LIFE

Cu 35.000 euro și o mână de meșteri locali, au renovat o casă veche de 100 ani și nelocuită timp de 16

publicat pe 26 mart. 2024

    Iubirea pe care Corina Ciobanu și soțul ei o au pentru natură s-a concretizat într-o casă la țară pe care au cumpărat-o, renovat-o și readus-o la viață după 16 ani de abandon. E o casă veche de 100 ani care îi aștepta la nici două ore de București.

    În 2020, în căutările lor pentru o casă în afara orașului, Corina și soțul ei s-au oprit în satul Brătești, poziționat foarte aproape de Curtea de Argeș, unde au cumpărat o locuință veche de 100 ani. După doi ani de muncă și 35.000 de euro investiți, ei au transformat spațiul într-o casă de vacanță cozy, unde au îmbinat cu grijă elemente tradiționale cu cele moderne.

    Corina este originară din Constanța, lucrează într-o multinațională și locuiește în București, alături de soțul ei. Adoră natura și în special plimbările prin zonele montane, în timp ce partenerul ei de viață iubește tot ceea ce înseamnă tradiții și zonă rurală, deoarece, în copilărie, și-a petrecut vacanțele la bunicii de la țară, în aer liber, printre animale și păsări.

    „Dorința de a avea o casă de vacanță a apărut încă din 2018, iar în 2020, privați de posibilitatea de a călători, am început să căutăm o locuință tradițională, într-o zonă montană și submontană, cât mai aproape de Capitală, dar nu într-o zonă turistică. Am fost plecată în toată lumea și am înțeles că cea dintâi cărămidă a zidului identității unui popor a fost, este și va fi originea acestuia, seva rădăcinilor sale”, spune Corina.

    Cei doi au căutat un sat cu oameni de la care să se poată inspira, iar drumurile i-au dus în Brătești, aproape de barajul Vidraru, pe Transfăgărășan. „Am căutat pe internet o zonă către care să nu facem mai mult de două ore din București, cu obiectivul de a găsi o casă bătrânească cu teren”, adaugă ea.

    Au cumpărat o casuță veche de aproape 100 ani

    Au găsit casa dorită la final de 2021, o locuință veche de aproape 100 ani și nelocuită din 2008. Inițial a stat aici o familie de gospodari din sat, motiv pentru care curtea avea grajduri pentru animale, pe care cuplul le-a demolat ulterior.

    Casa are 75 metri pătrați (49 la parter și 26 la etaj) și este compusă din camera de zi, utilizată și ca dormitor, un hol, o baie și o bucătărie, iar mansarda are rol de spațiu de dormit. Terenul din jur are 1000 metri pătrați, iar cuplul a plantat pomi fructiferi în jur și a amenajat și o mică grădină de zarzavaturi.

    Un alt beneficiu al zonei este și faptul că proprietatea dispune de electricitate, apă curentă și canalizare.

    Un spațiu unde elementele vechi s-au îmbinat de minune cu cele noi

    În procesul renovării, Corina și soțul ei au apelat în primă fază la meseriași locali, iar apoi la echipe din alte zone. „Oameni muncitori și cu dorința de a ne pune în practică ideile. Spre exemplu, am fost surprinși de rezistența materialelor folosite inițial la construcția casei, iar asta ne-a permis să transformăm podul casei în mansardă”, zice ea.

    Amenajarea interiorului a durat doi ani, iar exteriorul este terminat în proporție de 90%. În tot acest proces au încercat să păstreze cât mai multe elemente autentice, dar și să ofere un plus de spațiu pentru toți membrii familiei.

    La capitolul design, cuplul a mers pe instinct și a încercat să păstreze specificul construcțiilor din zonă, în timp ce au adăugat elemente tradiționale recuperate, completate cu obiecte luate din târguri, dar și mobilier și materiale moderne. Din cărămidă recuperată au făcut un divan, au construit un șemineu și întregul sistem de încplzire al casei, au conceput și făcut singuri chiuveta din baie.

    Cât despre provocări, Corina și-ar fi dorit să păstreze mai mult din identitatea exterioară a casei, lucru care, din păcate, nu le-a reușit în totalitate. Dar sunt fericiți cu ce au reușit să facă și încurajează și pe alții să apuce același drum.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments