despre un monument istoric protejat de lege, atunci lucrurile sunt și mai complicate și costisitoare, deoarece ai nevoie de și mai multe aprobări pentru a face niște schimbări la casă.

    Dan și Diana au renovat complet o casă veche de 101 ani
    O casă în vârstă de 101 ani din București, renovată complet

    Consolidare casă veche: autorizația de construire și avizele necesare

    Următorul pas este să obții autorizația de construire, iar certificatul de urbanism stă la baza acesteia. În CU, ți se dă o listă cu toate avizele pe care trebuie să le bifezi pentru obținerea autorizației de construire. Așa cum explică Monoranu, autorizația de construire este necesară pentru orice lucrare de construire, reconstruire, reabilitare, modificare, extindere, schimbare de funcțiune, inclusiv pentru instalații.

    În ceea ce privește avizele, ai de alergat, deoarece se depun la instituții separate cu sedii separate. Când te apuci de renovat o casă veche trebuie să obții avize pentru salubritate, alimentare cu energie electrică, gaze, apă etc. În cazul lucrărilor mari, ai nevoie de avize ISU, adică aviz de la pompieri pentru siguranța la foc și ISC (Inspectoratul de Stat în Construcții) pentru a-ți verifica structura. Spre exemplu, dacă reconsolidezi o casă veche la Snagov și vrei să deversezi canalizarea în lac, ai nevoie de aviz și de la Comisia de Mediu, ca să respecți normele legate de spații verzi și stații de epurare.

    consolidare casa veche hol
    Renovarea unei case vechi reprezintă o provocare. Spațiul Lucrativ din București

    Un arhitect te poate ajuta să obții autorizația de construire

    Certificatul de urbanism îți explică toate lucrurile pe care le ai de făcut pentru consolidarea casei vechi, iar dacă-l obții doar pentru informare, atunci o poți face și fără colaborarea cu un arhitect. Arhitectul intervine atunci când ai nevoie de obținerea Autorizației de Construire, valabilă și în cazul renovărilor.

    Ca s-o obții, trebuie să ai puse la punct niște proiecte ce țin de arhitectura, structura și instalația casei. Pentru clădirile vechi, ai nevoie de o expertiză tehnică, un fel de evaluare, în care ți se spune gradul de degradare structurală a clădirii. „În mare, dacă doar repari și nu schimbi nimic planimetric, iar pe exterior imaginea fațadei rămâne la fel, atunci nu ai nevoie de proiect”, spune O. Monoranu. Proiectele și avizele obținute trebuie depuse la serviciul de urbanism din cadrul primăriei pe raza căreia se află casa, urmând ca în termen de 30 de zile să fie eliberată Autorizatia de Construire (AC). Important de reținut este faptul că lucrările nu pot începe fără autorizație.

    Ideal ar fi să te sfătuiești cu un arhitect de la început. În plus, te poți consulta și cu un structurist, iar inginerii de instalații intră ultimii în ecuație și, de obicei, în cazuri în care vrei lucrări deosebite, cum ar fi casă pasivă, panouri solare sau sisteme de ventilație performante.

    De cele mai multe ori, arhitectul colaborează deja cu birouri de structură și instalații preferate, însă, în funcție de casă, este posibil să fii nevoit să cauți alți colaboratori. „De exemplu, poți fi nevoit să cauți un structurist care lucrează mai mult cu lemn și cu metal, în loc de beton sau care este specializat pe ranforsări structurale. La fel și cu instalațiile. Exista unii ingineri care nu au mai proiectat anumite sisteme și atunci ai nevoie de cineva care știe exact cum să te ajute”, spune arhitecta.

    consolidare casa veche cu 60.000 euro
    Spațiul de coworking Lucrativ: renovarea casei de 101 ani a costat 60.000 de euro

    Cât costă să consolidezi o casă veche?

    La intrebarea „bugetul, cât e bugetul?”, răspunsul pe care-l primim de la arhitecți și designeri este aproape de fiecare dată același: „depinde”. O. Monoranu spune că acesta variază și este determinat, în primul rând, de calitatea obiectului final. De cele mai multe ori, renovarea caselor vechi implică altă compartimentare, schimbarea completă a instalațiilor, refacerea fațadei, acoperișului și curții. La toate astea se mai adaugă și structura, în cazul în care este necesar, cât și plata proiectării, iar suma finală ar putea fi una destul de generoasă.

