UTILE

Cât costă demolarea unei case: costuri reale, acte și timpi de execuție

publicat pe 02 nov. 2023

    Demolarea unei case este un proces amplu care se impune atunci când imobilul nu mai poate fi recondiționat. Operațiunea vine la pachet cu costuri, o serie de acte și timp pentru planificare din partea proprietarului și a echipei de execuție. Am detaliat cât costă demolarea unei case și ce presupune toată această operațiune. 

    Demolarea este definită drept acel proces prin care un obiect este îndepărtat sau demolat, restabilind astfel starea de dinainte de construcție. Se poate face manual sau cu utilaje speciale, timpul de execuție depinzând în mare parte de mărimea obiectului care trebuie demolat. 

    În general, demolarea se impune atunci când o casă nu mai poate fi reamenajată și este în stare de degradare. Adică atunci când structura este suficient de degradată și niciun proces de renovare nu o poate aduce la o formă suficient de stabilă. Astfel, această operațiune vine cu un cost, dar și o cu o serie de pași premergători execuției. 

    Cât costă demolarea unei case: acte necesare 

    cat costa demolarea unei case shutterstock

    În primă fază, este necesară constatarea stării imobilului. Dacă se constată că este mai rentabil ca imobilul să fie dărâmat decât să fie renovat, atunci pentru demolare va fi nevoie să obții o nouă autorizație de construcție și o autorizație de demolare. 

    Aici am detaliat tot ce trebuie să știi despre autorizația de demolare

    La autoritatea municipală competentă trebuie să depui un plan de demolare. Poate să fie un document de sine stătător sau anexat la proiectul de obținere a autorizației de construcție pentru o nouă clădire, neconstruită încă. 

    Acest proiect trebuie realizat de un arhitect sau de un proiectant. Proiectul pentru obținerea autorizației de construcție trebuie să mai includă un plan de demolare. Acesta din urmă trebuie să aibă atașat o descriere și poze ale stării existente ale casei și informații despre aceasta. Destinația imobilului, date despre conexiunile la infrastructură, toate constituie informații importante. 

    Se stabilesc și măsurile de prevenire a prafului excesiv rezultat al demolării, cum se îndepărtează substanțele periculoase și cum sunt transportate și gestionate deșeurile rezultate.

    În cazul în care se construiește o nouă casă după demolare, o să mai ai nevoie să prezinți planuri, proiecte și desene ale acesteia. 

    Foarte important: potrivit legii nr. 51/1991, demolarea unei clădiri sau a unei structuri fără autorizație reprezintă o infracțiune și se penalizează cu amenzi considerabile. 

    Cât costă demolarea unei case și cum se face 

    cat costa demolarea unei case shutterstock

    Demolarea unei case are loc în ordinea inversă din timpul construcției. Înainte de demolare este necesară „decuplarea” casei de la instalații, echipamente și utilități. Adică conexiunile cu electricitatea, apa curentă, canalizare, gaz și linii de comunicații trebuie să fie oprite. Totodată, realizarea unui plan de evacuare a materialelor este necesar de stabilit. 

    Un gard de protecție pentru trecători poate să fie pus dacă imobilul se află în mediul urban. Dacă este vorba de o proprietate privată, atunci se poate pune un gard temporar care să împiedice împrăștierea deșeurilor. Se mai folosesc plasă antipraf, protecții metalice împotriva materialelor dure. 

    Urmează apoi ca părțile interioare ale echipamentelor să fie îndepărtate sau demolate. Tâmplăria, adică ferestrele și ușile, sunt și ele scoase. Ca mai apoi să fie îndepărtat acoperișul. După care, pereții despărțitori, plăcile de mezanin și scările sunt demolate. La final, structura de rezistență este scoasă, adică zidurile de rezistență și coloanele. 

    Pe toată durata demolării se folosește apă pentru a limita propagarea prafului. 

    Cât costă demolarea unei case: timpi de execuție și prețuri

    O lucrare de demolare variază în funcție de dimensiunea casei și de utilajele implicate. În general, demolarea nu ar trebui să dureze mai mult de 1 – 3 luni. 

    În cazul în care părți din vechea casă se doresc a fi salvate, atunci demolarea manuală poate să ridice costurile. Când se apelează la demolarea manuală se salvează părți precum țigle, grizi, scări exterioare, jgheaburi sau tâmplărie. 

    Numai după ce casa este complet decopertată se trece la demolarea cu utilaje speciale. 

    În prezent, prețul mediu pentru demolarea unei case, cu transportarea molozului, este între 40 și 60 de euro pe metru cub. De exemplu, demolarea unei case de familie de 120 metri pătrați, cu transportul molozului inclus, are un preț între 5.000 și 7.000 de euro. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments