De ce bucătăria e cea mai dificil de renovat cameră și cum poți să treci mai ușor prin acest proces
publicat pe 03 aug. 2022Renovarea bucătăriei este considerată cea mai grea parte dintr-o amenajare. Motivele sunt multiple și diverse și țin de funcționalitate, design și chiar de siguranță. Am discutat cu un arhitect care ne-a povestit ce soluții și idei să aplici.
Un studiu realizat în Marea Britanie a descoperit faptul că bucătăria este cel mai dificil spațiu de renovat al casei. 49% dintre respondenți au declarat că au resimțit stres și disconfort din cauza faptului că nu mai puteau să gătească în timpul renovării bucătăriei. De altfel, această cameră e privită de mulți drept un centru important al casei, astfel că procesul renovării a devenit și mai anevoios.
În realitate, dincolo de argumentele aduse în discuție, bucătăria poate să fie considerată cel mai dificil spațiu de renovat al casei din cauza soluțiilor tehnice necesare pentru a o face completă, practică și funcțională. Îți explicăm în detaliu ce ai de făcut, pas cu pas, ca să nu resimți stres atunci când renovezi bucătăria.
Renovare bucătărie: de ce este un proces dificil
Miruna Tătăruș, arhitect junior la biroul de amenajări interioare și arhitectură Pure-Mess Design, spune că instalațiile sunt primele care fac ca amenajarea bucătăriei să fie dificilă. Pentru că spațiul bucătăriei trebuie să păstreze anumite dimensiuni minime și anumite distanțări standard, e important ca, de exemplu, plita să aibă o anumită distanță față de perete, la fel și prizele față de blat sau față de electrocasnice.
Mobilierul îngreunează și el procesul, iar în acest sens, Miruna recomandă să alegi un mobilier care poate să fie customizat, „pentru a se potrivi fișelor tehnice ale electrocasnicelor incorporabile și pentru a se plia dimensiunii bucătăriei tale”.
„Tot în cadrul bucătăriei, ai nevoie de sisteme ingenios gândite, de la sistemele de deschideri ale corpurilor de mobilier, până la spațiile de depozitare gândite integrate pentru a fi cu adevărat utile și eficiente”, continuă Miruna Tătăruș.
Dincolo de debarasarea mobilei vechi și de reparațiile aferente, în calcul apare și efortul pentru a o face practică și sigură. „Pe lângă toate acestea, atât bucătăria, cât și baia, sunt părțile locuinței în care trebuie să alegi materiale rezistente la căldură și la apă, preferabil să fie din ceramică și MDF vopsit”, sfătuiește Miruna.
De altfel, același studiu a descoperit că baia este, de asemenea, un spațiu dificil de renovat. Revenim asupra acestei camere a casei în continuarea textului.
Renovare bucătărie: ce probleme care apar
Odată pornit procesul renovării bucătăriei apar și problemele neprevăzute. Una dintre problemele des întâlnite atunci când renovezi bucătăria poate fi poziționarea greșită a prizelor în spatele electrocasnicelor.
„În cazul unei posibile defecțiuni, e ideal să ai acces facil la acestea, pentru a scoate din priză electrocasnicele. Așa că una dintre sugestii ar fi ca acestea să fie aplicate în mobilier, însă la aproximativ 20 centimetri de electrocasnice”, zice Miruna Tătăruș.
O altă problemă sesizată de arhitectă e lipsa unei lumini suficiente pe blatul de lucru, aspect trecut cu vederea destul de ușor. Miruna recomandă să ai în bucătăria renovată mai multe surse de luminat, chiar și benzi LED aplicate pe mobilier sau în alte zone-cheie. Ca să nu fii luminat din spate atunci când gătești și astfel să umbrești zona de lucru.
Scenarii pe care să le iei în calcul când renovezi bucătăria
Cât de des folosești bucătăria? Răspunsul la această întrebare te va ajuta foarte mult în timpul renovării și amenajării. Pentru că e nevoie să știi real cât de mult folosești bucătăria zi de zi. Doar așa amenajarea va fi una corectă.