    Arhitecta te sfătuiește să investești și în părțile care nu se văd.

    „Calitatea consolidării, materialele folosite, tipul de sisteme termice sau de ventilație, echipamente. Apoi urmează calitatea finisajelor și a tâmplăriilor și abia la urmă se poate discuta de mobilier și culoarea butoanelor de la hotă,” completează ea. 

    Firește că poți pune pe hârtie încă de la început un buget, e chiar indicat să pornești la drum cu o anumită sumă în minte. Iar după ce finalizezi conceptul și știi cum îți dorești să arate casa ta, poți face un excel detaliat. Dar e bine să-ți iei o marjă, căci pot apărea situații neprevăzute sau întârzieri.

    Dacă alegi să lucrezi cu un arhitect, vei primi de la acesta o ofertă de proiectare care este defalcată pe fazele legale: concept, certificat de urbanism (CU), documentația tehnică pentru obținerea autorizației de construire (DTAC), proiect tehnic (PTh), urmărire de șantier. La fel fac toate specialitățile implicate în proiect. Se poate da un preț unitar sau separat, în funcție de înțelegerea dintre echipe.

    În ceea ce privește oferta de proiectare, aceasta cuprinde consultanța, desenarea proiectului și piesele de care ai nevoie, în primul rând, pentru obținerea autorizației și în al doilea rând, pentru șantier. „Se mai face un calcul estimativ privind lucrarea, dar este preluată de către constructor și detaliată. Arhitectul poate să-ți mai facă o ofertă de proiectare pentru amenajare interioară și aici să contureze un calcul pentru ce înseamnă mobilier, corpuri de iluminat, obiecte sanitare etc. Modificările se bugetează separat, dar nu toată lumea procedează la fel”, spune O. Monoranu.

    consolidare casa veche exterior Lucrativ
    Investește și în părțile care nu se văd. Foto: Lucrativ

    Consolidare casă veche: blocaje pe parcurs

    Pe lângă bugetul alocat lucrării, ai nevoie de foarte multă răbdare, deoarece trebuie să ții cont de anumiți factori. Proiectarea poate dura câteva luni, nu doar cea de arhitectură sau amenajare interioară, ci și de structură sau de proiectarea sistemelor de instalații. „După proiectare urmează procesul de avizare, care poate să dureze și mai mult de un an, în funcție de problemele specifice construcției și de pretențiile administrației publice. Implementarea proiectului poate varia foarte mult ca durată. Contează echipa de construcții cu care colaborezi, lucrările de exterior care sunt condiționate de vreme, timpii de livrare ai furnizorilor, calitatea lucrării”, concluzionează O. Monoranu.

    Studiu de caz Lucrativ: cum a fost transformată o casă veche de 101 ani în spațiu de coworking

    Dan Achim și Diana Goanță formează un cuplu mereu fascinat de București și istoria orașului. De câțiva ani, ambii sunt freelanceri și, din dorința de a găsi un spațiu ideal din care să lucreze, au hotărât să creeze un spațiu creativ de coworking. Ei au dorit să lase și un însemn în viața urbei, așa că au descoperit o casă veche de 101 ani (vârsta României), de 120 metri pătrați, pe care au reconsolidat-o și căreia i-au dat un nou scop în oraș.

    consolidare casa veche de 101 ani
    Casa veche de 101 ani a fost transformată într-un spațiu nou și modern

    Cuplul îl știa pe unul dintre proprietarii casei și a închiriat-o de la el pe termen de zece ani. S-au înțeles să plătească o chirie mai mică, iar de renovare și investiție să se ocupe cei doi tineri. Așa a luat naștere proiectul lor de suflet, Lucrativ, casă de meserii libere, adică un boutique de coworking pentru oameni cu idei și proiecte în minte, dar și spațiu de evenimente.

    Aflată la doi pași de Foișorul de Foc, căsuța peste care au trecut anii a fost transformată complet, dar fără să-și piardă detaliile originale, așa cum a visat cuplul de la început.

    consolidare casa veche Lucrativ
    Dan și Diana au păstrat soba originală din casă

    Renovarea casei a fost cea mai mare provocare întâlnită de Dan și Diana, deoarece, fiind o construcție veche, le-a fost foarte greu să găsească oameni pricepuți la recondiționarea anumitor elemente. Timp de 15 ani, casa a găzduit un internet cafe, iar înainte de asta a fost locuită de unul dintre proprietari. Dan și Diana au început amenajarea în ianuarie 2019 și au finalizat lucrările în iulie 2019.

