Ce faci cu electrocasnicele după ce nu le mai folosești și unde le poți trimite pentru reciclare
publicat pe 27 iul. 2021Locul electronicelor și electrocasnicelor vechi (DEEE) nu este la gunoi, alături de celelalte deșeuri menajere. Aceste tipuri de deșeuri reprezintă un pericol pentru mediu, prin prisma substanțelor nocive pe care le pot elimina, de aceea ele trebuie colectare și reciclate în mod diferit. Ți-am pregătit o listă cu locuri și servicii din București și din țară care se ocupă de colectarea și reciclarea electronicelor și electrocasnicelor vechi ca să începi să fii mai prietenos cu mediul.
Am vorbit deja despre cum și unde putem recicla electronicele și electrocasnicele pe care vrem să le schimbăm. Trebuie să știi că ai niște soluțiile gratis și la îndemână ca să scapi de deșeurile de echipamente electronice și electrocasnice, cum ar fi schimbul 1:1 pentru un produs nou cumpărat sau colectarea și reciclarea făcută în marile magazine. De asemenea, există o dată pe an și programul „Rabla pentru electrocasnice”.
Electronicele și electrocasnicele vechi poluează mai mult decât deșeurile menajere
Dar știai că electronicele și electrocasnicele vechi au efecte nocive de zece ori mai mari decât deșeurile menajere? Sau știai că 75% din componentele acestor aparate sunt reciclabile? Părți componente ale acestor aparate pot fi folosite la fabricarea altor electronice și electrocasnice, de aceea ele nu trebuie aruncate la gunoi pur și simplu. Mai ales pentru că, la nivel global, aceste aparate de mici dimensiuni, cum ar fi telefoanele, televizoarele sau bateriile, reprezintă cele mai multe deșeuri din cantitatea globală. În 2019 au fost aruncate la gunoi 17,4 milioane de tone de aparate electrice vechi fără a fi reciclate.
Ideea e simplă: când ai un telefon sau un televizor vechi de care vrei să scapi o să observi pe ambalajele lor că există un semn cu o pubelă pe roți tăiată cu un „X”. Acest semn arată că aceste deșeuri electronice și electrocasnice nu trebuie aruncate la gunoi sau în natură, ci trebuie colectate separat pentru reciclare.
Iată câteva locuri și servicii care oferă colectarea și reciclarea electronicelor și electrocasnicelor vechi:
1.Harta reciclării
O soluție simplă și eficientă e oferită de platforma Harta reciclării. Această platformă oferă prin geolocație punctele-cheie din București și din țară unde se pot preda DEEE-urile. Platforma Harta Reciclării te ajută să înțelegi cum poți colecta deșeurile vechi și mai ales ce aparate nu se pot preda spre reciclare. De exemplu, se specifică foarte clar faptul că un deșeu care este reciclabil este unul care se poate introduce în priză, utilizează baterii și necesită încărcare.
Tot de pe Harta Reciclării poți să afli cum ajung DEEE-uril tale vechi să reintre în circuitul economic. După colectarea deșeurilor electronice, acestea ajung să fie tratate pentru a elimina substanțele nocive, după care, prin procese tehnologice anumite părți din ele ajung materiile prime secundare pentru producerea de noi bunuri.
2.Sistem național de colectare deșeuri electrocasnice prin e-deseu.ro
Sistem Național de Colectare (SNC) este o franciză care operează prin mai multe centre de colectare pentru electrice, electronice și electrocasnice, în mai multe județe din țară, care se adresează atât persoanelor fizice, cât și companiilor.
Platforma este disponibilă în 25 de locuri din țară: București, Alba, Arad, Bacău, Bihor, Brașov, Brăila, Caraș-Severin, Cluj-Napoca, Covasna, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Harghita, Hunedoara, Ilfov, Maramureș, Mureș, Neamț, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea și Vrancea.
SNC îți pune la dispoziție colectarea gratuită a deșeurilor electrice. Acestea sunt sortate conform normelor tehnologice și apoi expediate la reciclatori autorizați, care le procesează sau elimină fără să polueze. Ca să beneficiezi de acest serviciu, poți să intri aici și să completezi un formular de comandă online.
3.Unde colectăm – Asociația Environ
Unde reciclăm este platforma dezvoltată de Asociația Environ, cu puncte de colectare la nivel național pentru deșeuri electrice și baterii uzate. Platforma are integrată un modul de localizare al utilizatorului, astfel încât ești ghidat automat către cel mai apropiat punct de colectare din împrejurimi.
În prezent, platforma are aproximativ 4.000 de puncte de colectare pe care o să le găsești în rețele de retail, supermarket-uri, unități de învățământ, primării și alte instituții publice. Pentru serviciile de preluare DEEE sunt percepute diverse tarife.
4.Respo
Respo oferă un fel de pubelă sau cutie specială pentru electronicele uzate, cutie pe care o poți comanda gratuit telefonic sau online. Odată primită poți folosi această cutie pentru a depozita corect echipamentele electrice de mici dimensiuni.
După ce se umple, poți suna la numărul de pe site, iar colectorii RESPO vin și-ți iau cutia sau pubela, tot gratuit, și o transportă către centrul de reciclare. Există și opțiunea să duci tu cutia sau pubela la centrele de reciclare. Poți vedea care e cel mai apropiat centru de tine pe harta de pe site.
5.Patrula de reciclare
Patrula de Reciclare este o platformă națională de educație de mediu coordonată de Asociația Volens, în parteneriat cu Asociația RoRec. Platforma oferă servicii de colectarea a deșeurilor electrice mari și voluminoase de la domiciliu sau sedii de firme și instituții.
Dacă vrei să ți se preia electronicele și electrocasnice vechi de către Patrula de reciclare, atunci poți fie să suni la numărul de telefon 0800 444 8000. Iar dacă ai cantități mai mari de 30 kilograme, atunci poți să completezi un formular online aici.
6.ECOTIC
ECOTIC este o organizație a producătorilor și importatorilor de echipamente electrice și electronice (EEE) din România și gestionează deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) în numele a aproximativ 700 de producători și importatori afiliați.
ECOTIC îți pune la dispoziție puncte de colectare pentru deșeuri mici în toată țara, în supermarketuri și benzinării. Există undeva la aproximativ 9.000 de puncte de colectare la nivelul întregii țări. E bine să știi că ECOTIC a gestionat, din 2006 până în prezent, peste 200.000 de tone de DEEE-uri.
7.eColectare.ro
Această platformă este specializată în colectarea și reciclarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice, dar și a hârtiei și cartonului. Colectarea se face în mod gratuit prin completarea unui formular sau dacă suni la numărul de telefon 0752.568.092, de luni până vineri între 9-18 sau sâmbătă între 10-14.
eColectare activează în principal în zonele din sudul țării precum: București și Ilfov, Oltenia și Muntenia (Olt, Dolj, Argeș, Mehedinți, Gorj), dar în cazul unor cantități mai mari, compania colectează de oriunde.
8.Retaileri
Altex este unul dintre marii retaileri electro-IT care colectează electrocasnicele vechi, în mod gratuit. Potrivit retailerului, colectarea are loc doar „dacă echipamentul este de tip echivalent și a îndeplinit aceleași funcții ca echipamentul nou furnizat”. Astfel, dacă cumperi un electrocasnic nou de la Altex poți preda un echipamente vechi asemănător.
Și Dedeman colectează gratuit electrocasnicele vechi, dacă soliciți acest lucru. Astfel, Dedeman „asigură preluarea tuturor deşeurilor de echipamente electrice şi electronice provenite de la gospodăriile particulare, în mod gratuit, în aceleaşi condiţii precum cele de livrare a produsului nou, dacă echipamentul este de tip echivalent şi a îndeplinit aceleaşi funcţii ca echipamentul nou furnizat”.
Dedeman colectează gratuit și DEEE-uri de mici dimensiuni în cadrul magazinelor, fără a obliga clientul să cumpere un echipament de tip echivalent. Mai multe detalii găsești aici.
Poți să îți donezi aparatele vechi
Dincolo de toate acestea mai ai posibilitatea să donezi electronicele și electrocasnicele vechi către organizații caritabile. Acestea le recondiționează și le donează ulterior unor categorii sociale defavorizate. Iată unde poți să donezi: Ateliere fără Frontiere (calculatoare, laptop-uri), Asociatia Samu Social (telefoane mobile funcționale), Magazinul Social Exchange (electronice), Palatul Vechiturilor (articole de uz casnic).
-
hotnews
De ce să mergi la început de toamnă în Eforie Sud, cea mai veche stațiune de pe litoralul românesc
Îți povestesc din propria experiență.
-
UTILE
Cu ce se curăță carioca de pe perete, canapea sau alte suprafețe. 5 trucuri geniale
Soluțiile cele mai simple au efectele cele mai vizibile.
-
UTILE
Miros de aer închis în cameră? Cele mai simple și eficiente soluții care pot rezolva problema
Chiar dacă aerisești, poate nu o faci cum trebuie.