
Poze vs. realitate: cum și cât să te inspiri de pe Pinterest când îți decorezi casa, încât să nu te dezamăgească rezultatul
Sigur și ție ți s-a întâmplat să te uiți la niște poze vechi și să te întrebi ce-o fi fost în capul tău când ți-ai ales hainele. Cam același lucru se întâmplă și cu amenajarea locuinței atunci când o faci doar ținând cont de trenduri, fără să iei în calcul și o serie de alți factori. Diferența e că garderoba ți-o poți schimba ușor, în timp ce o amenajare e pe termen lung. În acest articol vorbim despre cum te pot ajuta rețelele sociale și revistele de specialitate să-ți conturezi casa visurilor, dar fără să cazi în capcana „copy-paste-ului”.
Atunci când lucrezi cu un arhitect sau designer te interior ai încredere că va reuși să-ți contureze casa visurilor, iar visele încep de cele mai multe ori de la un moodboard cu sute de imagini salvate pe Pinterest. Aproape fiecare primă întâlnire dintre un designer și un proprietar așa pornește: cu câteva exemple de amenajări salvate de client. Iar noi, arhitecții sau designerii, trebuie să le punem clienților o serie de întrebări ca să ne dăm seama ce anume îi atrage la imaginile salvate și să adaptăm dorințele lor în spațiile existente. Pentru că de multe ori ce vine bine într-o casă de pe Pinterest din SUA sau Norvegia, nu se potrivește și într-un apartament de 50 metri pătrați de la noi. Ca să nu cazi în capcana copy-paste-ului atunci când îți amenajezi casa fără ajutor din partea unui specialist, îți dau câteva sfaturi învățate din profesia mea de arhitect.
1. Alege cu grijă paleta cromatică

An de an, Institutul Pantone alege culoarea sau culorile anului. În mod inevitabil aceasta se va regăsi în multe din abordările designerilor, indiferent că vorbim de modă sau amenajări interioare. La un simplu acces pe Pinterest, pagina principală arată că un colaj de elemente care au în comun culoarea respectivă. Fără să-ți dai seama, lucrul ăsta îți poate influența gusturile pe termen scurt și s-ar putea să te tenteze să alegi ceva în tendințe, iar riscul este să te saturi de obiectul respectiv sau culoarea văzută pe Pinterest la fel repede.
Ca designer, îmi încurajez clienții să folosească o culoare foarte puternică doar dacă ea are o însemnătate aparte pentru ei. Dacă totuși îți place foarte mult culoarea aflată în tendințe, sfatul meu este să o integrezi în elemente ușor de schimbat, cum ar fi: ușile de la mobilierul de bucătărie, un perete de accent dintr-o cameră sau un covor statement.
2. Nu-ți decora casa doar cu piese la modă. Alege un singur stil de amenajare și integrează doar câteva decorațiuni în tendințe

La fel ca în cazul culorilor, există și stiluri de design interior care sunt mai la modă decât altele. La o simpla retrospectiva pe Pinterest putem vedea o serie de stiluri care s-au succedat în ultimii zece ani și care au influențat toate domeniile: designul vestimentar și designul interior, organizări de eveniment etc. La început a fost popular stilul boho-chic, a urmat stilul industrial, apoi stilul scandinav, acesta a evoluat în greenery, iar greenery la rândul său ne bombardează acum cu ale sale note tropicale.
Sfatul meu este să alegi un stil de amenajare care să se potrivească personalității tale și cu care să te identifici și peste câțiva ani. Asta nu înseamnă că nu poți integra și elemente noi, în tendințe. Însă alege niște piese în tendințe care se pot înlocui ușor, fără costuri mari și lucrări de amploare. Cum ar fi niște perne, draperii, paturi sau tablouri.
3. Combină mai multe materiale și mergi în magazine ca să vezi cum arată

Importanța texturilor se observă cel mai ușor în domeniul fashion – de la haine din in, materiale elastice cu influențe din zona sport, pantofi cu aspect lucios sau genți din iută – texturile și felul în care le îmbinăm sunt din ce în ce mai importante în definirea stilului personal. La fel se întâmplă și în domeniul amenajărilor.
Pinterest ne arată că se poartă plăcile ceramice terazzo, tapetul cu model exotic, pereții cu aspect nefinisat de ciment, corpurile de iluminat cu aspect de cupru sau covoarele din iută. Chiar dacă e ușor să ne dăm seama că ele nu pot fi integrate în aceeași amenajare, poate fi greu să decizi care se potrivesc cu stilul nostru. Sfatul meu este să vizitezi magazinele de specialitate ca să vezi materialele pe viu și să pui mâna pe ele. Simțul tactil cântărește la fel de mult ca cel vizual în ceea ce privește atmosfera dintr-un spațiu și a felului în care te simți într-o anumită încăpere.
4. Cumpără decorațiunile la sfârșit

Atunci când suntem în procesul de amenajare ne entuziasmăm în așteptarea rezultatului final, iar tendința pe care am observat-o la mulți dintre clienții mei este cumpăratul compulsiv de obiecte decorative pe parcursul șantierului. Pe Pinterest – și nu numai – foarte multe fotografii sunt cu scop de marketing. Este important să conștientizezi ca ele sunt realizate în studiouri, cu lumină studiataăși compoziții menite să influențeze comportamentul de cumpărător.
Oricât de tentant este să cumperi obiecte decorative, te sfătuiesc să amâni cumpărarea lor până când amenajarea este completă. Rolul lor este de a completa imaginea finală și trebuie alese în sensul ăsta, ținând cont de locul unde vor fi amplasate. Prea multe elemente decorative și așezate pe toate suprafețele disponibile au efectul de a distrage atenția privitorului care se uită alternativ la fiecare colțișor fără a percepe atmosfera de ansamblu.
5. Întreabă-te mereu „de ce?”
Indiferent că lucrezi cu un designer sau pe cont propriu, te îndemn să iei fiecare decizie legată de amenajarea locuinței pornind de la întrebarea „de ce?” De ce îți place o anumită culoare, de ce să investești într-un anumit tip de material, de ce să cumperi un obiect decorativ? În felul acesta vei evita deciziile pripite, neinspirate și influențate de imaginile cu care suntem bombardați zilnic, și îți poți defini un stil propriu. Asta face diferența dintre o casa și acasă.
-
DESIGN INTERIOR
Ce obiecte, materiale și culori să iei neapărat în considerare pentru amenajare în 2023
-
DESIGN INTERIOR
6 trenduri în materie de design interior pe care o să le tot vezi în 2023
-
DESIGN INTERIOR
Care sunt cele 11 trenduri de design interior pe care le vei tot vedea în 2022, potrivit Pinterest
-
LIFE
De ce primăvara și vara îmi cumpăr mai mult garoafe și garofițe decât orice alte flori
Și nu voi renunța la ele prea curând.
-
LIFE
Hotspot: Bistropolitan, un local eclectic care-ți propune o vacanță culinară în București
Ca să te simți ca în concediu chiar la tine în oraș.
-
LIFE
5 hoteluri de lux din România cu priveliști naturale care-ți taie răsuflarea
Conectează-te cu natura și treci în revistă aceste căzări superbe, în care să te simți ca prinții și prințesele.