    „Am renovat casa complet, am schimbat chiar și geamurile care fuseseră vopsite cu negru de către cei care au avut internet cafe-ul. În plus, ferestrele erau acoperite cu rigips, deoarece se dorea să nu pătrundă lumina în spațiu. Parchetul nu a mai putut fi salvat, însă am montat unul foarte asemănător cu ceea ce era înainte. Ne-am bucurat că ferestrele și glasvandurile originale erau pe poziții, astfel că am putut să le recondiționăm și să le folosim. Am încercat să păstrăm cât mai mult din specificul casei. Bovindoul din prezent, și locul nostru favorit din toată casa, era de fapt un dulap de depozitare. Am mai putut păstra o sobă originală, detaliile de pe tavane și parchetul din unele camere”, spune Diana.

    La partea de concept de design interior au fost ajutați de FOUR Design Studio, însă ei doi s-au ocupat de implementare. Au păstrat compartimentarea, schimbând doar funcționalitatea încăperilor pentru a răspunde cât mai ușor nevoilor impuse de noua activitate. Detaliile arhitecturale au fost păstrate cât mai intacte, și recondiționate acolo unde s-a putut, astfel încât personalitatea casei să fie redată de aceste elemente.

    „Tot ce a fost creat nou, de la finisaje până la cele mai mici detalii, a fost lucrat cu meșteri și artiști români contemporani, care să ducă mai departe grija și atenția cu care au fost realizate handmade detaliile din perioada în care a fost construită casa”, spune Raluca Pavel, designer de interior și fondatoarea FOUR Design Studio.

    consolidare casa veche mural
    Ilustratoarea Wanda Hutira a realizat un mural superb în casa renovată. Foto: Lucrativ

    Casa are patru camere, dintre care trei sunt tip vagon, astfel încât, atunci când ușile se deschid cu glasvand, se creează un singur spațiu. „Două dintre aceste trei camere se pretează atât pentru coworking, camere de întâlniri sau evenimente, a treia este mai degrabă un lounge, iar camera cu numărul patru este camera de luat masa, de întâlniri sau de lucru”, povestește Diana.

    Mobilierul a fost realizat de atelierul tatălui Dianei, care produce mobila la comanda, Mobigo, iar canapeaua emblematică, măsuța de cafea, fotoliile și scaunele sunt de la Mobila Dalin. Lounge-ul este decorat și cu un mural superb, realizat de artista Wanda Hutira.

    „Investiția în renovare și mobilare, adică practic tot ce a fost nevoie să o aducem de la stadiul inițial la cum arată acum casa, a fost de aproximativ 60.000 euro”, concluzionează Diana.

    Sursă foto: arhiva Dianei și a lui Dan (Lucrativ)

    Dacă și tu ai făcut un asemenea proiect sau ai în plan o consolidare de casă veche, scrie-ne un mail pe contact@lovedeco.ro, iar cineva din echipa noastra îți va răspunde cât de curând. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    6 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    mihai
    mihai
    4 years ago

    Arata bine locul; nu cred ca cei doi vor mai face asa ceva in viata lor, pentru ca numai cine nu stie ce presupune se apuca de asa ceva; cine „a aflat” ce presupune, nu mai vrea. Intrebati-ma cum de stiu asta !

    totul
    totul
    3 years ago
    Reply to  mihai

    cum de sti asta?

    Bhrhrh
    Bhrhrh
    3 years ago
    Reply to  totul

    Cum de știi asta

    M.C
    M.C
    2 years ago
    Reply to  mihai

    dar poate nu ai inteles ca e vorba de reclama ascunsa. nu e greu sa banuiesti ce face miau sus pe acoperis. Simplu

    Cezara Palade
    Admin
    2 years ago
    Reply to  M.C

    Bună, Mihai. Acest articol nu este sponsorizat, deci nu reprezintă reclamă. Toate articolele noastre plătite sunt marcate ca atare și le găsești în categoria „Sponsored” din meniu.

    oltea
    oltea
    2 years ago

    păcat că nu au scăpat și de aparatele de aer condiționat de pe fațadă…