Există trei scenarii pe care trebuie să le iei în calcul:
1. Dacă știi că viitoarea ta bucătărie este un loc de socializare, Miruna Tătăruș recomandă să iei în calcul amenajarea unei insule. Scopul este de a crea o zonă destinată comunicării sau servirii anumitor gustări cu viitorii oaspeți.
2. În cazul în care știi că bucătăria va avea rol strict funcțional, arhitecta te sfătuiește să renunți să plasezi toate electrocasnicele pe blatul de bucătărie. „Ar ajuta o compartimentare specială, în care le poți integra funcțional”, spunea Miruna.
3. Iar dacă bucătăria e folosită din când în când, ea poate să fie amenajată ca un loc plăcut estetic, ca o vitrină. „Toate aceste lucruri sunt în strânsă legătură cu spațiul pe care îl ai la dispoziție și cu ajustarea mobilierului în funcție de dorințele fiecăruia și necesitățile tehnice menționate anterior”, menționează Miruna.
Renovarea bucătăriei necesită un buget generos
În ceea ce privește banii destinați renovării bucătăriei, Miruna Tătăruș recomandă să iei în calcul un buget mai generos față de alte camere. Motivul fiind materialele folosite, care sunt ușor mai scumpe față de cele folosite în alte încăperi, pentru a fi mai rezistente.
Baia, la fel de dificil de renovat ca bucătăria
Baia este a doua cea mai dificil de renovat cameră a casei, potrivit studiului. Respondenții s-au plâns de lipsa accesului la toaletă și duș în timpul renovării. Precum și de problemele legate de instalațiile sanitare și de proiectare a spațiului. Tocmai la aspectele astea trebuie să te gândești când te decizi să renovezi baia.
„Fiindcă e nevoie să fie decopertată, hidroizolată și replacată, baia devine singurul spațiu din casă pe care nu îl poți folosi până când nu este utilat”, explică Miruna Tătăruș.
Baia este dificil de renovat pentru că trebuie să fie placată cu materiale rezistente la apă, iar alegerea plăcilor ceramice poate dura. Totodată, trebuie să știi dacă vrei duș walk-in, cadă normală sau cadă freestanding pentru a putea împarți funcțional toată suprafața.
Astfel, dacă vrei o renovare decentă într-un buget decent, Miruna Tătăruș recomadă următoarele:
Alege o placă ceramică cu o suprafață mai mare. Placa va fi mai scumpă, însă avea mai puține rosturi, va părea continuă și va bifa la capitolul estetic.
Poți opta pentru o ceramică standard, într-o culoare naturală, cuminte, relaxantă, care poate să fie pusă în contrast cu ceva mai puternic. „Nu ar trebui să îți fie frică de culori închise sau de negru, acestea dând profunzime și conturând o atmosferă elegantă”, crede arhitecta.
Ia în considerare să ai în baie un perete accent care să fie separat vizual de cealaltă parte a băii.
„O altă soluție care poate reduce din buget, ar fi folosirea unui fototapet rezistent la apă, care poate înlocui acel perete accent”, recomandă Miruna.
„Un truc foarte util, dar nu nu neapărat cel mai economic, ar fi încastrarea vasului WC într-un perete contruit din gips-carton. Care, în partea superioară, poate avea făcută o compartimentare din PAL, mascată cu fețe de uși placate din aceeași ceramică folosită în restul băii”, mai sfătuiește Miruna.
Foto principală: Pure-Mess Design
-
LIFE
Ce semnificație are bufnița în Feng Shui. Unde se pune această amuletă în locuință
Locul în care o pui în casă poate stimula și mai mult puterile amuletei.
-
LIFE
Ce semnificație are elefantul cu trompa în jos. E bine sau nu să ai acest simbol în casa ta?
Prezența lui în casă chiar poate canaliza energiile pozitive.
-
Case
Un cuplu de români și-a amenajat casa de lângă Londra cu mobilier gândit și construit pe cont propriu
Linii clasice și inspirație farmhouse.